Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukidaju se zamjenici i pomoćnici ministara

Vlada će vratiti državne tajnike, a dotad se kadrovira 110 dužnosnika

22.01.2016., Zagreb - Mandatar Tihomir Oreskovic na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora predstavio program Vlade i njezine clanove te od zastupnika zatrazio da mu iskazu povjerenje. Ivan Suker. Photo:
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.02.2016.
u 09:15

Za dva ili tri mjeseca Vlada bi trebala predložiti izmjene zakona kojima se vraćaju državni tajnici

Zbog opće kakofonije i kaosa koji je nastao između Mosta i HDZ-a kada je riječ o kadroviranju, odnosno izboru zamjenika i pomoćnika ministara, a potom i šefova javnih poduzeća – hoće li oni biti politički imenovani ili birani na natječaju – u Vladi su, izgleda, odlučili ubrzati odluku o ukidanju funkcija zamjenika i pomoćnika te povratku državnih tajnika.

Politička imenovanja

Doznaje se da bi kroz dva ili tri mjeseca mogle biti predložene izmjene Zakona o Vladi i Zakona o sustavu državne uprave kojima se u ministarstva ponovno vraćaju državni tajnici, a sadašnji pomoćnici ministara bit će nekadašnji ravnatelji uprava koji će se birati javnim natječajima. Državni tajnici imaju dužnosničku funkciju i oni će biti politički imenovani. Izmjene zakona, doznajemo, piše HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar. Do tih izmjena zakona, Vijeće za suradnju morat će iskadrovirati 20 zamjenika i 90 pomoćnika ministra, a svih tih 110 dužnosnika bit će politički imenovano. Iako su jučer prve informacije govorile da će te izmjene zakona ići već na ovotjednu ili sjednicu Vlade idućeg tjedna, ipak je odlučeno da se zamjenici i pomoćnici izaberu po postojećoj shemi, a da izmjene idu naknadno. To se sada čini kao dvostruki posao.  

Zasad je nepoznato hoće li državnih tajnika biti 20 koliko je ministara i koliko će biti ravnatelja uprava. Kada ih je SDP-ova vlada ukidala bilo ih je 66, a ravnatelja uprava 146. Još nije definirano hoće li se danas zaista održati prva sjednica Vijeća za suradnju, a mahom Mostovi članovi uspjeli su proteklih dana stvoriti potpuni šum u komunikaciji, pa je ispalo da svaka strana – HDZ-ova i Mostova – govori različite stvari. I sada je dvojbeno koliko će Vijeću za suradnju biti potrebno vremena da izabere 110 dužnosnika i kako će se oko svih imena postići konsenzus, na čemu inzistira Most. S druge strane, i ministri žele kakvu-takvu autonomiju u izboru svojih prvih suradnika. Dodatna komplikacija nastala je i zbog prijepora hoće li se šefovi javnih poduzeća birati na natječaju ili će biti imenovani. HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker u Saboru je govorio o imenovanjima i uzbunio duhove, ali jučer je promijenio priču.

Na kraju mandata

Pojašnjava da je SDP-ova vlada ukinula biranje nadzornih odbora na natječajima i da članovi NO-a javnih poduzeća, koje je imenovala politika, s tom političkom garniturom moraju sada i otići.

– Nema smisla da oni koje je politički postavila bivša vlast sad vode natječaje za uprave javnih poduzeća. Potrebno je imenovati nove nadzorne odbore i onda neka oni postupaju po zakonu o izboru šefova javnih poduzeća – rekao nam je jučer Šuker.

Ponovio je da procedure natječaja zahtijevaju nekoliko mjeseci do izbora kandidata. Bivša SDP-ova vlada u listopadu 2015. godine, dakle na kraju mandata, donijela je uredbu o kriterijima javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava u vlasništvu države. HDZ-ovi članovi žale se pak na mostovce jer kažu da nisu koordinirani i da im je teško bilo što govoriti jer nisu sigurni koji su stavovi druge strane. U Mostu pak kažu da oni zagovaraju depolitizaciju i profesionalizaciju državne uprave i da su za izbor kandidata javnim natječajem gdje god to propisuje zakon. Vijeće za suradnju u startu je detektirano kao potencijalna slaba točka zbog brojnih članova (16) i usklađivanja oko potencijalnih kandidata.

>> Prva funkcija u novoj vlasti: Brkić nadzire reforme i imenovanja

>> Morat ćemo politički imenovati čelnike javnih poduzeća, jer je bivša vlada ukinula javne natječaje

Komentara 32

RA
rakikaki
09:38 03.02.2016.

Samo one iz HNS po javnim firmama što prije odrežite. Stranka s 1% potpore naroda uhljebila sve svoje članove za direktore javnih firmi.

Avatar GENIJALNI
GENIJALNI
10:23 03.02.2016.

Članska iskaznica HDZ-a, je licenca za bezakonje!

OR
@orlando
10:18 03.02.2016.

Ja bi bio zamjenik direktorovog zamjenika i učlaniću se u Hdz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije