Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATNA AMBALAŽA

Vlada bi uskoro mogla omogućiti povratnu naknadu za mliječne proizvode

mlijeko
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
02.03.2019.
u 20:08

Proizvođači se ne vesele ovoj vijesti jer misle da će to dovesti do povećanja cijena.

U ožujku Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi u e-savjetovanje poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu kojima bi se mogle vratiti naknade za boce mlijeka i drugih mliječnih proizvoda, doznaju vijesti.hr.

Time bi se trebala povećati naknada trgovinama za automatsko sortiranje i skladištenje.

Iako građane ovakva vijest veseli, proizvođači mlijeka i nisu pretjerano optimistični. Oni govore da ako dođe do izmjene pravilnika tada će morati povećati cijene mlijeka.

Povratnu naknadu proizvođač plaća Fondu za zaštitu okoliša, zatim je Fond naplaćuje od prodavača, a prodavač od potrošača. Povrat boce znači da potrošač vrati novac, a prodavač ga naplati od Fonda.

Europska unija od svih članica traži da od 2030. recikliraju trećinu ambalažnog otpada. 

Fond za zaštitu okoliša procjenjuje kako bi se onda u sustav vraćalo 70 milijuna novih boca što bi značilo nešto više od 2 milijuna kilograma plastike. Proizvođači se ne slažu već govore da je do 2015. godine postotak povrata boca mlijeka bio među najmanjima čime bi uvođenje naknade stvorilo baš suprotan učinak.

Pelješki most

Ključne riječi

Komentara 6

GO
goran2hr
03:09 03.03.2019.

Povratne naknade bi trebalo uvesti i na ostalu ambalažu (jestivo ulje, destilirana voda, tekući deterđenti, varakina, kiselina, staklenke, šamponi..).

IL
ilijan
20:24 02.03.2019.

Treba ukinuti sve te povratne naknade. U Europi postoje kontejneri za plastiku gdje se to uredno odmaže i to je to

PE
PetrusManus
20:54 02.03.2019.

U Evropi postoje povratne naknade i to je jedini načn da se ljude natjera na recikliranje,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije