Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći socijalni projekt

Vlada Angele Merkel uvela temeljnu mirovinu

Tvornica u Njemačkoj
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
1/2
20.02.2020.
u 12:36

Najveći socijalni projekt njemačke vlade ispravlja nepravdu.

Vlada kancelarke Angele Merkel donijela je odluku o uvođenju temeljnih mirovina umirovljenicima u Njemačkoj kako bi se osigurala lakša i mirnija starost onima koji, unatoč dugogodišnjem radnom stažu, nemaju dovoljno sredstava za život nakon umirovljenja.

– Ovo je vjerojatno najveći socijalni projekt u ovom mandatu. Temeljna mirovina učinit će Njemačku pravednijom, ustvrdio je savezni ministar rada Hubertus Heil, nakon jučerašnjeg sastanka vlade.

Ovom mjerom, čiji je nacrt zakona usvojen, i koja sada odlazi pred parlament, poboljšava se financijska situacija onih umirovljenika koji, unatoč dugogodišnjem radnom stažu, primaju mirovinu osjetno nižu od prosječne mirovine u Njemačkoj.

Mahom je tu riječ o osobama s nižim kvalifikacijama ili osobama koje su tijekom radnog vijeka radile sa skraćenim radnim vremenom, pa njihove uplate u mirovinski fond nisu bile dovoljno velike kako bi se osigurala dovoljno velika mirovina tijekom starosti.

Naravno, i u ovoj mjeri postoje određena pravila. Tako bi se temeljna mirovina primjenjivala samo kod umirovljenika koji su u mirovinski fond tijekom radnog staža uplaćivali najmanje 33 godine.

Inače, oko temeljne mirovine stranke članice vladajuće koalicije koja čini kabinet Angele Merkel spore se već neko vrijeme. Prije svega, sporno je bilo pitanje utvrđivanja imovine.

Pritom je CDU htjela spriječiti da dodatak na mirovinu primaju i oni umirovljenici koji raspolažu nekretninama, bilo u Njemačkoj ili u inozemstvu.

S druge strane, SPD se izborio da se prilikom dodjele dodataka na mirovinu kontroliraju samo primanja, poput mirovina, te eventualnih prihoda od iznajmljivanja nekretnina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije