Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Njemačkoj svađa zbog minimalne mirovine

Nesloga se pojavila u vladajućoj demokršćansko-socijaldemokratskoj koaliciji zbog prijedloga socijaldemokrata o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura.
04. veljače 2019. u 15:21 7 komentara 2570 prikaza
Bundestag
Foto: Reuters/PIXSELL

 „Moj cilj je da ne povećavamo mirovine za 20 eura, jer to neće nikome pomoći. Povećanje mora biti mnogo veće“, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) u razgovoru za javni servis ARD objašnjavajući svoj koncept uvođenja minimalne mirovine.

Autobusni kolodvor - Zagreb Trbuhom za kruhom Prije 25 godina pobjegao sam iz Njemačke – sad sam se morao vratiti da prehranim obitelj

Heil bi ovime htio financijski pomoći onim radnicima koji su čitav život radili za minimalac i koji trenutno primaju mirovinu tek nešto više od 500 eura.

Ovi umirovljenici trenutno imaju pravo na financijsku pomoć u okviru socijalne pomoći, a visina ovisi o visini mirovine i mjestu boravka.

Za koalicijskog partnera socijaldemokrata, demokršćansku Uniju CDU/CSU, prijedlog ministra rade Heila ide predaleko.

„Mi smo i dalje za ciljanu individualnu financijsku pomoć, a ne za paušalno povećanje mirovina“, rekao je Peter Weiss, glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU za socijalno-politička pitanja.

Tesla automobili Mediji upozorili 'Hrvatska među zemljama koje postaju smetlište za njemačke dizelaše'

Njemačka kancelarka Angela Merkel je suzdržano reagirala na novi prijedlog ukazujući na koalicijski sporazum u kojem se govori o minimalnoj mirovini koja bi bila oko 10 posto više od tzv. socijalnog praga, dok Heilov prijedlog u praksi znači povećanje od 20 posto.

Istodobno Heilov prijedlog podržavaju istaknuti članovi SPD-a, ali i tzv. radničko krilo Unije CDU/CSU.

„Prijedlog Hubertusa Heila je dobra osnova za raspravu. Ovaj model nije udaljen od onoga što CDU želi“, rekao je ministar rada savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vesfalije Karl-Josef Laumann (CDU).

Prijedlog SPD-a dolazi u isto vrijeme kada ministar financija Olaf Scholz (SPD) ministarstva poziva na štednju zbog očekivanog manjka poreznih sredstava zbog smanjenog gospodarskog rasta u nastupajućem razdoblju.

Heil je rekao da bi uvođenje njegovog modela mirovine državu stajalo oko 5 milijardi eura godišnje.

U Hrvatsku protekle godine doselilo preko 43.000 ljudi

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • trabant7:

  Po pitanju mirovina Njemci su daleko iza Austrijanaca, Švicaraca a da ne govorimo o Nizozemskoj u kojoj je mirovina 93% od plaće.

 • Avatar krkcro
  krkcro:

  izracunali su da 50% radnika koji idu u mirovinu od 2030 neceju imati vece mirovine od socijalne pomoci

 • ObrenM:

  Kolike mirovine bi imali da ne hrane toliko migranata?