Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAK AFERE JANAF KOJIM SE BAVI EPPO

VKS odbio žalbu Vinka Grgića, gradonačelnika Nove Gradiške: Dokazi su zakoniti

Zagreb: Vinko Grgić izašao iz Istražnog zatvora u Remetincu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
15.03.2023.
u 10:43

Optužnica je osim protiv njih dvojice  podignuta protiv još osam osoba, uključujući i poduzetnika Krešu Peteka. Od ukupno 10-oro optuženika, krivnju je do sada priznalo njih petero te su osuđeni temeljem nagodbi s USKOK-om

Dokazi koje je počeo prikupljati USKOK, a završio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u kraku afere Janaf, a čija je ukupnost na koncu dovela do podizanja optužnice kojom su obuhvaćeni Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (bivši SDP, sada nezavisni) su zakoniti. Odlučio je tako Visoki kazneni sud (VKS), odbivši Grgićevu žalbu na odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koji je još ranije odlučio da neće izdvojiti iz spisa zapisnike o ispitivanju 22 svjedoka, jer je riječ o zakonitim dokazima.

Grgićeva obrana je tražila da se ti zapisnici izdvoje jer su ih smatrali nezakonitom. I to po onoj već klasičnoj fori u kojoj se tvrdi da su svjedoci tijekom istrage ispitani bez nazočnosti branitelja, što je inače definirano Zakonom  o kaznenom postupkom (ZKP). Nadalje, obrana je tvrdila i da su snimke tajno snimljenih razgovora nezakoniti, jer nalog suca istrage nije dovoljno dobro obrazložen. Što je također već standardna fora obrana, koja se zove - legalna opstrukcija obrane.

Uglavnom, nakon što je optužno vijeće odbilo prijedlog Grgićeve obrane da se navedeni dokazi izdvoje kao nezakoniti, Grgić se na tu odluku žalio, a VKS je sada tu žalbu odbio. Naveli su da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je odbio izdvojiti zapisnike o ispitivanju svjedoka jer prilikom ispitivanja nisu bila povrijeđena prava obrane niti odredbe kaznenog postupka. VKS kaže i da je prvostupanjski sud  ispravno utvrdio da nalozi suca istrage kojima je  naloženo tajno praćenje i prisluškivanje nisu nezakoniti dokazi.

-  Protivno tvrdnjama žalitelja, USKOK je bio nadležan provoditi istragu te provoditi dokazne radnje ispitivanja svjedoka do 9. lipnja 2021., kada je donesena odluka Europskog delegiranog tužitelja o preuzimanju predmeta. Ispitivanje svjedoka, bez nazočnosti obrane, u fazi istrage, bilo je utemeljeno na odredbama ZKP-a kojima nije propisana obveza USKOK-a kasnije EPPO-a da o ispitivanju svjedoka obavijesti okrivljenika i njegovog branitelja. Prava obrane će se u slučaju potvrđivanja optužnice, u cijelosti ostvariti u kontradiktornom postupku pred prvostupanjskim sudom kada će okrivljenik moći ispitati svjedoke te će se to pravo na raspravi ostvariti uz poštivanje načela pravičnog suđenja i jednakosti oružja. U stadiju istrage dominira tzv. inkvizitorno načelo budući da u tom stadiju pa sve do optuženja ZKP ne poznaje tzv. "ravnopravnost oružja" između stranaka. Dokazi prikupljeni od strane USKOK-a i EPPO-a u istrazi, ako optužnica bude potvrđena, bit će podvrgnuti kontradiktornom ispitivanju, jer se bez neposrednog ispitivanja tih svjedoka na raspravi i omogućavanja obrani da iskoristi pravo na postavljanje pitanja, na takvim dokazima ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda. Također, nalozi suca istrage kojima je naložena primjena posebnih dokaznih radnji odgovaraju standardima zaštite ljudskih prava i prava okrivljenika propisanim odredbama ZKP-a. Nalozi su izdani za kaznena djela za koja je ZKP-om omogućeno određivanje posebnih dokaznih radnji, a temelje se na obrazloženim, potpunim i dokumentacijom potkrijepljenim zahtjevima USKOK-a te su u nalozima obrazložene sve pretpostavke propisane odredbama ZKP-a - naveo je VKS u svom obrazloženju.

Barišić i Grgić su optuženi u djelu afere Janaf u kojem je istragu od USKOK-a, jer je bila riječ o djelima na štetu financijskih interesa EU,  preuzeo i dovršio EPPO. U vrijeme kada je afera izbila, oba su bila saborski zastupnici, Baršić je bio HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice, a Grgić SDP-ov Nove Gradiške. U međuvremenu, Barišić više nije gradonačelnik, no aktivirao je svoj saborski mandat, a Grgić nije u SDP-u, ali je još uvijek gradonačelnik Nove Gradiške jer je na izbore izašao kao nezavisni i premoćno pobijedio. I to nakon što je bio uhićen i pritvoren. Optužnica je osim protiv njih dvojice  podignuta protiv još osam osoba, uključujući i poduzetnika Krešu Peteka. Od ukupno 10-oro optuženika, krivnju je do sada priznalo njih petero te su osuđeni temeljem nagodbi  s USKOK-om. Riječ je o Zvonku Marasu, Tomislavu Jelisavcu, Katrini Gašparac, Mirjani Prodan i Ivi Grdić. Uglavnom su osuđeni na uvjetne kazne, rad za opće dobro i plaćanje sporednih novčanih kazni.

Preostalih petero optuženika - Petek, Grgić, Barišić te Ljubomir Perušić i Siniša Klobučar za sada se nisu odlučili na priznanje krivnje. EPPO  ih tereti za, aktivnu i pasivnu korupciju i zlouporabu položaja između 2018. i 2021.  Riječ je o četiri slučaja koja su povezana s  građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura. Grgić se tereti da je od Kreše Peteka primio 15.000 eura mita kako bi njegove tvrtke  dobile poslove na izgradnji reciklažnog dvorišta i izgradnji solarne elektrane.  Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura. Taj je projekt dodijeljen Petekovim tvrtkama, dok u drugom slučaju odluka da Petekove tvrtke dobiju posao izgradnje solarne elektrane nije realizirana jer su uhićeni.

VIDEO Barišić i Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf

Petek je optužen i u dijelu koji se odnosi na Barišića, a tu se radilo o projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te projektu obnove sustava javne rasvjete. Procijenjena vrijednost  prvog projekta bila je 14 milijuna eura, a drugog  sedam milijuna eura. No, uhićenja su i ovdje spriječila da se poslovi na koncu dodijele Petekovim tvrtkama. Petek je optužen i u kraku afere u kojem ej optužnicu podigao USKOK. Tamo mu je među suoptuženicima i Dragan Kovačević, bivši šef Janafa, a ni ta optužnica još nije pravomoćna, jer su obrane također tražili izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije