Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevrijeme

Padala tuča veličine teniske loptice: 'Vidiš kako ti sve uništava, a ne možeš ništa'

Tuča napravila štetu
08.07.2019.
u 13:48

Sedamdesetak dojava o raskrivenim kućama, srušenim stupovima i stablima u Zagorju.

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, a ponegdje i tučom, zahvatilo je u nedjelju poslijepodne sedam županija: Vukovarsko-srijemsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Primorsko-goransku, Zagrebačku, Sisačko-moslavačku, Krapinsko-zagorsku i Brodsko-posavsku županiju. 

Šteta od nevremena u Vukovarsko-srijemskoj županiji još uvijek se zbraja. Jaka tuča oštetila je automobile, razbijala stala, fasade na kućama, crjepove na krovovima…

Poljoprivrednici javljaju kako su im uništeni usjevi i voćnjaci. Županijski Centar 112 zabilježio je u nedjelju više od 350 poziva građana iz cijele županije. Velike štete zabilježene su u Općini Drenovci, na stambenim objektima, prometnicama, javnim objektima.

Foto: Snimila čitateljica

Ipak, najveća šteta nastala je na osnovnoj školi Ivana Meštrovića u Drenovcima s koje je olujni vjetar skinuo krov sa škole poslije čega je jaka kiša natopila učionice i uništila informatičku opremu. Na području te općine oštećena je i prometna signalizacija, a dio naselja Đurići, Posavski Podgajci i Račinovci ostali su bez električne energije.

Jedna čitateljica poslala nam je i video tuče koja je pogodila Vukovar:

 

Velike materijalne štete zabilježene su i na području Grada Vukovara kao i Općine Trpinja. U vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje padala je tuča veličine jajeta koja je oštetila na desetine automobila, razbijala vjetrobranska stakla, stakla na obiteljskim kućama… Oštećeno je i niz fasada i roletni.

Još veća tuča zabilježena je na području Općine Trpinja gdje je, kako navode mještani, padala tuča veličine teniske loptice. Oštećeno je na desetine automobila i fasada na kućama. Koliko je bila jaka tuča, govore i brojni oštećeni krovovi kuća.

Foto: Snimila čitateljica

– Ovdje sam rođen i odrastao, ali nešto ovako nisam nikada doživio. Tuča je bila veličine teniske loptice i padala je 10-15 minuta. Vidiš kako ti sve uništava, a ne možeš ništa. Ne smiješ van ni izići jer bi mogao nastradati. Strašno je sve ovo. Većina ljudi nema osigurane kuće ni kasko osiguranja za automobile. Uništeni su i usjevi. Štete su goleme, rekao nam je jedan od mještana Trpinje.

Županijski Centar 112 izvijestio je i o dvije osobe koje su zadobile lakše tjelesne ozlijede i o jednoj osobi s teškim tjelesnim ozljedama koje su prouzročene tučom.

Čak 70-ak dojava o raskrivenim kućama kojima je vjetar odnio krov te o srušenim električnim stupovima i stablima, zaprimio je Županijski centar 112 nakon olujnog nevremena koje je pogodilo Krapinsko-zagorsku županiju.  

Najviše dojava zaprimljeno je s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Sv. Križa Začretja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli. Pogođena područja obišao je župan Željko Kolar, objavila je u ponedjeljak Županija. 

Tuča napravila štetu
1/14

Olujno nevrijeme poharalo je i Podravinu, a najveću štetu prouzročilo je u Pitomači, gdje je vjetar doslovno otpuhao limeni krov s dvorane Osnovne škole Petra Preradovića, piše Podravski.hr. Dijelovi limenog krova letjeli su po školskom dvorištu, a dio konstrukcije završio je i na krovištu školske zgrade te time prouzročio dodatnu štetu. 

– Ni najstariji mještani ne pamte ovakvo olujno nevrijeme. Izgledalo je kao da puše pravi orkanski vjetar, a vrlo brzo su me susjedi obavijestili da je s dvorane vjetar odnio limeno krovište. To krovište izrađeno je prije tri i pol godine i do sada prilikom jačih vjetrova nije bilo problema – kazao je Igor Maresić, ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića.

– Sreća je u nesreći da se nevrijeme dogodilo u vrijeme školskih praznika pa nitko nije stradao. Prema prvim procjenama, šteta će iznositi 350.000 kuna. Odmah krećemo u sanaciju krovišta i utvrđivanja točne štete. 

Bez struje više od 1100 korisnika

Nevrijeme je poharalo Slavoniju i Baranju. Stablo oraha palo je u nedjelju oko 16.30 sati na pomoćne prostorije u Cretu Bizovačkom, a na teren je izjurilo devet vatrogasaca DVD-a Bizovac. Stablo su s objekta uklanjali sve do 19.15 sati. Nestajalo je struje i iskrilo na krovovima kuća u Osijeku, Donjem Miholjcu, naselju Silaš te Općini Magadenovac. Bez napajanja električne energije ostalo je tako postrojenje INA Bokšić te naselja Rakitovica, Golinci, Magadenovac, Kućanci, Krunoslavje, Beničanci i Malinovac, a riječ je o ukupno 1126 korisnika.

– S đakovačkog su područja primljene dvije dojave o vodi u podrumu te jedna o padu drveta na automobil – izvijestili su iz Županijskog Centra 112 Osijek. Dvije starije osobe lakše su ozlijeđene u Borovu naselju.

U naselju Topola kod Bošnjaka jak vjetar, odnosno moguća pijavica, čupao je stabla, oštetio veći broj kuća i nanio znatnu štetu električnoj mreži zbog čega nije bilo struje.

Foto: Snimila čitateljica

– U Posavskim Podgajcima stablo je palo na zgradu osnovne škole, veći broj stabala je oboren, značajna je šteta na obiteljskim kućama i električnoj mreži, a jedna muška osoba zadobila je ozlijede zbog pada s krova obiteljske kuće. Zbrinut je na hitnom prijamu u bolnici u Vinkovcima – navode u Centru 112.

U Drenovcima je vjetar odnio krov s osnovne škole, oboreno je nekoliko stabala, oštećena je električna mreža te veći broj obiteljskih kuća. Načelnik Općine Drenovci uputio je tim civilne zaštite opće namjene na saniranje štete. U naseljima Đurići, Soljani i Strošinci jak vjetar oborio je nekoliko stabala, ima šteta na kućama.

Na području djelovanja Županijskog centra 112 Slavonski Brod, zbog jake kiše, vjetra i nevremena koje je došlo sa zapada i kretalo se prema istoku, dio županije ostao je bez napajanja električnom energijom. Zabilježeno je nekoliko dojava o stablima na kolniku koje su uklanjali vatrogasci. Na području Općine Davor vjetar je srušio nekoliko krovova s kuća.

Zbog olujnog nevremena na virovitičkom području vatrogasci su imali pune ruke posla oko uklanjanja stabala koja su popadala po kolnicima.

Srušena stabla stvarala su poteškoće i u prometu Požeško-slavonske županije. Putem radiostanice s protugradnom radarskom postajom Gorice zabilježeno je na području Posavine ispaljivanje protugradnih raketa u ledonosne oblake.

Komentara 15

RS
rasta sev
13:28 08.07.2019.

Nevrijeme razotkrije ne kvalitetne građevinske radove, samo šlamperaj vjetar odnese.

JO
josip
13:38 08.07.2019.

možeš poškropit i molit, ali u to treba virovat!

ZA
zagi101
13:02 08.07.2019.

nikad ni najstariji ne pamte kišu i vjetar . koji glupi naslov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije