Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVRIJEME

Primili 150 poziva o nesrećama na moru: Kod Molata spašeno 58 osoba, među njima 50 djece

spašavanje
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
1/2
08.07.2019.
u 11:43

U uvali Jaz nasukalo se pet jedrilica s ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba

Tijekom večeri i noći s nedjelje na ponedjeljak zbog kratkotrajnog, ali izrazito jakog nevremena na moru dogodile su se brojne pomorske nezgode manjeg i većeg intenziteta u smislu nasukavanja, naplavljivanja i to u području nadzora gotovo svih lučkih kapetanija, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Naime, tijekom noći zbog nevremena u MRCC Rijeka zaprimljeno je više od 150 poziva te je u koordinaciji s kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske prilike, najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u zadarskom arhipelagu, a u jednoj je spasilačkoj akciji spašeno 58 osoba, uglavnom djece.

Naime, sinoć su službenici MRCC-a Rijeka zaprimili u 22.30 sati dojavu o nasukavanju pet jedrilica s ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, sjeverni dio otoka Molata. Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija s Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar.

U vrlo kratkom roku s nasukanih brodica  spašeno je ukupno 56 osoba koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora. Među spašenima u najvećem su broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni sa šest članova posada pet nasukanih brodica te dvoje državljana RH koji su na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć.

Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno ni onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas prijepodne, redovnom brzobrodskom linijom za Zadar.

Gotovo istodobno u MRCC-u Rijeka zaprimljene su brojne dojave o pomorskim nezgodama. U zadarskom arhipelagu i na sve pozive odgovoreno je trenutačno, a po potrebi je angažirana pomoć posadama i plovilima te je najkritičnije razdoblje trajanja olujnog nevremena na moru, koje je trajalo nekoliko sati, okončano bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

U riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć i noćas do jutarnjih sati trajala je potraga za sedam državljana Republike Češke (1 odrasli i 6 djece), koji su posljednji put viđeni u plovidbi između mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Za nestalima su tragali, uz spasilačku brodicu Lučke ispostave Novi Vinodolski, djelatnici tvrtke SeaHelp i jedna privatna brodica, dok je MRCC Rijeka s Policijskom upravom primorsko-goranskom organizirala kopnenu potragu.

Traganje do jutra nije rezultiralo uspjehom, no u međuvremenu su iz kampa, odakle je nestanak dojavljen, javili kako su se svi vratili samostalno, čime je ova akcija traganja i spašavanja okončana, a uzroci nestanka utvrdit će se očevidom u suradnji s Lučkom ispostavom Novi Vinodolski i Policijskom postajom Krk, čiji su službenici provodili kopneno traganje.

Također je u području nadzora iz nadležnosti Lučke kapetanije Rijeka zaprimljena dojava o nasukavanju triju plovila na otok Susak, slijedom čega je iz MRCC-a Rijeka u spasilačkoj akciji angažirana spasilačka brodica iz sastava Lučke ispostave Mali Lošinj i plovilo Pomorske policije Rijeka. Na poziciji nasukanja pronađeni su svi članovi posada, od kojih nitko nije ozlijeđen niti je bilo onečišćenja mora, dok je iz Lučke ispostave Mali Lošinj vlasnicima i voditeljima plovila naloženo komercijalno odsukavanje tijekom današnjeg dana.

>> Zadar nakon olujnog nevremena: Srušena stabla, uništene kućice u novom kampu

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:38 08.07.2019.

Voze u japankama...

Avatar Tračalo
Tračalo
12:46 08.07.2019.

Kako je tek migrantima ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije