Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Primili 150 poziva o nesrećama na moru: Kod Molata spašeno 58 osoba, među njima 50 djece

U uvali Jaz nasukalo se pet jedrilica s ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba
08. srpnja 2019. u 11:43 2 komentara 884 prikaza
spašavanje
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Pogledajte galeriju 1/2

Tijekom večeri i noći s nedjelje na ponedjeljak zbog kratkotrajnog, ali izrazito jakog nevremena na moru dogodile su se brojne pomorske nezgode manjeg i većeg intenziteta u smislu nasukavanja, naplavljivanja i to u području nadzora gotovo svih lučkih kapetanija, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Zadar nakon oluje Opustošen kamp Pogledajte što je oluja napravila u Zadru: 'Bilo je strašno bučno, vjetar je sve dizao u zrak'

Naime, tijekom noći zbog nevremena u MRCC Rijeka zaprimljeno je više od 150 poziva te je u koordinaciji s kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske prilike, najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u zadarskom arhipelagu, a u jednoj je spasilačkoj akciji spašeno 58 osoba, uglavnom djece.

Naime, sinoć su službenici MRCC-a Rijeka zaprimili u 22.30 sati dojavu o nasukavanju pet jedrilica s ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, sjeverni dio otoka Molata. Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija s Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar.

Zadar - vjetar čupao stabla, nastala velika materijalna šteta OLUJE Jako nevrijeme i tuča poharali dijelove Hrvatske, oglasio se i MUP

U vrlo kratkom roku s nasukanih brodica  spašeno je ukupno 56 osoba koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora. Među spašenima u najvećem su broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni sa šest članova posada pet nasukanih brodica te dvoje državljana RH koji su na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć.

Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno ni onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas prijepodne, redovnom brzobrodskom linijom za Zadar.

Gotovo istodobno u MRCC-u Rijeka zaprimljene su brojne dojave o pomorskim nezgodama. U zadarskom arhipelagu i na sve pozive odgovoreno je trenutačno, a po potrebi je angažirana pomoć posadama i plovilima te je najkritičnije razdoblje trajanja olujnog nevremena na moru, koje je trajalo nekoliko sati, okončano bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

Pula: Nasukao se teretni brod Agios Rafail S 9 članova posade Ribarski brod nasukao se kod otoka Žirja

U riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć i noćas do jutarnjih sati trajala je potraga za sedam državljana Republike Češke (1 odrasli i 6 djece), koji su posljednji put viđeni u plovidbi između mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Za nestalima su tragali, uz spasilačku brodicu Lučke ispostave Novi Vinodolski, djelatnici tvrtke SeaHelp i jedna privatna brodica, dok je MRCC Rijeka s Policijskom upravom primorsko-goranskom organizirala kopnenu potragu.

Traganje do jutra nije rezultiralo uspjehom, no u međuvremenu su iz kampa, odakle je nestanak dojavljen, javili kako su se svi vratili samostalno, čime je ova akcija traganja i spašavanja okončana, a uzroci nestanka utvrdit će se očevidom u suradnji s Lučkom ispostavom Novi Vinodolski i Policijskom postajom Krk, čiji su službenici provodili kopneno traganje.

Nevrijeme u Gorskom kotaru, pala tuča GRMLJAVINSKO NEVRIJEME Tuča veličine oraha i grmljavina poharali Karlovac i okolicu

Također je u području nadzora iz nadležnosti Lučke kapetanije Rijeka zaprimljena dojava o nasukavanju triju plovila na otok Susak, slijedom čega je iz MRCC-a Rijeka u spasilačkoj akciji angažirana spasilačka brodica iz sastava Lučke ispostave Mali Lošinj i plovilo Pomorske policije Rijeka. Na poziciji nasukanja pronađeni su svi članovi posada, od kojih nitko nije ozlijeđen niti je bilo onečišćenja mora, dok je iz Lučke ispostave Mali Lošinj vlasnicima i voditeljima plovila naloženo komercijalno odsukavanje tijekom današnjeg dana.

>> Zadar nakon olujnog nevremena: Srušena stabla, uništene kućice u novom kampu

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija