Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksplozivni ljubavni trokut

Vještak obrane: Bomba je mogla ispasti i oštećeniku

01.10.2015., Varazdin - Sudjenje Valentini Brunec i Nikoli Labosu zbog pokusaja ubojstva Hrvoja Bruneca.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
19.06.2016.
u 17:21

Prema stavu vještaka Vojina Maštruka, nije moguće utvrditi točnu poziciju s koje je bačena bomba na Hrvoja Bruneca u prosincu 2014.

Na pomolu je mogući obrat na suđenju Valentini Brunec (40) i Nikoli Labošu (39), ljubavnicima optuženima za pokušaj ubojstva Valentinina supruga Hrvoja Bruneca (38) dok se 7. prosinca 2014. oko 22 sata vraćao s posla kući u Koprivničkome Ivancu.

Dvije hipoteze

Dok se u optužnici tvrdi da je Laboš u dogovoru s V. Brunec na njezina supruga bacio ručnu bombu u dvorištu obiteljske kuće, vještak Vojin Maštruko, kojeg je angažirala obrana, ustvrdio je kako se na temelju tragova koje je za očevida pronašla policija ne može vjerodostojno zaključiti je li bombu bacio Laboš ili je ona ispala samome Brunecu.

– Nije moguće pouzdano utvrditi poziciju s koje je bačena bomba, a naglašavam i da se u konkretnom slučaju mogu formulirati dvije međusobno isključujuće hipoteze. Jedna je da je bomba na neki način nesretno ispala oštećeniku i pala na pod pokraj njegove noge, a druga je da je bombu netko bacio prema njemu – kazao je Maštruko koji je bio iznimno kritičan prema načinu na koji je policija obavila posao.

Rekao je kako su kriminalistički tehničari propustili uzeti gipsani odljev traga cipele pronađenog u susjednom dvorištu, za koji optužba tvrdi da odgovara tragu cipele koju je nosio Laboš. Maštruko to opovrgava navodeći kako je i na fotografijama očito da se ti tragovi ne podudaraju.

– Prilikom obavljanja očevida i izrade skice mjesta događaja napravljen je cijeli niz pogrešaka i propusta – ustvrdio je Maštruko.

Tijekom suđenja već se doznalo da mjesto događaja nije bilo označeno policijskom trakom, zbog čega je kontaminirano. Usto, policija je “žlicu” bombe, dio naprave koji otpada prilikom bacanja bombe, pronašla tek drugi dan, nakon što su dvorištem prodefilirali deseci ljudi, a sporni trag cipele pronađen je tek dva dana nakon događaja. Zbog propusta tijekom očevida trojica policajaca stegovno su kažnjena, a tijekom disciplinskog postupka jedan od njih kolegu je optužio da je bio mrtav pijan.

Puka sreća

Dejan Kuharić, branitelj Valentine Brunec, smatra da su u pitanje dovedeni svi dokazi optužbe. Zasad neriješen misterij tko je bacio bombu gubi na težini zbog toga što je Hrvoje Brunec preživio eksploziju, a vještak Maštruko izrijekom tvrdi da se radi o pukoj sreći.

– Takva ručna bomba ubija u krugu od 20-ak metara, sve unutar tog kruga. U praksi sam vidio dosta slučajeva sličnog tipa gdje su ljudi nastradali od ovog tipa bombe. Iz iskustva znam da se radi o izuzetno teškim ranama. U konkretnom slučaju mislim da je do ovakvih ozljeda došlo zbog toga što je ručna bomba eksplodirala u neposrednoj blizini noge oštećenika te jer je u trenutku eksplozije slučajno bila orijentirana tako da su fragmenti bombe letjeli uglavnom u smjeru nogu oštećenika – zaključuje Maštruko. 

Komentara 3

FI
Fisherman
19:09 19.06.2016.

Pa logicno je da je isavsi sa posla sam sebi bacio bombu.....e to nase pravosuđe.

Avatar Darko zg
Darko zg
23:52 19.06.2016.

nisam siguran dali ja to sanjam ili sam stvarno pročitao ovakvu pizdariju.ovako nešto štrašno radi samo kod nas u Hrvata.ovo nešto strašno trebalo bi satrati u svim pokoljenjima da ubuduće ne donosi ovakva mišljenja i odluke.kamo li sreće da naa sebe ili svoje najmilije sam baci bombu,đubre....

FE
fefellerunt
11:14 20.06.2016.

Što ti je hrvatsko pravosuđe, od poznate činjenice da su u tom pravosuđu kao i u ostalim segmentima društva hrvatice privilegirane , jer se u 99% slučajeva radi o stvorenjima bez ikakvog morala, poštenja, dobrote , kao i kod onihh koji završe pravni fakultet te se stoga i poštuju međusobno. Također se vidi i neupitno znaje i poštenje vještaka , jer ja neobrazovna nisma ni znao da postoji ručna bomba usmjerenog djelovanja ( ako se ne računa kumulativna RB) , dok vidimo iz nalaza vještaka da je jako bitno kkao baciti bombu i kako će ona pasti , a da ne spominjem kako je obrazovana inteligencija shvatila " upute proizvođača" da ubija u krugu 20 m , zato takvi u ovoj državi i beru prkeo 10 000 kn svaki mjesec treba cjeniti takvu inteligenciju, znanje i poštenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije