Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Vjerujem da će naši prijatelji Slovenci potvrditi sporazum"

Josipović je prvi puta kao predsjednik države u Bijeloj vili na Brijunima bio domaćin veleposlanicima akreditiranim u Hrvatskoj. Na Brijunskom vikendu boravi 130 veleposlanika i njihovih supruga.
05. lipnja 2010. u 23:45 61 komentara 3 prikaza
josipović
Foto: Duško Marušić/Pixsell

- Protekle smo godine napravili veliki iskorak prema političkoj kulturi kompromisa. Postigli smo sporazum o arbitraži o granici sa Slovenijom, potpisali ga i ratificirali. Vjerujem u naše prijatelje Slovence, i vjerujem da će slovenski prebiscit sutra potvrditi odluku parlamenta. Premijerka Kosor kroz izgradnju Brdskog procesa, ja kao predsjednik Republike, gestama i politikom zatvaranja prijepora prošlost s našim jugoistočnim susjedima, želimo europsku kulturu kompromisa presaditi i ojačati u našem susjedstvu. Otvorena se pitanja sa susjedom ne rješavaju nanošenjem poraza, nego nastojanjem da nitko nije poražen, a svi pobjednici. Za to je potrebna mudrost i dobrota  - kazao je večeras među ostalim u govoru kojem se obratio diplomatima predsjednik Ivo Josipović.

Josipović je, naime, prvi puta kao predsjednik države u Bijeloj vili na Brijunima bio domaćin veleposlanicima akreditiranim u Hrvatskoj. Na Brijunskom vikendu boravi 130 veleposlanika i njihovih supruga. U ime diplomatskog zbora u Hrvatskoj predsjedniku se obratio šef diplomatskog zboga Manual Salazar, veleposlanik iz Španjolske. On je podržao Hrvatsku u nastojanjima da uđe u Europsku uniju i načinima da riješava svoje probleme citirajući Lennonove stihove “ With a little help for my friend “ ( sa malo pomoći za moje prijatelje ) dajući do znanja da možemo računati na diplomate u Hrvatskoj. 

- Hrvatsko gospodarstvo treba hrvatsku državu da bi moglo iskoračiti iz svoje eurocentričnosti prema novonarastajućim gospodarstvima. To je ujedno i glavni izazov za takozvanu gospodarsku diplomaciju - poručio je, među ostalim, Josipović svojim gostima iz diplomatskog svijeta.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Ugo Kajvez:

    Pardon, malo sam se žurio ..... . Zadnji dio tekst je bilo za naše \"prijatelje-ne\" zlovence ... . \"hrvati će dugo dugo pamtiti vaše smotancije ........... samo zapamtite tko će vam čuvati leđa kad vas jednom počinju prcati talijani pa ... prikaži još! autrijanci ?? ........... \"

  • Dan_Marinovic:

    nikad nisam nista tako brzo pozalio kao to sto sam dao josipovicu glas, obecavao nam je neku pravdu i govorio da je borba protiv korupcije njemu prvi prioritet a onda cim je izabran izjavio je da to nije njegov posao :(

  • Ugo Kajvez:

    Gosp. predsjednik, ..... zlovenci su sami odlučili NE biti naši prijatelji, (neću reć NEprijatelji, jer bi to drukčije ispalo a i nisu \"neprijatelji\", .. samo \"prijatelji-ne\"), jer prijatelj prijatelja NE UCJENJUJE, ...... zlovenci, ..... hrvati će dugo dugo pamtiti vaše ... prikaži još! smotancije ........... samo zapamtite tko će vam čuvati leđa kad vas jednom počinju prcati talijani pa autrijanci ?? ...........