Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SREDIŠTE DIJALOGA'

Prvi čovjek Crkve u Hrvatskoj poslao pismo vjeroučiteljima u školama: Poručio im što traži od vjeronauka

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
21.09.2023.
u 13:13

„Vjeroučiteljski poziv ima neprocjenjivu vrijednost za budućnost vjere, čovječanstva, društva i Crkve. Nikada nemojte sumnjati u važnost svog rada, čak ni u najizazovnijim trenutcima", poručio je mons. Dražen Kutleša

Osim što je vjeronauk često na udaru kritika dijela javnosti, jednako tako izloženi su i vjeroučitelji u školama, koji ga provode po nastavnom programu. Njima se danas posebnim pismom obratio nadbiskup zagrebački mons. Dražen Kutleša, rekavši na početku kako su s početkom nove školske godine pred vjeroučiteljima, učenicima, roditeljima, učiteljima i ostalim prosvjetnim djelatnicima „nove mogućnosti i brojni izazovi“.

„Biti vjeroučitelj jedan je od uzvišenijih poziva koji netko može primiti. Dostojanstvo našeg poziva temelji se na Isusu Kristu – Učitelju od kojega svi učimo. Poučavanje o vjeri u školi znači aktivno sudjelovati u poslanju Crkve. Vjeronauk u školi omogućuje važan dijalog između religije, Crkve i društva, posebice u području odgoja i obrazovanja, što je jedan od najefikasnijih načina humanizacije svijeta i povijesti. Jedan od aktualnih ciljeva obrazovanja je pomoći učenicima razviti svoj identitet te ih osposobiti za suživot s drugima, za otvorenost i dijalog, međusobno poštovanje i prihvaćanje“, poručio je mons. Kutleša, dodajući kako se vjeronauk izdvaja među ostalim predmetima „jer ima sposobnost proširenja horizonta smisla, cijeneći i potičući druge školske discipline“.

VEZANI ČLANCI:

„Vjeronauk mora postati pravo središte dijaloga iz kojeg će učenici i drugi sudionici obrazovnog procesa učiti i pronalaziti nadahnuće. Da bismo to ostvarili, potrebni su nam kvalificirani, obrazovani, duhovni i predani vjeroučitelji. Može se reći da vjeroučitelj treba biti više od običnog učitelja – uz svoje pedagoške i metodičke vještine, treba posjedovati darove svjetla, mudrosti i snage Duha Svetoga. Zato su vjeroučitelji pozvani iskazati svim učenicima ljubaznost kako bi osjetili koliko nam je do njih stalo, koliko su nam dragocjeni i koliko nam znače njihove potrebe i snovi – dakle, koliko nam je stalo do njihovog dobra“, poručuje zagrebački nadbiskup, dodajući kako je Crkva trenutačno na sinodalnom putu te da vjeroučitelji svoj sinodalni hod ostvaruju u školama, učionicama, na školskim igralištima, među kolegama, učenicima, njihovim roditeljima i ostalim suradnicima.

„Pozvani ste biti vjerni i autentični suputnici Isusovih učenika, uvijek spremni pružiti obrazloženje nade koja je u vama. Želim vam da novu školsku godinu započnete ispunjeni radošću, posvećenošću, odgovornošću i motivacijom za zajednički hod s učenicima. U današnjem svijetu, gdje se često nudi besmisao i strah, vjera je ključna za cjeloviti razvoj osobe i izgradnju humanijeg društva u kojem će se ljudi međusobno poštovati, razumjeti i surađivati. Neka vaša prisutnost bude svjetionik na njihovu putovanju prema smislu i prihvaćanju života s povjerenjem i nadom. Budite im poticaj i pomoć u njihovu duhovnom i intelektualnom rastu“, ohrabrio je nadbiskup.

„Dragi vjeroučitelji, neka u vašim srcima nikada ne ponestane strasti za odgojem i evangelizacijom te odgovornosti kojom ćete se predano posvetiti svakom učeniku. Gledajte hrabro prema budućnosti i uvijek stavljajte učenika i njegovo dostojanstvo u središte vjeronaučnog procesa kako bi se istaknula njegova jedinstvenost, ljepota i originalnost. Vjeroučiteljski poziv ima neprocjenjivu vrijednost za budućnost vjere, čovječanstva, društva i Crkve. Nikada nemojte sumnjati u važnost svog rada, čak ni u najizazovnijim trenutcima. Neka vam vjera u Krista bude neprestana podrška, snaga i izvor inspiracije za vašu odgojnu, kulturnu i evangelizacijsku misiju. Na ovom putu neka vas nadahnjuju i prate Majka Marija i blaženi Alojzije Stepinac“, poručio je mons. Kutleša.

VIDEO Novi jelovnici stigli u školske kuhinje

Komentara 4

Avatar istovari
istovari
05:29 22.09.2023.

Umjesto kritičkog razmišljanja nudi se srednjovjekovni mrak i poredak -mentalna dresura i pranje mozga najmanjih pod egidom napretka kao nemušta " neprocjenjiva vrijednost za čovječanstvo"!?

Avatar 365dias
365dias
20:55 21.09.2023.

Citiram: "U današnjem svijetu, gdje se često nudi besmisao i strah, vjera je ključna za cjeloviti razvoj osobe i izgradnju humanijeg društva...". Upravo vjera nudi hrpu besmislica, a također i strah. A da se ne govori koliko je bilo humano društvo u doba kada su gotovo svi vjerovali - vodili vjerske ratove, silom pokrštavali/islamizirali, ubijali homoseksualce, palili lomače...

VJ
Veli Jože
15:17 22.09.2023.

Djeca uče vjeronauk zato što se neće isticati od drugih.Kada završe srednje škole malo ih slijedi misli i nauk gosp. Kutleše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije