Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRAĆAJ srpskoG patrijarhA

Vjernici u Srbiji se opraštaju od Irineja. Neki se ipak ne pridržavaju mjera, ljube staklo na lijesu

Patriarch of Serbian Orthodox Church dies of COVID-19
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.11.2020.
u 13:55

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) preminuo je jučer od posljedica infekcije koronavirusom, počivat će u kripti hrama svetog Save u Beogradu

Vjernici odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom Srbije. Proglašena je trodnevna žalost. Tijelo patrijarha je iz Saborne crkve prenijeto u Hram Svetog Save, gdje će se sutra biti pokopan. Građani su pozvani, ali neki to ne čine, da se prilikom odavanja počasti preminulom poglavaru SPC, pridržavaju epidemioloških mjera, javlja RTS.

Iako je vjernicima preporučeno da poštuju epidemiološke mjere, nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužvu te da ne ljube ili dodiruju lijes na kojem je postavljeno staklo, neki ipak nisu poslušali preporuke.

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) preminuo je jučer od posljedica infekcije koronavirusom, počivat će u kripti hrama svetog Save u Beogradu. Patrijarh Irinej proveo je na čelu SPC cijelo desetljeće i, ako nije drugačije odredio testamentom, bio bi „prvi poglavar SPC-a pokopan u hramu svetog Save“, navodi Radiotelevizija Srbije, dok se očekuje i službena objava sinoda SPC. Do izbora Irinejeva nasljednika na tronu SPC-a, patrijarhove dužnosti preuzet će sinod, kojim predsjeda najstariji član tog tijela, a izbor patrijarha bit će proveden najkasnije za tri mjeseca.

Tron patrijarha Irinej je preuzeo 22. siječnja 2010., na saboru u Beogradu, kao njezin 45. poglavar,  naslijedivši patrijarha Pavla, koji je među vjernicima i građanima uživao izniman ugled i poštivanje kao skroman i posvećen vjerski dužnosnik.

Razdoblje patrijarha Irineja provedeno na čelu SPC-a ostat će, među ostalim, upamćeno kroz očevidno približavanje crkve i države, naklonost i bliskost s Ruskom Pravoslavnom Crkvom, te naglašene bliske veze s državom i politikom, poglavito s nekadašnjim premijerom, a danas srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

„Predsjednik Vučić i patrijarh Irinej njegovali su, uz međusobno poštovanje, veoma dobre, iskrene i prisne i službene i osobne odnose“, objavila je u četvrtak navečer agencija Tanjug uz vijest da je Vučić, nakon priopćenja o pogoršanju Irinejeva stanja, posjetio covid bolnicu VMC „Karaburma“. Irinejevu naklonost i bliskost politici i političarima, ponajprije s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, nisu dijelili i s istim razumijevanjem na to gledali svi visoki crkveni velikodostojnici, članovi sinoda i sabora SPC-a.

Komentara 73

KE
Kentucky
13:59 21.11.2020.

Ekskluziva VL,mislim znam da imate puno komentatora iz Svrbije,ali postavite si neke granice,jer trenutno čItamo 40% vijesti iz Komšiluka.

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
14:06 21.11.2020.

Ko mu ne uvalja jezik, nije prava srbenda

BU
Budak
14:21 21.11.2020.

Iako je VL samo ispostava srpskog kurira ipak više cvili za ovim dedim nego orginal. VL odlična je alternativa za WC-papir u korona krizi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije