Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Patrijarh Irinej proveo je na čelu SPC cijelo desetljeće. Srbija proglasila trodnevnu žalost

Tron patrijarha Irinej je preuzeo 22. siječnja 2010., na saboru u Beogradu, kao njezin 45. poglavar,  naslijedivši patrijarha Pavla, koji je među vjernicima i građanima uživao izniman ugled i poštivanje kao skroman i posvećen vjerski dužnosnik
20. studenoga 2020. u 14:14 16 komentara 782 prikaza
FILE PHOTO: Serbian Patriarch Irinej conducts the Orthodox Easter service in the Saborna church in central Belgrade Serbia
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je danas preminuo od posljedica infekcije koronavirusom, počivat će u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, objavili su u petak beogradski mediji, dok je srbijanska vlada proglasila trodnevnu žalost.

Patrijarh Irinej Poglavar SPC-a Umro je srpski patrijarh Irinej, koronavirus dobio nakon pogreba mitropolita Amfilohija

Patrijarh Irinej proveo je na čelu SPC cijelo desetljeće i, ako nije drugačije odredio testamentom, bio bi „prvi poglavar SPC-a pokopan u Hramu Svetog Save“, navodi Radiotelevizija Srbije, dok se očekuje i službena objava Sinoda SPC. Do izbora Irinejeva nasljednika na tronu SPC-a, patrijarhove dužnosti preuzet će Sinod, kojim predsjeda po hirotoniji najstariji član tog tijela, a izbor patrijarha bit će proveden najkasnije za tri mjeseca.

Zastave na Patrijaršiji spuštene su na pola koplja, u tijeku je sjednica Sinoda SPC-a, a tijekom dana se očekuje priopćenje o posljednjem ispraćaju poglavara SPC-a.

Naglašeno bliske veze crkve i države

Tron patrijarha Irinej je preuzeo 22. siječnja 2010., na saboru u Beogradu, kao njezin 45. poglavar,  naslijedivši patrijarha Pavla, koji je među vjernicima i građanima uživao izniman ugled i poštivanje kao skroman i posvećen vjerski dužnosnik.

Razdoblje patrijarha Irineja provedeno na čelu SPC-a ostat će, među ostalim, upamćeno kroz očevidno približavanje crkve i države, naklonost i bliskost s Ruskom pravoslavnom crkvom, te naglašene bliske veze s državom i politikom, poglavito s nekadašnjim premijerom, a danas srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Vučić i patrijarh Irinej njegovali su, uz međusobno poštovanje, veoma dobre, iskrene i prisne i službene i osobne odnose“, objavila je u četvrtak navečer agencija Tanjug uz vijest da je Vučić, nakon priopćenja o pogoršanju Irinejeva stanja, posjetio covid bolnicu VMC „Karaburna“.

Irinejevu naklonost i bliskost politici i političarima, ponajprije s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, nisu dijelili i s istim razumijevanjem na to gledali svi visoki crkveni velikodostojnici, članovi Sinoda i Sabora SPC-a.

U javnosti je čak bilo očevidno nezadovoljstvo i nesuglasje u vrhu Crkve kada je Irinej Vučiću, u povodu obilježavanja osam stoljeća autokefalnosti SPC-a, dodijelio Orden Svetog Save, odajući mu, kao šefu države, priznanje za politiku koju vodi u rješavanju kosovskog pitanja, uz ocjenu da se Vučić „kao lav bori“ za Kosovo.

Među arhijerejima se nezadovoljstvom istaknuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je početkom studenog preminuo od koronavirusa, a i episkopi s takozvanog tvrdog krila SPC-a negodovali su, držeći da je Vučićeva politika o Kosovu protivna nacionalnim interesima.

Irinej PREMINUO OD COVIDA-19 Vučić o smrti patrijarha Irineja: Takvi kao Vi nikada ne odlaze

"Srbija se ne smije odreći Kosova"

Patrijarh je u svojim javnim istupima i prigodom velikih vjerskih praznika često ponavljao da se Srbija ne smije odreći Kosova, kao dijela svojeg povijesnog i duhovnog bića, jer će onda biti „nepovratno izgubljeno“, te da se „ono što je oteto može jednom i vratiti“.

 Irinej je bio suzdržan, čak bi se reklo i skeptičan, i u odnosu na procese eurointegracije Srbije, uz ocjenu da Bruxellesu smeta bliskost Beograda s Moskvom.

Upitan da protumači sugestije iz Bruxellesa da Srbija svoju vanjsku politiku uskladi s EU, Irinej je u intervjuu 2018. kazao da nije vjerovao da će Srbija sebi „ikada kupiti člansku iskaznicu“ za ulazak u EU po cijenu uvođenja sankcija Rusiji ili drugih neprijateljskih akata prema toj zemlji. Komentirajući stajališta kako Bosnu i Hercegovinu čeka proces unitarizacije te da bi to značilo nestanak Republike Srpske, patrijarh je isticao kako je RS „stvorio srpski narod ogromnim žrtvama“ i da ona, „ako Bog da, neće ni nestati niti se utopiti u unitarnu Bosnu“.

U prijeporima o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, patrijarh i i SPC držali su stranu stajalištima Moskovske patrijaršije nasuprot Ekumenskoj partijaršiji.

Amfilohije PREMINUO OD KORONAVIRUSA Ljubili i dirali tijelo Amfilohija: Zatvorite lijes! Recite im da ga ne ljube, širit će se zaraza...

Mješovito povjerenstvo Beograda i Vatikana o Stepincu

Desetljeće patrijarha Irineja na tronu SPC-a obilježilo je i uzajamno razumijevanje Beograda i Vatikana u pogledu formiranja mješovitog povjerenstva u kojem bi predstavnici HBK i SPC razmotrili ulogu kardinala Alojzija Stepinca u povodu njegova kanoniziranja.

„Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesno povjerenstvo. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene zanima jedino istina. Ne pogriješiti“, ocijenio je u povodu formiranje povjerenstva papa Franjo.

Po pravilima SPC, novog patrijarha bira Sabor tzv. „apostolskim načinom“ - ždrijebom, između tri kandidata koji tijekom glasanja dobiju najviše glasova. Na čelu SPC-a do izbora novog patrijarha bit će mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao najstariji mitropolit, čije sjedište je danas u Sarajevu.

Predviđanja su da bi, unatoč pravilima SPC-a, mitropolit Hrizostom mogao na čelu crkve biti i dulje nego što je propisano, s obzirom na to da epidemija korona virusa otežava glasanje.

Tijekom epidemije korone, SPC je od posljedica covida izgubila patrijarha Irineja, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija te vladiku Valjevskog Milutina, a zaraženo je nekoliko episkopa, među kojima i vladika Joanikije, koji je poslije smrti Amfilohija imenovan privremenim predstojnikom Mitropolije.

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta