Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘Vjera i kultura’ autora dr. Franje Topića

Riječ je o zbirci izabranih znanstvenih i popularno znanstvenih članaka i prinosa o kulturi, odnosu kulture i vjere, kao lajtmotiv, prožima gotovo sve sadržaje ove zanimljive publikacije.
13. lipnja 2018. u 15:42 0 komentara 158 prikaza
Franjo Topić
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U Napretkovom kulturnom centru, Bogovićeva 1, u četvrtak 14. lipnja 2018. godine u 18,00 sati održava se razgovor o knjizi Vjera i kultura autora prof. dr. Franje Topića.

Hrvati u BiH Svoju misiju Napredak je obnovio u ratnom Sarajevu

O knjizi će govoriti akad. Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. Božo Lujić, profesor biblijskih znanosti KBF Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Ivan Markešić sociolog religije u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu i autor prof. dr. Franjo Topić, profesor fundamentalne teologije KBF Univerziteta u Sarajevu i predsjednik HKD Napredak.

Moderator je don Anton Šuljić, svećenik, pisac i pjesnik, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.

Riječ je o zbirci izabranih znanstvenih i popularno znanstvenih članaka i prinosa o kulturi, odnosu kulture i vjere, kao lajtmotiv, prožima gotovo sve sadržaje ove zanimljive publikacije.

Svecana sjednica HAZU-a povodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dodjela godisnjih nagrada. Znanost i umjetnost Dodijeljene nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Ova knjiga je veliki doprinos afirmiranju Napretka koji je, zahvaljujući predanom-kvalitetnom radu, prešao granice Bosne i Hecegovine i Hrvatske i postao član Europskog centra za radnička pitanja, asocijacije koja ima 74 članice iz većine europskih zemalja, čime je Napredak na određeni i posredni način postao član Europske Unije.

Prof. Topić od prve do posljednje stranice argumentirano zastupa tezu da se vjera i kultura uzajamno pretpostavljaju i uključuju jer obje imaju isti korijen i zadaću.U razgovoru sa suvremenim autorima Topić prihvaća ono što je pozitivno, a kritizira ono što je negativno. Ukidanje bilo religije, bilo znanosti nije ništa drugo nego nasilje koje je nespojivo s dostojanstvom ljudske osobe. U tom smislu Topić ističe značaj američkog znanstvenika i vjernika Francisa S. Collinsa i američkoga perenijalnog filozofa Kena Wilbera.

Djelo je primarno namijenjeno humanistici i akademskoj zajednici, ali jednako i široj kulturnoj javnosti, jer na suvremen, priopćiv i kritički način raspravlja o temama važnima za život suvremenoga čovjeka.

 

Ivana Grabar zbog vremena Odgođeno predstavljanje knjige 'Pink pen' i 'Život može biti lijep' Poruka Franje Topića Hrvatska za nas Hrvate iz BiH nije inozemstvo
Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.