Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENE OTIŠLE U NEBO

Vjenčanje nikad skuplje: Dvorane se rezerviraju bez fiksne cijene, dekoracije se naručuju tjedan prije

Sklapanje crkvenog braka
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
27.01.2023.
u 15:12

Aranžmani se naručuju tek tjedan dana prije velikog dana, zbog ugrožene proizvodnje i transporta što sigurno utječe na cijenu.

Ljubav nema cijenu. S druge strane, svi oni koji su odlučili stati ispred matičara ili svećenika svoju odluku da proslave svoju vezu morat će pošteno platiti. Kako su cijene svega otišle gore, tako je i s vjenčanjima. Ranije je već Večernji list pisao kako su porasle cijene koje će se morati izdvojiti za crkveno vjenčanje.

Vjenčanje s obavljenim "postupkom za ženidbu" i poukom odsad se plaća 50 eura, a prije je bilo 300 kuna, od čega 40 eura ide župnoj blagajni, a ekonomatu nadbiskupije 10 eura. Otpusnica za vjenčanje izvan vlastite župe s obavljenim "postupkom za ženidbu" i poukom stajat će 40 eura, a prije je stajala 250 kuna, dok će taksa za dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe doći 10 eura (prije je bilo 50 kuna), a vjenčanje zaručnika iz druge župe (bez "postupka" i pouke) stajat će 20 eura, dok je prije bilo 100 kuna.

Skup okus svadbene torte

Svi koji koje planiraju uživati na svojoj svadbi u torti mogli bi je platiti 30 posto skuplje zbog rasta cijena maslaca i jaja, što znači da bi mogli 'iskeširati' za to od 300 do 450 eura. Mlade koje su odlučile taj neponovljiv dan provesti u prekrasnoj vjenčanici mogle bi proći skuplje. Dobavljači će u narednim tjednima poslati ponudu za cijenu materijala, ali vjeruje se kako će cijena otići gore.

Dekoracija je pak s druge strane postala problem. Aranžmani se naručuju tek tjedan dana prije velikog dana, zbog ugrožene proizvodnje i transporta što sigurno utječe na cijenu. Kako hrana i piće poskupljuju iz dana u dan, budući mladenci počeli su rezervirati dvorane bez fiksne cijene. Samo godinu prije, stolice su se ugovarale po 65-70 eura.

"Mi upite koje dobivamo za recimo 2024., 2025., nažalost, ne možemo poslati ponudu jer je još uvijek velika neizvjesnost, makar se prema nekim pokazateljima ta inflacija smiruje, ali je još uvijek aktualna. Kad gledam našu branšu, mi smo korigirali cijene ovisno o tipu događanja negdje od 10 do 15 posto", kazao je Jurica Protić iz Nezavisne udruge ugostitelja za Dnevnik.

Zabilježen je i rast cijena fotografa, baš kao i bendova. Mladenci nikad prije nisu morali toliko zaviriti u novčanik kako bi se pobrinuli da je njihov dan najljepši, a mnogi će morati biti kreativniji kako bi čim manje potrošili.

VIDEO: Butković: Ništa se nije moglo dogoditi od 31. prosinca do 10. siječnja zbog čega bi se cijene digle

 

Komentara 1

VI
vidum
17:33 27.01.2023.

Sve je manje vjenčanja i logično je da su sve skuplja. Razvoda je još uvijek manje nego vjenčanja, i zato im je cijena tako visoka. Ponekad do neba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije