Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon duge suradnje

Vitez Reiner dobiva najviše japansko odličje: Nitko drugi u Hrvatskoj ga nema

Zagreb: Reiner postao hrvatski vitez Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
17.04.2023.
u 14:16

Ovo odlikovanje dobio je mali broj istaknutih svjetskih državnika, poput Antónia Guterresa i Nancy Pelosi, a osim njega, u svojoj kolekciji ima i najviša odličja Republike Koreje, Italije, Španjolske, Čilea, San Marina i Vatikana

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primit će "Odličje Reda izlazećeg sunca prve klase s lentom". Ono je najviše japansko odlikovanje koje može primiti strani državljanin, ako nije kralj ili kraljica, a dodjeljuje se za značajan doprinos jačanju bilateralnih odnosa s Japanom te za doprinos stabilnosti i razvitku međunarodne zajednice. Reineru će visoko odličje dodijeliti veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Iso Masato u nazočnosti visokih dužnosnika Republike Hrvatske, predstavnika diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj i drugih uglednih gostiju.

"Japansko odličje je, koliko znam, dobilo svega četiri, pet Hrvata, a ovo je najviši stupanj tog Odličja i mislim da ga nitko iz Hrvatske nije dobio. Nisu baš jako široke ruke u dijeljenju, čast mi je. Očito su prepoznali neke stvari na kojima sam radio u tim međusobnim odnosima tijekom niza godina. Puno sam surađivao na raznim  poljima, posebno sam s kolegama iz Japana surađivao na svom stručnom polju, u području medicine i znanosti, tako i na promociji japanske kulture, književnosti i poezije. Bilo je dosta toga, nema smisla da se čovjek hvali puno", rekao je Riner za 24 sata.

Ovo odlikovanje dobio je mali broj istaknutih svjetskih državnika, poput Antónia Guterresa, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i bivšeg premijera Portugala, Hermana Van Rompuya, prvog trajnog predsjednika Europskog vijeća i bivšeg premijera Kraljevine Belgije, Sir Johna Mayora bivšeg premijera Ujedinjenog kraljevstva, Nancy Pelosi bivše predsjednice Kongresa SAD-a, Dicka Cheneya bivšeg potpredsjednika SAD-a i nekih drugih. Osim ovoga, najviša odličja dodijelili su mu Republika Koreja, Italija, Španjolska, Čile, San Marino, Vatikan. Osim stranih ima i niz hrvatskih. Kazao je kako ih čuva u svome domu, ali ne na nekom posebno vidljivom mjestu jer se ne voli njima razmetati. 

VIDEO: Japanac u Banjoj Luci naručio ćevape pa ostao iznenađen onim što je dobio

Komentara 11

ZD
zdravljak
14:51 17.04.2023.

Čovjeće, a da je motikom opalio neko nerođeno dijete, dobio bi nagradu i od grada Zagreba....

DU
Deleted user
15:08 17.04.2023.

Da je kojim slučajem kao Čavajda ili Kekin dobio bi i od Tomaševića.

BU
burza
17:38 17.04.2023.

To je to nasi ljudi cjenjeniji u svijetu nego doma kod njih nema jala kao kod nas jedinstveni smo u svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije