Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čeh Vit Jedlička objašnjava zašto je proglasio svoju državu u Hrvatskoj

Čeh kaže da je to sasvim ozbiljan politički projekt
16. travnja 2015. u 23:00 66 komentara 25920 prikaza
Liberland
Foto: Privatna arhiva
Pogledajte galeriju 1/3

Koliko god mještani Baranje i ostalih krajeva Hrvatske informaciju o stvaranju najmanje neovisne države na Balkanu nazvane Demokratska Republika Liberland smatrali glupošću i traženjem medijske pozornosti, njezin osnivač tvrdi da je riječ o ozbiljnom političkom projektu.

– Stvaranje Liberlanda apsolutno je ozbiljan politički čin – kaže Čeh Vit Jedlička, koji je izabran za predsjednika nove „države“.

Sloboda i niski porezi

Zastava Liberlanda postavljena je na područje koje mještani ovoga dijela Hrvatske nazivaju Siga, a zapravo je riječ o trenutačno ničijoj zemlji. Naime, područje od sedam četvornih kilometara nalazi se na desnoj, hrvatskoj strani Dunava, ali katastarski pripada Srbiji.

Jedlička, iz čijih se riječi ne može procijeniti koliko je ozbiljan i što zapravo želi, kaže kako mu je najvažnije bilo da je samo mjesto u skladu s međunarodnim pravom. Ističe da mu se lokacija njegove države iznimno sviđa jer je civilizirana i blizu njegovoj kulturi.

– I mještani s kojima smo razgovarali postavili su se vrlo prijateljski. Naišli smo na veliku potporu među lokalnim ljudima koji su nam rekli da žele biti građani Liberlanda. Obećali su nam i da će štititi našu državu prije nego što je stalno naselimo – kaže Jedlička, koji inače živi u Pragu i član je jedne tamošnje marginalne političke stranke desnice koja je bliska bivšem premijeru i predsjedniku Češke Vaclavu Klausu. Odgovarajući na upit koliko je upoznat s neriješenim pitanjem granica između Hrvatske i Srbije, koji stoji neriješen više od 20 godina, Jedlička kaže da misli kako to nije problem, nego zapravo velika prilika za budućnost i opstojnost nove države. Tvrdi da će Liberland postati ekonomsko čudo i porezni raj.

– Pokazat ćemo ljudima da sloboda i niski porezi jednu lokaciju mogu pretvoriti u veliko mjesto za život i poslovanje. Ovdje će pošteni ljudi napredovati bez visokih poreza. Inspirirani smo zemljama poput Monaka, Lihtenštajna i Hong Konga. Vidimo kako su političke promjene u većini Europe danas gotovo nemoguće jer bogataši kontroliraju sve i bilježe goleme profite – rekao je govoreći o uređenju svoje „države“.

Stvaranje nove države označeno je postavljanjem njezine zastave 13. travnja, kada je četveročlani odbor organizirao i njezino svečano podizanje na stup visok oko četiri metra. Zastava je žuto-crvena s crveno-bijelo-plavim grbom na kojem su cvijeće, orao i sunce. Jedlička kaže da je zastava dizajnirana putem javnoga natječaja u kojem su sudionicima objasnili svoju ideologiju.

Tri metra pod vodom

– Zastava koja je podignuta rezultat je toga natječaja. Počet ćemo i s dodjelom svojega državljanstva koje će moći dobiti svi koji nisu komunisti, neonacisti ili osuđivani za teška kaznena djela – poručio je Jedlička.

Međutim, ostaje nejasno kako misli riješiti pitanje visoke razine Dunava kada cijela Siga, ili Liberland, bude i tri metra ispod vode, a što se ponavlja gotovo svake godine.

>> Imamo nove susjede! Čeh osnovao državu između Hrvatske i Srbije

Subotica, Blaško Gabrić - U dvorištu mu “Jugoslavija”

Nezadovoljan i konačnim nestankom Jugoslavije, Blaško Gabrić iz Subotice u svom je dvorištu 8. ožujka 2003. godine osnovao novu “državu” starog imena. U Jugoslaviji, koja je bila smještena u Ulici Otmaraja Majera broj 10, dominirala je brončana Titova bista.

Plovanija, Joško Joras - “Tudi, tukaj je Slovenija”

Slovenac Joško Joras, čija se kuća nalazi na hrvatskoj strani rijeke Dragonje i pripada općini Buje, godinama je uveseljavao javnost svojim igrokazima, bacanjima po graničnom prijelazu i sličnim predstavama jer nije želio priznati da mu se kuća nalazi u Hrvatskoj.

Zagreb, Željko Malnar - Republika Peščenica

Legendarni Željko Malnar ne spada u sferu onih koji su pokušali uzurpirati hrvatski teritorij, već je na svoj živopisan način oformio Republiku Peščenicu iz koje su stigli Jajan, Braco Cigan, Slađa i sami Malnar, koji su na razne načine uveseljavali narod.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • BANZO:

    Kako bi bilo da Mi Hrvati odemo između Ćeške i Slovačke osnujemo jednu državicu koja bi se zvala recimo Moravska, pretpostavljam da bi tamo svi poludjeli od sreće i oduševljenja.

  • luena 01:

    Pustite covjek nek se veseli,svaka b ima tri dana svoje veselje,on jos jedan... Kad pocne najezda komaraca sam ce otici. =:-))

  • zagabria1:

    Kakva god bila, ne može mu država bit lošija od susjeda sa kojima graniči. Možda ćemo ići trbuhom za kruhom tamo, ko zna