Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Filipinke zadovoljne poslom u Istri: Hrvatska je tiha. Osjećam se slobodno

Visoko su obrazovane, ali ne boje se teškog rada jer žele svojoj obitelji osigurati egzistenciju koju na Filipinima nisu mogle jer tamo živi 100 milijuna ljudi, a standard je upola niži
26. listopada 2019. u 09:13 36 komentara 4283 prikaza
Foto: Vijesti.hr

U nedostatku domaće radne snage Hrvatska je počela tražiti stranu, a neki od radnika iz inozemstva koji su svoju sreću odlučili potražiti u Hrvatskoj su i četiri Filipinke koje su trenutnačno na privremenom radu u Istarskim toplicama, ali želja im je, kažu, doseliti se trajno.

Ilustracija IZVJEŠĆE SVJETSKE BANKE Doing Business: Hrvatska napredovala u odnosu na prošlu godinu

- Zato što sam i ja samohrana majka i udovica. Zato ću raditi više da nahranim svoju djecu' - objasnila je Trinity Dablio, jedna od zaposlenica s Filipina za Vijesti.hr.

Visoko su obrazovane, ali ne boje se teškog rada jer žele svojoj obitelji osigurati egzistenciju koju na Filipinima nisu mogle jer tamo živi 100 milijuna ljudi, a standard je upola niži. 

- Velika je gužva ondje, uvijek je bučno. A ovdje je vrlo tiho. Kao da nikog nema na ulicama. To je za nas posve novo - kaže druga zaposlenica Rodalyn V. Roble.

američko istraživanje Milenijalci nas obožavaju: U Hrvatsku putuju radije nego u Italiju i Grčku

- Hrvatska je lijepa zemlja. Tiha. Osjećam se slobodno - kaže njezina kolegica Janet Mahilum dodajući da jedva čeka zimu kako bi joj se ispunila želja da dotakne pravi snijeg

Četiri mjeseca im je trebalo da riješe kompliciranu papirologiju i bile su na pragu da odustanu, ali ipak su uspjele uz pomoć Izidore Crnov, tajnice lječilišta Istarske toplice. Crnov kaže kako su se poslodavci koji su se susreli s njihovim radnicama zainteresirali također za radnice s Filipina.

- Prvi puta su se susreli s njima ovdje u hotelu i u biti su postali iznenađeni s njihovom uslužnošću, ljubaznošću, govore perfektno engleski - kaže Crnov.

>> Pogledajte i ovaj video: Radnici su jedini dioničari u ivanečkoj tvrtki Itas-Prvomajska koja niže uspjehe

 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Boryx:

    Protiv takvih doseljenika sasvim sigurno ni jedan Hrvat nema ništa protiv, dakle NEMA KSENOFOBIJE ali terorFOBIJE ima cijeli svijet i zato ILEGALCI out!

  • Deleted user:

    Interesantan fenomen, svi stranci hvale Hrvatsku a Hrvati j pljuju po toj divnoj državi

  • pehlinar:

    Naše poslodavce ništa neće natjerat da dignu plaće. Oni će rađe uvozit jeftinu radnu snagu nego našim ljudima platit više. Nemogu se nikako odreći skupih auta i ostalih blagodati njihovog života