Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najkritičnije u dalmaciji

Pozivaju roditelje da cijepe djecu: Sve više oboljelih, osobito je opasno za dojenčad

Zagreb: Prvi dan naplate participacije po zagreba?kim bolnicama
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list
1/3
25.10.2023.
u 19:21

Protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca) djecu se zaštićuje kombiniranim DI-TE-PER cjepivom. Ono je dio obveznog kalendara cijepljenja i prima se u pet doza.

Zabilježen je porast broja oboljelih od hripavca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje se veći broj slučajeva, pa i hospitalizacija djece i dojenčadi, pojavio u srpnju. Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije upozorio je kako ovoga tjedna bilježi znatan porast broja djece oboljele od hripavca. Nakon što ih je prošloga tjedna bilo 70, danas je zabilježeno 125 slučajeva, zbog čega iz Zavoda još jednom pozivaju roditelje da cijepe djecu. Među oboljelima jedna je beba završila u bolnici, dok jedno dijete školske dobi ima neurološke komplikacije.

Iz Zavoda naglašavaju kako se epidemije hripavca javljaju u ciklusima od tri do pet godina, a najbolji način zaštite je cijepljenje, koje je kod nas još uvijek nedovoljno. Procijepljenost djece predškolske odnosno dojenačke dobi je ispod 86 posto, a potpuno cijepljeno je manje od 72 posto djece. Da se ne bi širila bolest, potrebno je procijepiti 95 posto djece.

POVEZANI ČLANCI:

Hripavac se širi ne samo među dojenčadi već i kod starije djece, i to upravo zbog velikog broja neprocijepljene djece. Iako su u početku simptomi blagi i prvi tjedan hripavac izgleda kao blaga prehlada, nakon 10-ak dana simptomi se pogoršavaju i krenu jake navale suhog kašlja od kojeg djeca teško mogu disati, ostaju bez daha, guše se. To može biti osobito opasno za dojenčad, kod koje zaraza može rezultirati težim komplikacijama i vrlo opasnim posljedicama.

Osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji hripavac se pojavio i u Zagrebu, gdje je zabilježeno 18 slučajeva, u Primorsko-goranskoj županiji 12, u Dubrovačko-neretvanskoj 10, u Zagrebačka županiji je pet slučajeva, a po jedan slučaj prijavljen je u Zadarskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Ravnateljica NZZJ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin pozvala je roditelje da cijepe djecu.

– Strah od nuspojava je neutemeljen. Puno su veće posljedice obolijevanja od hripavca. Te su posljedice encefalitis i upala pluća, a mogu biti i smrtni ishodi, kao u dva slučaja koja smo imali prethodnih godina – upozorila je dr. Karin.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Bulj: Plenković se zaštitio, stavio se pod stakleno zvono

Komentara 1

ZE
Zeki
21:02 25.10.2023.

Bil Gates je izjavio nikada nije cjepio svoju djecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije