Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRVAVI ZLOČIN

Visoka zatvorska kazna za ubojstvo na Zrću: Kane Douglas osuđen na 25 godina zatvora

Zadar: Douglas Kane osuđen na 25 godina zatvora
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
14.05.2020.
u 11:41

Kane Douglas presudu je dočekao mirno i bez vidljivih reakcija. Nakon sukoba na Zrću u javnosti se navodilo da se sve dogodilo uslijed sukoba britanskih narko skupina zbog preprodaje narkotika na plaži Zrće.

Britanac Kane Douglas kriv je za ubojstvo, jedno ubojstvo u pokušaju i jednu tešku ozljedu u pokušaju na Zrću 27.lipnja 2018.godine oko 5.30 ispred noćnog kluba Kalypso i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 25 godina.

Presudila je to zadarska sutkinja Sandra Radanović opisujući kako je Kane Douglas kako se to vidjelo na snimkama i svjedočenjima s oštrim predmetom u prsa ubio nakon svađe Uga Wilsona koji je preminuo na licu mjesta. Uboo ga je u prsa šest sekundi nakon što je Wilson izašao iz kluba. Potom je još jednog Britanca prezimenom James koji je pohitao pomoći Wilsonu uboo nožem u prsa i on je preživio samo zahvaljujući liječničkoj intervenciji.

Danijela Dedesa je također uboo oštrim predmetom nalik na nož dva puta u nogu i teško ga ozlijedio. Kane Douglas je dobio 17 godina zatvora za ubojstvo, za pokušaj ubojstva osam godina i za ozljedu još dvije godine. Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od ukupno 25 godina je osuđen i uračunava mu se dvije godine koje je proveo u zatvoru.

- Okrivljenik je postupao s namjerom. U Britaniji je bio višestruko kažnjavan zbog kaznenih djela protiv države, javnog reda, zlouporabu droga, preprodaju ukradene robe, klevete i njega dosadašnje kazne nisu usmjerile na zakonito ponašanje. Radi se o osobi sklonoj kriminalnom ponašanju. Također pobjegao je nakon ubojstva s lica mjesta, pokušao je pobjeći iz Hrvatske. Nije na Zrću čekao policiju i hitnu pomoć nego je pobjegao mopedom, izmijenio izgled i na Resniku pokušao avionom pobjeći u Englesku. Imajući u vidu otegotne okolnosti je osuđen na 25 godina i to može utjecati na okrivljenika ali i na sve građane da ne čine kriminalna djela - rekla je Sandra Radanović zadarska sutkinja.

Kane Douglas presudu je dočekao mirno i bez vidljivih reakcija. Nakon sukoba na Zrću u javnosti se navodilo da se sve dogodilo uslijed sukoba britanskih narko skupina zbog preprodaje narkotika na plaži Zrće.

- Žalit ćemo se na presudu jer nisu ispitani svi svjedoci obrane - istakli su odvjetnici Kane Douglasa.

Obrazloženje presude u cijelosti: 

opt. Kane Douglas

Optužnicom ŽDO u Zadru okrivljenik se teretio da je počinio tri kaznena djela protiv života i tijela i to jedno kazneno djelo ubojstva iz čl. 110. KZ/11, te dva kaznena djela ubojstva u pokušaju iz čl.110. u svezi čl. 34 KZ/11.

Tijekom postupka nedvojbeno je dokazano da jeokrivljenik kritične prigode na plaži Zrće ubio Uga Wilsona i to na način kako ga se tereti predmetnom optužnicom.  

Naime iz snimke video nadzora  mjesta događaja ispred noćnog kluba Kalipso, čiji sadržaj je potkrijepljen ostalim provedenim kako personalnim tako i materijalnim dokazima, nedvojbeno proizlazi da je okrivljenik  šest sekundi nakon što je iz noćnog kluba izašao ošt. Wilson, naglo skočio prema njemu, i zadao mu udarac u prsa oštrim predmetom nalik na nož. 

Sud je u cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje sudskomedicinskog vještaka dr. Mayera o vrsti i težini tjelesnih ozljeda pronađenih na tijelu oštećenika Wilsona, sredstvu kojim su ozljede nanesene i međusobnom položaju tijela osobe koja je zadobila ozljede i osobe koja ih je prouzročila, jer nalaz i mišljenje vještaka Mayera potvrđuje dinamiku događaja na način kako  ona  proizlazi iz ostalih provedenih dokaza. Pri tome, vještak  zaključuje da  je  oštećenik  umro nasilnom smrću, a uzrok smrti  je ubodna  rana prsnog koša koja  zahvatila  velike krvne žile i pluća te posljedično dovela do iskrvarenja.  

Nadalje, iz provedenih  dokaza nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljenik  počinio i kazneno djelo ubojstva u pokušaju na štetu ošt. Jamesa na način kao ga se tereti optužnicom  jer je okrivljenik, a nakon što je ubio ošt. Wilsona, istim oštrim predmetom  nalik na nož nastavio nasrtati na ošt. Jamesa,  i to u trenutku  kada je James  priskočio u pomoć svom prijatelju  Ugu Wilsonu, zadavši mu pri tom ozljede koje su opisane u činjeničnom opisu optužnice. Takve ozljede su prema vještaku Mayeru mogle dovesti do  nastupa smrtne  posljedice.

Okrivljenik  je s obzirom na sredstvo izvršenja i lokalitet   ozljeda postupao s namjerom ubojstva ošt. Jamesa, do kojeg nije došlo  isključivo zbog žurne liječničke intervencije,  pa je djelo ostalo u pokušaju.

​Okrivljenik se predmetnom optužnicom teretio i za pokušaj ubojstva ošt. Daniela Perahie Dedesa.

​Tijekom postupka nedvojbeno je utvrđeno da  je okrivljenik, istim oštrim predmetom nalik na nož,  zamahnuo i prema ošt. Danielu Perahii Dedesu, uslijed čega mu je zadao dvije ubodne rane  na lijevoj nozi, u visini koljena i u visini natkoljenice.

Međutim, uzimajući u obzir  daljnju dinamiku događaja u odnosu na ovog oštećenika, a posebno  činjenicu da je  oštećenik zadobio tjelesnu ozljedu, lokalitet same ozljede, da je  vještak Mayer  isključio mogućnost nastupa ozljede opasne po život i smrtnog ishoda, sud zaključuje da  nije nastupila realna, stvarna i konkretna opasnost po život oštećenika Daniela Perahie Dedesa.

​Stoga u odnosu na ovo kazneno djelo, sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju djela postavljenu u optužnici, odnosno da bi se i u ovom slučaju u postupanju okrivljenika radilo o ubojstvu u pokušaju i smatra da je okrivljenik  svojim radnjama ostvario zakonska obilježja kaznenog djela   teške tjelesne ozljede u pokušaju, radi čega  je i izmijenio  zakonski opis i pravnu kvalifikaciju djela, te je u tom pravcu izvršio i korekciju činjeničnog opisa optužnice. 

Prilikom odmjeravanja kazne vijeće je uzelo u obzir sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža za okrivljenika u smislu odredbe čl. 47. KZ/11.

Prije svega  vijeće je uzelo u obzir stupanj krivnje, jer jeokrivljenik  postupao s maksimalnim stupnjem krivnje, odnosno  postupao je s namjerom.

Zatim mu je vijeće uzelo u obzir olakotne i otegotne okolnosti, i to kao olakotnu okolnost činjenicu da je otac jednog mldb. djeteta.

Kao otegotno vijeće mu je  cijenilo okolnost da je do sada u Velikoj Britaniji  osuđivan za više protupravnih djela koja se odnose na djela protiv države, javnog reda, provođenja pravde ili nositelja javnih ovlasti, zatim uvrede, klevete, iznošenja neistina, omalovažavanje, zlouporabu droga i preprodaju ukradene robe, dakle  osuđivan je i za djela s elementima nasilja, što ukazuje da njegovo ponašanje niti prije inkriminiranog događaja nije bilo u skladu s društvenim i zakonskim normama, niti su ga izrečene kazne usmjerile na društveno prihvatljivo ponašanje. Naprotiv njegovo protupravno ponašanje je progrediralo ka činjenju težih i pogibeljnijih djela, za koje je sada proglašen krivim u ovom postupku. Dakle, predmetni događaj nije samo jedan izolirani eksces u životu okrivljenika, jer se o osobi sklonoj kriminalnom ponašanju i kršenju društvenih normi.

Nadalje, kao otegotno vijeće mu je cijenilo i ponašanje nakon počinjenja inkriminiranih kaznenih djela, jer je nakon počinjenja djela poduzeo više radnji kako bi pobjegao  ne samo s lica mjesta već i iz Republike Hrvatske. Naime, isti je odmah nakon inkriminiranog događaja, napustio lice mjesta,nije dočekao ni policiju ni hitnu pomoć, mopedom se udaljio s plaže Zrće prema gradu Pagu, nakon čega je djelomično promijenio osobni izgled brijanjem glave i pokušao pobjeći avionom u Veliku Britaniju, međutim uhićen je  u zračnoj luci  Resnik u  Splitu.

Zatim mu je vijeće  kao otegotno cijenilo okolnosti počinjenja kaznenog djela, jer je isti nakon  kratkotrajnog  provociranja i svađe sa žrtvama reagirao izuzetno agresivno te im zadao višestruke ubode predmetom nalik na nož, te nije ni pokušao nastalu situaciju riješiti na  miran način. Vijeće mu je nadalje  kao otegotnu okolnost cijenilo i pojačanu upornost u izvršenju djela koja se očituje u činjenici da je nakon ubojstva ošt. Uga Wilsona, nastavio nasrtati nožem na oštećenike Jamesa i Dedesa i to na javnom mjestu  pred većim brojem ljudi, što ukazuje na potpunu nekritičnost prema vlastitom ponašanju i na   visoki stupanj kriminalne volje.

Vijeće je imalo u vidu i izuzetno visoki stupanj ugrožavanja zaštićenog dobra -ljudskog života, te potrebu pravednog kažnjavanja  počinitelja takvih kaznenih djela. 

Prema tome, uzimajući u obzir stupanj  krivnje, te imajući u vidu otegotne okolnosti, čija brojnost i  težina u potpunosti  potire  navedenu olakotnu okolnost, ovo vijeće smatra da jedina opravdana kazna  koja može ispuniti svrhu kažnjavanja prema okrivljeniku Douglasu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 25 godina na koju je osuđen.  Navedena kazna  može dostatno utjecati na okrivljenika i na sve ostale građane da ne čine kaznena djela te utjecati na svijest o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja i ona sadrži primjerenu snažnu količinu  moralne osude za zlo koje je okrivljenik počinjenjem kaznenog djela nanio svojoj obitelji te društvu u cjelini. 

U izrečenu kaznu  dugotrajnog zatvora mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 28.06. 2018. godine pa nadalje.

Uzimajući u obzir loše imovno stanje okrivljenika, isti  je oslobođen snašanja  troška kaznenog postupka.

Okrivljeniku je ujedno i produljen istražni zatvor, sukladno odredbi čl.123.st.2. ZKP/08 koja odredba propisuje da će sud uvijek pri izricanju presude produljiti istražni  zatvor ako okrivljeniku izreke kaznu zatvora u trajanju od 5 godina ili težu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar LindaXS76
LindaXS76
14:32 14.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.​​kis︆︅​​s​t​o​k​​.​c​o︆︅​m

SK
Skeptik
11:51 14.05.2020.

Frane, jesi li siguran da se piše "uboo" a ne "ubojo"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije