Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objašnjenje leksikografa

Visković: Hrvatski Srbi govore jezikom kojim govore i Hrvati

Velimir Visković
Davor Višnjić/PIXSELL
17.11.2013.
u 11:40

Glavni urednik Hrvatske književne enciklopedije i književnik Velimir Visković drži kako je "glavna razlika Srba i Hrvata u pismu", govoreći i o tome kako je elementarno pravo srpske manjine u Hrvatskoj imati svoje tradicionalno pismo

Velimir Visković, intelektualac, esejist i leksikograf, glavni urednik Hrvatske književne enciklopedije koju izdaje Leksikografski zavod, izjavio je za beogradske Večernje novosti da je stvarni cilj desnice u Hrvatskoj mobilizirati glasačko tijelo na mržnji prema Srbima u Hrvatskoj, kao put za dolazak na vlast.

On drži kako "međunacionalni sukobi koji se manifestiraju u pritiscima na srpsku zajednicu u posljednje vrijeme" izbijaju dijelom stoga jer "HDZ kada dođe u oporbu uvijek zaoštri nacionalnu problematiku, misleći da će time mobilizirati svoje glasačko tijelo". Uz to je Crkva, kako kaže, izrazito nezadovoljna nizom koraka koje provodi sadašnja SDP administracija - od uvođenja zdravstvenog odgoja, do odnosa prema gay parovima.

- Tu se stvara pakt HDZ-a i Katoličke crkve i očito se radi o sondiranju terena za neke buduće izbore. I braniteljske strukture su vrlo bliske HDZ-u, koji ih uglavnom kontrolira. Dijelom je sve što se sada radi u Vukovaru inducirano iz HDZ-a, dijelom iz Katoličke crkve. Sve što se događa oko ćirilice i dvojezičnih natpisa doživljavam kao sredstvo pritiska na sadašnju vlast. Kao pokušaj da se ona prikaže anacionalnom, a prava prijetnja da će biti ukinuta dvojezičnost, prema mom mišljenju, ipak ne prijeti - kaže Visković dodajući kako je "apsurd u svemu tome što hrvatski Srbi govore jezikom kojim govore i Hrvati".

Visković drži kako je "glavna razlika u pismu", ali podsjeća kako se i u Srbiji sve više napušta ćirilica i misli da je sasvim opravdano što srpska manjina inzistira na ćirilici jer tako pokazuju "htijenje da se njihovo tradicionalno pismo poštuje i da to bude znak njihove nazočnosti u hrvatskoj javnosti".
- To je elementarno pravo manjine i uvjet funkcioniranja hrvatske države kojoj se pripadnici manjina neće osjećati kao građani drugog reda - pojasnio je Visković.

Ključne riječi

Komentara 19

IM
imedvedo
12:03 17.11.2013.

Koja je to nacionalnost "Hrvatski Srbi" druže Viskoviću? To je izopačena i nakaradna nacionalnost utemeljena za vrijeme Jugo komunizma. Radi se o Hrvatima srpskog podrijetla.

IV
Ivan50
12:03 17.11.2013.

To bi bilo sve ok da nije bilo zločina ne samo u Vukovaru od tih istih srbića što traže svoja prava.

Avatar ambasadoor
ambasadoor
12:42 17.11.2013.

imedvedo 17.11.2013 u 12:03h @slazem se tako je i u Njemackoj.Svatko tko ima njemacku putovnicu tj. njemacko drzavljanstvo je Njemac. Pa imamo Njemce talijanskog,turskog,grckog,hrvatskog,srpskog,poljskog.........porijekla. To je jedino ispravno. Sve ovo sto mi imamo ostavstina je jugoslavenskog uredjenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije