Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Višegradska skupina traži saveznika u našoj zemlji

Boris Vujčić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
11.12.2014.
u 15:00

Srednja Europa iskoristila je ulazak u Europsku uniju i kreće u razvoj proizvoda veće vrijednosti, a Hrvatska još tapka na mjestu

Nekoliko mjeseci nakon što je iz Mađarske krenuo prijedlog da se Hrvatska i Slovenija pozovu u članstvo Višegradske skupine, u Hrvatskoj narodnoj banci održana je panel-diskusija o mogućim smjerovima djelovanja zemalja srednje Europe. Višegradska skupina neformalni je savez Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke koje su nakon pridruženja EU povećale svoj BDP za polovicu, a postale su četvrti po veličini izvoznik u sadašnjem EU. Hrvatska sve to vrijeme stoji na mjestu.

– Izravna strana ulaganja bila su glavni pokretač rasta i konvergencije tih zemalja s kojima imamo slične interese unutar EU – kazao je guverner Boris Vujčić. Analitičari iz Poljske i Slovačke rekli su da njihove zemlje počinju razvijati proizvodnju s velikim udjelom dodane vrijednosti.

– Kada se obere voće koje nisko visi, potreban je puno veći napor da se dostigne i plod koji je visoko na grani – bio je slikovit Vujčić. Viceguverner Michael Faulend rekao je da je hrvatska putanja bila slabija od onih država Višegradske skupine zbog nižeg izvoza i nepovoljne strukture stranih ulaganja. Prema udjelu u BDP-u od 6% strana su ulaganja bila identična onima u Slovačkoj, no kod nas su stranci kupovali postojeće tvrtke i uglavnom su usmjereni na lokalno tržište. Prepreke su i u fiskalnoj domeni.

>> Amerikanci, izvozite svoj plin preko Krka

Komentara 3

Avatar bok
bok
19:37 11.12.2014.

...dobra iniijativa Madarske vlade. U tu skupoino svakako i pripadamo. Ex K&K

Avatar gospic
gospic
18:34 11.12.2014.

Ma saveznistvo je o k ali zasucimo mi rukave pa ce sve bolje ici.

CH
chupakabra
22:22 19.12.2014.

Sva sreća da nitko nije rekao da ima prepreka i zbog monetarne domene jer bi naš guverner morao nešto predložiti savjetu hnb-a a ne samo klečati na bankarskoj kuruzi bez odgovornosti sa plaćetinom sazdanom od poziranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije