Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpova odluka

Više se neće prikazivati koliko su dronovi ubili civila

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
08.03.2019.
u 11:12

Opozvana je odluka Baracka Obame koju je donio radi transparentnosti

Američki predsjednik Donald Trump stavio je svoj potpis na izvršnu naredbu kojom je opozvao onu kojom je njegov prethodnik Barack Obama obvezao američke obavještajne službe, pretežito CIA-u, da redovito objavljuju koliko je civila napadima iz dronova ubijeno izvan ratnih zona u Somaliji, Afganistanu i Pakistanu. Obama je ovu naredbu potpisao 2016. nakon brojnih pritisaka da bude transparentniji u vezi s brojem onih koji nisu legitimni ciljevi ovakvih napada.

Trump je kazao kako je ova mjera nepotrebna i prekomjerna te da odvraća pozornost obavještajnih dužnosnika od njihovih primarnih ciljeva.

Do sada je direktor CIA-e imao obvezu da svake godine izradi izvješće o tome koliko je civila stradalo. U tom pogledu zanimljive su brojke: u vrijeme dvaju mandata Baracka Obame u trajanju od osam godina izvedeno je 1878 napada dronovima, a za samo dvije godine Trumpova mandata bilo ih je 2243.

Zastupnici Demokratske stranke u Zastupničkom domu Kongresa kritizirali su ovu Trumpovu izvršnu naredbu. Kažu da će to omogućiti CIA-i da izvodi ovakve napada bez ikakve odgovornosti, a kritikama su se pridružile i organizacije za zaštitu ljudskih prava nazvavši ovaj predsjednikov potez velikim korakom unatrag u nadzoru upotrebe smrtonosnog oružja protiv civila. Ovo je samo još jedan u nizu Trumpovih opoziva odluka koje je donio njegov prethodnik Barack Obama te još jedan korak u Trumpovu obećanju da će razmontirati njegovu političku ostavštinu.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar nekakav
nekakav
11:15 08.03.2019.

a sad da čujemo kakav je putin zlikovac, kriminalac, autokrat,... žalosno da ovakve gnjusne stvari prolaze bez ikakvih reakcija službene politike. samo zato jer se radi o amerikancima, šuti se, prelazi preko toga.

JA
jadranskomore
22:09 08.03.2019.

kaj unda, srbi su pobilji 16500 hrvata i nikome nista a hrvati su platili jednoj familiji 2 milijuna kuna zoto kaj su ih pobili a za one u skabrnji njih 87 ovcaru friska figa, za Franju Tahija svaki ubijeni hrvat ilji 16500 njih ne vrijede niti 1 kunu, kak vidimo srbi su milijun puta vredniji od hrvata za privatnu partiju komunista HDZ/SDP. Ak nesam v pravu nek mi neko objasni zakaj nesam????????????????????

MX
Mister X
22:55 08.03.2019.

Pokvarenik Putin pusti sve da demokratski svijet sam radi umjesto da se pridruži i sam da ratuje protiv svojih neprijatelja i redovito godišnje da naubija barem 3000 koliko je Obama sa veseljem radio godišnje ....za Nobelovu Dok to ameri gotovo gotovo deceniju prakticiraju . Rusi i Kinezi se prave budale i ništa. Znamo priča se da su Rusi svoje ljude brašnom namazali i ozdraviše ih Engezi za tjedan dana i brzo ih skriše od "Ruskih boj nih otrova. " . Izgleda da mi netko krade postove, jer nisu po liniji centralnog komiteta demokratskog svijeta ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije