Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parada na Temzi

Više od tisuću brodova plovilo 
u čast 86-godišnje kraljice

kraljica (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/6
03.06.2012.
u 18:00

Veslača je bilo iz 54 zemlje Commonwealtha, od Papue Nove Gvineje do Novog Zelanda i Australije

Šezdeset godina na tronu kraljice Elizabete II. u Velikoj Britaniji slave već pet mjeseci, a danas je proslava dosegnula vrhunac konvojem s više od tisuću brodova koji su poslijepodne plovili Temzom. Vrijeme je, naravno, bilo loše, oblačno, hladno i vlažno, ali to nije spriječilo desetke tisuća ljudi opremljenih kišobranima, kabanicama i prigodnim šeširima s britanskom zastavom da uživaju u svečanosti koja je odisala kraljevskom raskoši i kojoj je na čelu bila 86-godišnja kraljica odjevena u bijelo. Na čelu flote plovio je brod Gloriana, posebno sagrađen kraljici u čast.

Milijun funti za brod

Stajao je milijun funti, koje su financirali lord Sterling, bogataš Donald Gosling i kanadski milijarder Galen Weston, na podu broda je tepih ručno rađen u Nepalu sa 240 tisuća čvorova te s kraljičinim znakom, brod čuvaju lavovi i delfini prekriveni zlatnim listićima, tu je i grb princa Filipa, zlatno opleteno sidro, veslaju osvajači olimpijskih medalja... Sve to nije bilo dovoljno, kraljica sa svojom svitom vozila se na drugom brodu, The Spirit of Chartwell, brodu koji je lani odabran i nakon toga dotjeran kako bi ugostio kraljicu i njezina supruga, princa Charlesa s Camillom, vojvotkinjom, vojvodskim parom princom Williamom s Catherinom, bio je na njemu i princ Harry te Carol Ann Duffy, nagrađivana pjesnikinja.

U floti je bilo najrazličitijih brodova, od 188 brodova na vesla ili pedale, zatim 54 broda koji su predstavljali zemlje Commonwealtha, svaki sa zastavom neke od zemalja, a i veslači su došli iz te zemlje, od Papue Nove Gvineje do Malezije, Novog Zelanda i Australije.

Brodovi iz bitaka

Bitke u 2. svjetskom ratu imale su svoje predstavnike, brodove iz Dunkirka (Dunkerquea), njih 45 koji su sudjelovali u operaciji Dinamo, spašavanju britanskih, francuskih i belgijskih jedinica iz Dunkirka 1940. godine i na njima preživjele borce. Najveća parada brodova na Temzi od 1662. godine, kad je održana u čast Charlesa II., uključivala je i brodove koji su spašavali pilote iz mora u 2. svjetskom ratu, među njima i posadu dvaju njemačkih bombardera.

Proslava se nastavlja još dva dana, u ponedjeljak je na redu koncert najvećih glazbenih zvijezda u Hyde Parku te koncert i piknik u vrtovima Buckinghamske palače, a u utorak proslava završava misom i kraljevskom procesijom.

Komentara 17

IJ
ijurin14
18:51 03.06.2012.

,,,,znaju poštivati svoju tradiciju i svoju domovinu

WA
wahr
19:52 03.06.2012.

Britanci vole svoje vladare, kraljevsku obitelj i tradiciju to je jedna strana price a druga strana price je njima smeta kad to drugi narod radi Onda mu dadu etiketu da su fasisticki, nacisticki ili diktatorski. Zamislimo koliko bi se Britanci uzrujali kad bi Rusi volili svoje vladare poput Britanaca.....zato da se to ne dogodi Britanci destabiliziraju rusku ili neku drugu vlast, sotoniziraju tudje vladare i huskaju pojedince da siru mrznju.

AU
autoritet
18:16 03.06.2012.

Kaj? Sve radi neke babe koju zovu kraljicom? Aj dobro, njihova lova njihova fešta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije