Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Više od pola ravnatelja nije obučeno za posao

Vedran Mornar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
06.10.2014.
u 19:08

Ministar Mornar predlaže uvođenje akademije za ravnatelje, stalno stručno usavršavanje učitelja i promjenu kurikuluma

Hrvatska ima najmanje i najslabije osposobljene ravnatelje za upravljanje školama.

Pokazalo je to Međunarodno istraživanje učenja i poučavanja (TALIS), što je najveće svjetsko obrazovno istraživanje o radnim uvjetima učitelja i ravnatelja te okruženju učenja u školama, provedeno lani u 34 zemlje, a Hrvatska je u njemu prvi put sudjelovala te je u nas anketirano 3675 učitelja (od 5. do 8. razreda) i 199 ravnatelja iz 200 osnovnih škola.

7% ravnatelja žali što su odlučili postati ravnatelji

Naime, u Ministarstvu znanosti predstavljeni rezultati istraživanja pokazuju da 58% hrvatskih ravnatelja nikada nije sudjelovalo u programima izobrazbe za ravnatelja ili administrativno upravljanje školom, dok TALIS-ov prosjek za sudjelovanje u takvom programu iznosi 85%. Gotovo pola naših učitelja (48%) i ravnatelja (49%) kao glavnu prepreku stručnom usavršavanju navodi previsoku cijenu, a 21% ravnatelja ne bi ponovno izabralo posao ravnatelja da opet može birati profesiju, dok 7% ravnatelja žali što su odlučili postati ravnatelji.

U Hrvatskoj je zabilježen i jedan od najnižih postotaka učitelja (9,6%) koji drže da se učiteljsko zanimanje cijeni u društvu. Komentirajući rezultate, ministar Vedran Mornar kazao je: – Potrebno je uvođenje akademije za ravnatelje, kontinuirano stručno usavršavanje učitelja i promjena kurikuluma. No za to treba novca. Nadam se da će u rebalansu proračuna ostati sredstava za takve reforme jer je u proračunu ostavljen mizeran iznos za profesionalna poboljšanja. Ako se proračun ovog ministarstva opet smanji, od toga neće biti ništa. O proračunu ću tek razgovarati s ministrom Lalovcem i bit će to vrlo zanimljiv razgovor.

>>Prezentirani rezultati projekta 'Svako učenje se računa'

>>Mornar: Vjerski simboli ne mogu u hodnik, mogu u kabinet za vjeronauk

Komentara 8

PA
Pave42
11:20 07.10.2014.

U jednoj šibenskoj srednjoj školi profesori se danima pripremaju za dolazak prosvjetne inspekcije jer im je neko javio da će doći. Kakva je to kontrola rada ravnatelja i profesora ako inspekcija najavi svoj dolazak? Čak se i profesor koji svakiki dan dolazi na posao pod utjecajem alkohola uspio otriznit.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:21 07.10.2014.

...pa neka ih obuče... neće valjda zapošljavati outsourceing ravnatelje...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:32 06.10.2014.

Mornar, kapetan Titanica poznatijeg pod nazivom školstvo Hrvatistana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije