Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Trstu

Više od 500 milijuna eura za infrastrukturu država zapadnog Balkana

Trst
Foto: DPA/PIXSELL
1/9
13.07.2017.
u 07:00

"Osjeća se mala frustracija lidera iz regije kojima je cijeli proces u institucionalnom smislu jako dug", kazao je Andrej Plenković u Trstu.

Dva važna sastanka za budućnost Europske unije održana su jučer u Trstu, a na jednom, onom o odnosu prema zapadnom Balkanu, sudjelovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je imao i bilateralne susrete na kojima je, uz ostalo, razgovarao i o arbitraži sa Slovenijom o graničnom pitanju. 

Najprije je održan sastanak trilateralnih, odnosno njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i talijanskog premijera Paola Gentilonija na kojem je ključna tema bila migracija, a zatim sastanak predstavnika EU i država na jugoistoku Europe.

"Osjeća se mala frustracija lidera iz regije"

"Potvrdili smo da EU mora biti jedinstvena glede migracijskih pitanja", izjavio je Gentiloni o sastanku s Merkel i Macronom i naglasio kako su učinjen napredak po tom pitanju, ali još nedovoljan. Italija bi, naime, htjela da i druge države preuzimaju migrante s brodova, ali je ipak dobila obećanje kako će doći do promjena u misiji Triton o migrantima u Sredozemlju.

Zatim je održan sastanak, tzv. Berlinskog procesa koji nastoji približiti države jugoistočne Europe europskim integracijama. "Osjeća se mala frustracija lidera iz regije kojima je cijeli proces u institucionalnom smislu jako dug. Strpljenje je dobro imati, ali ako traje previše godina nije lako upravljati njime", kazao je Plenković. 

Na summitu je dogovoren akcijski plan o zajedničkoj gospodarskoj suradnji, te neki konkretni infrastrukturni projekti. Gentiloni je kazao kako će biti više od 500 milijuna eura uloženo u modernizaciju infrastruktura država zapadnog Balkana. To, kao i novci za razvitak malih i srednjih tvrtki, trebao bi pripomoći integraciji balkanskih država u EU. Potrebne su i reforme u državama koje još nisu članice EU, ali postoji volja za ulaganja na to tržište od 20 milijuna osoba. Predviđeno je i stvaranje slobodne trgovinske zone. Tršćanski sastanak je svakako važan korak u približavanju balkanskih država ostalima u EU.

Komentara 6

DU
Deleted user
13:55 13.07.2017.

Plenković uopće nije trebao biti na tom sastanku. Nerazumijem to frajerisanje

Avatar superhik74
superhik74
21:53 13.07.2017.

Mogli "pomoci" zapadnom Balkanu kao sto su "pomogli" Grckoj koja je danas nakon "pomoci" jos vise prezaduzena a usput su joj pokrali kompletne privredne resurse, luke, aerodrome, tvornice, hotele, u biti sve sto je nesto vrijedilo. Pola Grcke je gladno, ljudi se masovno ubijaju a cetvrtina Grcke je iselila. S takvim prijateljima komu trebaju neprijatelji.

PL
@ploto@
11:16 13.07.2017.

To je sve najobičniji blef.To je lova za zapadni korporativni sektor.Neće države zapadnog Balkana ništa dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije