Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dug od 24 milijarde kuna

'Više od 300.000 hrvatskih građana je u blokadi!'

Milanović Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.01.2014.
u 16:37

Oporba je u Saboru zatražila uvođenje osobnog stečaja te smanjenje troškova ovrha, a predloženo je da se od ovrhe izuzmu i naknade prijevoza na posao, terenski i pomorski dodatak, potpore zbog invalidnosti...

Više od tristo tisuća građana je u blokadi zbog ukupnog duga od 24 milijarde kuna, poručeno je danas tijekom rasprave o Ovršnom zakonu kojim se želi ubrzati ovršne postupke i ojačati zaštitu prava ovršenika, pa se tako ovrhe neće moći provoditi nad putnim troškovima i nad darom za djecu. Oporba je u Saboru zatražila uvođenje osobnog stečaja te smanjenje troškova ovrha, a predloženo je da se od ovrhe izuzmu i naknade prijevoza na posao, terenski i pomorski dodatak, potpore zbog invalidnosti, potpore za slučaj smrti....

Tako je SDSS-ov Mile Horvat slikovito prikazao troškove postupaka ovrha.

– Ja sam imao prilike vidjeti ovršni prijedlog zbog neplaćene tri naknade HT-a u iznosu od nekakvih 400 kuna i onda vidite specifikaciju troškova. Dakle, za potraživanje HT-a od 400 kuna imate trošak sastava prijedloga 250 kuna, PDV državi 60, pribava klauzule ovršnosti 250 kuna, PDV državi 62 kune, sastav prijedloga za provedbu daljnjim sudionicima ovrhe 125 kuna, PDV državi 32 kune i javno-bilježnička naknada 60 kuna, PDV 15 kuna, klauzula pravomoćnosti 30 kuna, PDV državi 7, trošak dostave 30 kuna, PDV 7 kuna. Da bi se naplatilo 400 kuna za nekakve tri neplaćene rate HT-a, treba se platiti 931 kuna troška. To je to. To je to što običnog čovjeka muči, a takvih primjera vjerojatno bi se moglo naći još i više – primijetio je Horvat.

Krov nad glavom

Laburistu Branka Vukšića zanimalo je kako postupak može stajati 1800 kuna, a dug je 300 kuna.

– Kako to može toliko stajati? Napravljen je jedan korak naprijed kad se govori o nekretninama, ali o onim velikim ovrhama kad se gubi ono što je najvrednije, a to je krov nad glavom. Ali nemojmo zaboraviti na ove tzv. "male ovrhe" u kojima se jedna kasta nezasluženo bogati u Hrvatskoj – upozorio je Vukšić. S njime se složio i HDSSB-ov Boro Grubišić.

– Pa znate li kolika je muka stanovati u kući za koju znate da će za 6 mjeseci pripasti nekome drugome, a emocionalno ste vezani za svoju kuću, za svoje pločice, za svoju tuš-kadu, za svoju kuhinju koju ste kupili. Ma od muke bi je najradije zapalio, a ne predao drugome. A znate da će najkasnije za 6 mjeseci biti prodana nekome drugome i to za kakve novce... Ovdje govorimo o 4/5, pa onda 3/5 vrijednosti te kuće – opisao je Grubišić te dodao da se razvio ovršni biznis.

'Ovršna mafija'

– Razvila se ovršna mafija u ovoj državi koja se putem ovrha bogati na jednoj strani, a takvih je malo, dok se na drugoj strani hrvatske građane uvodi u dužničko ropstvo, postaju beskućnici i sve ostalo... O tome trebamo govoriti danas. Ma možemo mi reći za ovaj zakon da je odličan, dobar... Samo nam malo popušta, evo, u vezi s ovim našim ovršenicima, dužnicima itd. Ali bit je u potpuno drugoj stvari i na potpuno drugoj strani. Cilj je u tome da poljoprivredni objekti i poljoprivredne površine pripadnu nekome drugome – uvjeren je Boro Grubišić koji je primijetio da smo zabranili prodaju zemlje strancima, no banke, čije su matice u drugim državama, zaobilazno dolaze do vrijedne slavonske zemlje.

S obzirom na to da će Fina procjenjivati nekretnine i voditi njihove elektroničke dražbe te davati detaljne informacije o nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku putem elektronskog kataloga na nacionalnoj razini, s fotografijom nekretnina, HDZ-ova Ivana Šukera zanimalo je koji će to Finini kadrovi biti osposobljeni utvrđivati tržišnu vrijednost ovršenih nekretnina.

– Fina, odnosno nekadašnji ZAP, 2002. nije bio u stanju voditi ni platni promet, a najednom je postao centar svijeta – primijetio je Šuker.

SDP-ov Draženko Pandek vjeruje da će ovaj zakon ipak pomoći građanima jer se prije pet-šest godina nekretnina mogla prodati za jednu kunu, a sada to više nije moguće.

>> Izmijenite "zloglasnu" odredbu Ovršnog zakona koja je i izvor korupcije

Komentara 16

OS
osica
17:57 29.01.2014.

Svi vi koji trpite teret ovrhe , svi vi koji ste bez babe i stričeva - "zamislite sve one sretnike koji nisu završili u ovrsi zbog duga od nekoliko milljuna kuna- oprošteni su im " .Odmah vam je lakše, jer, jer koliki bi tek bili njihovi tršokovi ovrhe. "Jadni to bi ih dotuklo a tek i njihove babe i stričeve, jer im nisu pomogli"

Avatar antuntun55
antuntun55
17:08 29.01.2014.

fina je jedan od tumora hrvatskog društva...nepotrebno,skupo,mjesto za uhljebljenje rođaka,stranačkih prijatelja i njihovih sinova i kčeri...to treba raspustiti....a djelatnike na burzu burzu bez naknade i ikakvih prava ,jer to su već koristili radeću u fini.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:59 29.01.2014.

Zato si je Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a, zadužen da spriječi svaku mogućnost europskih projekata, napunio za 200 000 poreznih kuna čajnu kuhinjicu u svom mini-ministarstvu, piše Globus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije