Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konačno obnovili zidove

Više nam u kući ne fijuče vjetar pa se 
i manje grijemo

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
06.11.2015.
u 17:15

Najviše je kuća dosad obnovljeno na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a među gradovima prednjače Zagreb i Petrinja

Stanovnici Rijeke, Karlovca, Čakovca, Osijeka... samo su neki od građana koji su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetski obnovili obiteljske kuće.

U Rijeci pomaže i Grad

U Rijeci su, primjerice, na natječaj stigle 63 prijave, a obnova uz poticaj za 19 kuća već je odobrena i završena. Osim poticaja Fonda od 40 posto, vlasnicima kuća iz gradske je blagajne uplaćeno još 10 posto iznosa pa su Riječani za obnovu kuća iz svog džepa platili polovicu iznosa. Ove godine izravno preko Fonda Riječanima je odobreno još 46 zahtjeva kako bi svoje kuće učinili toplijima i ugodnijima za život, a račune manjima. Naime, više od polovice stambenog fonda u Hrvatskoj su obiteljske kuće, no većina, one sagrađene prije 1987. godine, nemaju toplinsku izolaciju ili je ona minimalna. Energetskom obnovom kuće postaju tople i ugodne, na energentima se, izračunali su stručnjaci, može ostvariti od 30 do 60 posto uštede.

Grijem se na drva i već sam lani osjetno uštedio zbog novih prozora i vrata. Više ne fijuče vjetar, sve je dobro zatvoreno – iskustvo je Vinka Brckovića iz Velike Jelse u Karlovcu.

Program energetske obnove obiteljskih kuća, koji se u Hrvatskoj provodi od proljeća lani, vlasnicima kuća osigurava nepovratne državne poticaje, što je mnoge koji nisu znali kako nabaviti novac da bi staru vanjsku stolariju zamijenili novom, napravili novu fasadu ili poboljšali sustav grijanja potaknulo da ipak krenu u zahvate. U Hrvatskoj je dosad tako obnovljeno, ili se obnavlja, oko 16 tisuća kuća, najviše na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, dok među gradovima prednjače Zagreb i Petrinja.

Program do 2020.

Dio vlasnika kuća krenuo je u obnovu prijavljujući se 2014. godine na javne pozive svojih gradova i općina, no u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kažu da je samo trećina gradova i općina ponudila svojim stanovnicima obnovu uz financijsku podršku države pa su ove godine izmijenili pravila i svi građani, neovisno o tome gdje žive, mogu se izravno prijaviti za obnovu u Fond i ostvariti nepovratne državne poticaje koji se kreću od 40 do 80 posto ukupne cijene zahvata. Lani, kad se program provodio preko lokalne samouprave, odobreno je 3058 obnova, a zahvaljujući izmjenama programa, uz pojednostavljenu dokumentaciju i prijavu, u 2015. godini na javni poziv Fonda stiglo je 12.397 zahtjeva, od kojih su njih 9263 već odobrena za sufinanciranje. Vrijednost je radova oko 700 milijuna kuna, od čega je udio Fonda oko 500 milijuna kuna. Iako je prijava na natječaj Fonda za ovu godinu završena, program traje do 2020. pa se svi zainteresirani prijaviti mogu i sljedeće godine. Dosad je odobreno 14 tisuća mjera, među kojima ih se najviše odnosi na obnovu fasada i zamjenu stolarije.

>> JPP-om do ušteda energije od 56 posto

Komentara 2

Avatar ivo587
ivo587
22:17 06.11.2015.

svaka kuna će im dobro doći a spiskali 40000 kuna a mogli su se za to grijati 10 godina. Sad će potrošiti nešto manje, ali ne puno. Osim ako se neće zabubati i zatvoriti prozore i udisati vlastiti co2. Fakatakat su hrvati samo da im je džabaluka, a para vidim imaju.. Prihvatiti ću ponudu ministarstva ako mi daju bez pitanja unaprijed 100% iznosa. Nisam ja ko ovi šta na prvu loptu sve prihvaćaju šta im nude, gdje su bili kad je meni trebalo, e sad kad oće meni uvlait, e nećeš..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije