Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska obnova

JPP-om do ušteda energije od 56 posto

KBC Split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
03.11.2015.
u 00:10

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio je 27,5 milijuna kuna, a tvrtka Rudan 50,5 milijuna

 Splitski KBC, objekt na Križinama, potpuno je energetski obnovljen za 78 milijuna kuna, ali će trošiti 56% manje energije, a pacijenti i zaposlenici dobivaju daleko ugodniji i komforniji prostor za boravak i rad. To je bio razlog što su se jučer pred splitskom bolnicom okupili Siniša Varga, ministar zdravlja, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša, koji je uložio 27,5 milijuna kuna, te Gracijano Rudan, direktor tvrtke Rudan, privatni partner koji je obavio radove i sudjelovalo u financiranju s 50,5 milijuna kuna. Uloženo će mu biti vraćeno kroz 14 godina, a splitski KBC plaćat će 416.000 kn mjesečno, i to od ušteda na energentima.

– Ministarstvo zdravlja zbog ovoga se projekta nije zaduživalo, a uštede će biti znatne – istaknuo je Varga najavljujući kako u energetsku obnovu ide i glavna zgrada splitskog KBC-a na Firulama kao i niz drugih objekata u Hrvatskoj. Kolja Poljak, upravitelj splitskog KBC-a, rekao je kako su uštede goleme, samo potrošnja vode sada je 72% manja, a uvjeti u oronuloj i trošnoj zgradi znatno su se popravili.

– Ovakva ulaganja, uz ostale koristi, potiču i gospodarski rast. Angažiran je niz domaćih tvrtki. Obnovljeni objekti mogu se promovirati i kao kvalitetan hrvatski izvozni proizvod – istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda.  

>>'U tri i pol godine pokrenuli smo projekte vrijedne 2,2 milijarde kuna, a Zagorci u tome prednjače'

Komentara 4

TH
than
00:28 03.11.2015.

Mene samo zanima kako oni znaju da ce trositi bas 56% manje energije ?!?! A za 14 godina za koliko ce se isplatiti ulozeno moci ce opet ulagati, jer, ako ne budu to odrzavali sve ce biti derutno. Nece ulaganjee u zdravstvo zadrzati ljude, vec u ekonomiju i otvaranje radnih mjesta. Sve je ovo predizborna kampanja, ali od ovoga nema kruha. Samo novo zaduzenje, koje ce se vracati 14 godina...

OB
obivankenobi
04:00 03.11.2015.

Dosta je da vidis face na slici pa ti je sve jasno.

Avatar juricamesko
juricamesko
11:10 03.11.2015.

kada nema stranih investicija dobro se slikati i pored PVC stolarije. Grčiću to je cijelu domet tvoje vlade. PVC stolarija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije