Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Više do 10 milijuna litara nafte izlilo se u rijeku Po i prijeti Jadranskom moru

Više od 10 milijuna litara nafte izbacila je u utorak, čini se namjerno, bivša rafinerija Lombarda Petroli iz mjesta Villasanta pokraj Monze.
25. veljače 2010. u 08:54 9 komentara 44 prikaza
po
Foto: AFP
Pogledajte galeriju 1/7

Nafta koja je izbačena iz zatvorene rafinerije u rijeku Lambro u regiji Lombardiji stigla je u rijeku Po i mogla bi zagaditi i Jadransko more. Više od 10 milijuna litara nafte izbacila je u utorak, čini se namjerno, bivša rafinerija Lombarda Petroli iz mjesta Villasanta, pokraj Monze, u rijeku Lambro, pritoku rijeke Po.

Vatrogasci i ostale službe pokušavaju spriječiti širenje naftne mrlje po rijeci Po i spriječiti ekološku katastrofu.

- To je strašan atentat na okolicu i javno zdravlje. Istraga će utvrditi čija je odgovornost za tu katastrofu - izjavila je ministrica za zaštitu okolice Stefania Prestigiacomo.

Službe spašavanja, s vatrogascima na čelu, postavili su tri zaštitna pojasa u blizini grada Piacenze na rijeci Po. Prolazak naftne mrlje stvara ne samo teške posljedice za rijeku, njezinu floru i faunu, nego i težak miris. Civilna zaštita s vatrogascima s posebnim sisaljkama nastoji izvući što veću količinu nafte iz rijeka Lambro i Po te spriječiti njezin dolazak do Jadrana.

Procjene o količini izlivene nafte variraju, a kreću se od 2,5 milijuna litara, prema procjenama dužnosnika, dok ekološki aktivisti tvrde da je u rijeci završilo 10 milijuna litara.

Istražitelji iz Monze počeli su istragu ovog incidenta. Prvi čovjek Monte Dario Allevi izlijevanje nafte nazvao je "terorističkim činom protiv okoliša".

Nafta je već ubila na desetke ptica i drugih životinja, a na područjima uz obale jedne od najdužih rijeka u Europi proglašen je najviši stupanj pripravnosti.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona