Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća na visu

Vis: Dvoje Poljaka poginulo u eksploziji boce za ronjenje

ronioc (1)
Foto: Pixsell
1/6
23.09.2010.
u 12:27

Troje ozlijeđenih Poljaka prevezeno je u KBC Split, a jedan od njih, unatoč naporima liječnika, nije uspio preživjeti. Očevidom će se utvrditi zbog čega je došlo do tragedije

Čuo se glasan prasak. Eksplozija. Bio sam na lukobranu, asistirao jednom brodu. Brzo smo priskočili u pomoć. Bilo je šokantno. Ljudi su se držali za glave. Nismo znali što se dogodilo. Odmah smo pozvali Centar 112, policiju, liječnike. Ovo nije uobičajeno. Ne događa se često – kazao je vidljivo uzbuđen Jozo Mariani, voditelj luke u Komiži na otoku Visu.

Došli iz Hvara

Deset minuta poslije 11 sati prilikom iskrcavanja ronilačke opreme s brodice na obalu eksplodirala je ronilačka boca, najvjerojatnije zbog izlijetanja ventila, pri čemu je smrtno stradala 48-godišnja poljska državljanka. Još troje Poljaka teško je ozlijeđeno. Helikopterom HRZ-a prevezeni su u splitsku bolnicu. Unatoč naporima liječnika, nekoliko sati nakon eksplozije u bolnici je umro i 43-godišnjak.

Motornom brodicom oznake 674-ŠB, dugom više od 12 metara, 12 poljskih državljana doplovilo je iz Hvara u luku Komiža u namjeri da se prekrcaju na brodicu ronilačkog centra Dodora d.o.o. Vis koji ima koncesiju za ronjenje.

Ribar izbjegao tragediju

Prema priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, s voditeljem ronjenja Z. M. Poljaci su trebali ići na rekreacijsko ronjenje kod rta Stupište i otočića Barjak. O tome je uredno provedena prijava, dnevnik ronjenja i podaci o ronjenju. Brodicom je upravljao Z. K.

U blizini drvenog broda na kojem su bili Poljaci jedan je komiški ribar lovio. Na sreću, izbjegao je nesreću.

– Bilo je prestrašno. Odmah smo reagirali. Ne znamo što se zapravo dogodilo. Dežurna liječnica i medicinska sestra otišle su s ozlijeđenima u Split. Nastojali smo ih što kvalitetnije medicinski zbrinuti i što je moguće prije transportirati u bolnicu. Pribojavali smo se da na putu do Splita muškarac koji je u kritičnom stanju na umre – kazali su u komiškoj ambulanti.

Policija obavlja očevid kojim će se utvrditi uzroci nesreće. U Komižu su otišli istražni sudac Davor Svalina i tužiteljica Marina Matušan. U istragu je uključena i Lučka kapetanija.

 

Komentara 13

VI
vidimškoj
18:19 23.09.2010.

pa,kada je bomba pukla,ovo je za ne virovat.

Avatar kanonik
kanonik
20:00 23.09.2010.

Koliko je meni poznato u bocama je kisik,a on nemože eksplodirati,mi smo na radu imali nezgodu da smo nepažnjom bacili bocu na ventil,odbili ga a pošto je boca u to vrijeme smjela biti tlačena na 200 bara,u njoj je tlak gotovo toliki i bio,boca je kao raketa odletjela nekoliko stotina metara i stala,srećom svi smo ostali ne ozljeđeni.Zbog toga ja mislim da je boca nepažnjom oštećena i da je udarila ronioca a ne da je eksplodirala.

KR
kreont
13:34 23.09.2010.

Kakva je ovo slika uz članak ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije