Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAŽENO VIŠE PACIJENATA

Koronavirus ušao na hematoonkološki odjel na Rebru

U KBC Zagreb zabranjeni posjeti svima izuzev roditeljima čija djeca su smještena na odjelima
Zeljko Lukunic/PIXSELL
27.01.2021.
u 14:23

– Sve dvokrevetne sobe smo promijenili u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije – kažu ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ćorušić i pročelnik prof. Aurer.

S Rebra su za Večernji list potvrdili da su na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod bio je očekivan i prije nego što se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, kad se doznalo da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u COVID odjel OB Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno sedam, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu (2), a kući je otpušteno dvoje bolesnika.

– Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubravu nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji trebaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istodobno liječenje COVID-19 infekcije, njenih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru – objasnili su u zajedničkom dopisu prof. Ante Ćorušić, ravnatelj  KBC-a Zagreb i prof. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb . 

– Ne možemo biti posve sigurni, no izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijamu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijama u bolnicu PCR testovi bili su negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu – pojašnjavaju s Rebra. 

Dodaju i kako ovog tjedna nisu imali novozaraženih. 

– Sve dvokrevetne sobe promijenili smo u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije. Vidjet ćemo koliko dugo ćemo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje COVID-19 infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije – poručuju ravnatelj prof. Ćorušić i pročelnik prof. Aurer.

VIDEO: Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela: Prvo tijelo otkrila ralica, drugo pronašli 3 km dalje

 

 

Komentara 16

BL
bluescreen
15:01 27.01.2021.

Kako ušao? Pješice ili drivein?

Avatar FutureGohanII
FutureGohanII
14:37 27.01.2021.

Stigla gripa što čemo sad?

NE
Nez
16:21 27.01.2021.

Opet krivi građani i bolesnici,a tko drugi...jeb....vas virus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije