Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koronavirus ušao na hematoonkološki odjel na Rebru

– Sve dvokrevetne sobe smo promijenili u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije – kažu ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ćorušić i pročelnik prof. Aurer.
27. siječnja 2021. u 14:23 16 komentara 5971 prikaza
U KBC Zagreb zabranjeni posjeti svima izuzev roditeljima čija djeca su smještena na odjelima
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

S Rebra su za Večernji list potvrdili da su na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod bio je očekivan i prije nego što se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, kad se doznalo da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u COVID odjel OB Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno sedam, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu (2), a kući je otpušteno dvoje bolesnika.

Rijeka: Na Sušaku počelo cijepljenje protiv koronavirusa zdrastvenih djelatnika KBC Rijeka MANJE NOVOZARAŽENIH Istra po kriterijima EU-a ušla u narančasto područje

– Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubravu nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji trebaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istodobno liječenje COVID-19 infekcije, njenih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru – objasnili su u zajedničkom dopisu prof. Ante Ćorušić, ravnatelj  KBC-a Zagreb i prof. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb . 

– Ne možemo biti posve sigurni, no izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijamu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijama u bolnicu PCR testovi bili su negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu – pojašnjavaju s Rebra. 

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela PRONAĐENI NA PAPUKU Obdukcija nesretnih muškaraca: Uzrok smrti je smrzavanje, nema tragova nasilja

Dodaju i kako ovog tjedna nisu imali novozaraženih. 

– Sve dvokrevetne sobe promijenili smo u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije. Vidjet ćemo koliko dugo ćemo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje COVID-19 infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije – poručuju ravnatelj prof. Ćorušić i pročelnik prof. Aurer.

VIDEO: Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela: Prvo tijelo otkrila ralica, drugo pronašli 3 km dalje

 

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?