Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpuno nova slika

Virus u Francuskoj već u prosincu. WHO: To ne iznenađuje, sve države trebaju istražiti ranije slučajeve

Koronavirus u Francuskoj
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL
1/7
05.05.2020.
u 14:16

Francuska bolnica koja je ponovno testirala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila muškarca koji je imao COVID-19 već 27. prosinca, gotovo mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve

Svjetska zdravstvena organizacija rekla je u utorak da izvješće da se covid-19 pojavio u prosincu u Francuskoj, ranije nego što se prije mislilo, "ne iznenađuje" te je pozvala države da istraže sve rane sumnjive slučajeve. 

Bolest koja je kasnije nazvana covid-19, kineske su vlasti prvi put prijavile WHO-u 31. prosinca, a ranije se nije vjerovalo da se do siječnja širila Europom.

"Ovo daje potpuno novu sliku o svemu", rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier na brifingu UN-a u Ženevi pozivajući se na francuska izvješća.

"Otkrića pomažu u boljem razumijevanju potencijalnog širenja virusa covida-19", kazao je dodavši da je "moguće da se otrije pojavi dodatnih ranijih slučajeva" nakon ponovnog testiranja uzoraka.

Francuska bolnica koja je ponovno testirala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila muškarca koji je imao covid-19 već 27. prosinca, gotovo mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Lindmeier je potaknuo druge države da provjere podatke o slučajevima upale pluća neodređenog podrijetla krajem 2019. godine, rekavši da će to dati svijetu "novu i jasniju sliku" epidemije.

Upitan o podrijetlu virusa u Kini, Lindmeier je naglasio da je "zaista, jako važno" to istražiti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi kako njegova zemlja ima "dokaze" da je novi koronavirus potekao iz laboratorija u Wuhanu u Kini, iako su znanstvenici rekli da je bolest životinjskog podrijetla.

"Zbog toga će možda biti potrebne dodatne misije ili misija (u Kinu)", rekao je Lindmeier.

Vodeći stručnjak WHO-a dr. Mike Ryan rekao je u ponedjeljak da je čelnik te organizacije postavio to pitanje "na najvišoj razini" u siječnju za vrijeme misije WHO-a u Kini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije