Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.06.2020. u 15:51

U Sjevernoj Makedoniji najviše novooboljelih od početka epidemije, u Srbiji zbog skoka oboljelih neugodno iznenađeni

Klinika za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, koja je primarni centar za prihvat COVID-19 pacijenata danas bilježi NULA hospitaliziranih zbog koronavirusa. Pohvale svom zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju! nastavljamo oprezno! #OstanimoOdgovorni”. Tu je dugoočekivanu i radosnu vijest ministar zdravstva prof. Vili Beroš objavio jučer na svom Twitteru i prije službene obavijesti Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer je potom priopćio da novooboljelih nema i da je na bolničkom liječenju deset osoba, od čega dva pacijenta na respiratoru.

U Zaraznoj je, nažalost, umrla 76-godišnja žena, ona je 104. žrtva COVID-19 u zemlji. Među 68.514 testiranih, u dva i pol mjeseca zabilježeno je 2247 oboljeli. Hrvatska se može pohvaliti zaista odličnim epidemiološkim rezultatima. Možemo ih zahvaliti dobrim mjerama epidemiologa i dobrim pridržavanjem tih mjera svih nas, građana. Iako je svima laknulo otkako su stroge mjere olabavile, trebamo biti svjesni da nije dobro potpuno ih zanemariti ih jer ipak ne znamo što se s virusom zapravo događa.

Video: Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Za primjer imamo Sjevernu Makedoniju, koju je proteklih dana pogodio neočekivano velik rast broja novooboljelih, veći od rasta u periodu vrhunca epidemije. U petak je ondje zabilježeno 179 novooboljelih, najviše od početka zaraze, i to nakon što je posljednjih dana svibnja počeo rasti dnevno broj zaraženih. Zbog toga je vraćen policijski sat u makedonske gradove, a podignuta je pripravnost i u susjednoj Bugarskoj. Neugodno su se iznenadili i u Srbiji kad su u petak otkrili 96 novooboljelih, dvostruko više nego dan prije. I u Hrvatsku je nakon četiri dana bez novozaraženih prije nekoliko dana iz Amerike stigao muškarac pozitivan na koronavirus.

Putnici koji su u avionu sjedili blizu njega sada su u samoizolaciji pa nije isključeno da se netko od njih pokaže inficiran. Sve upozorava na to da virus nije nestao, da kola i dalje među nama i da je obolijevanje i dalje moguće, pa zato ne treba prestati biti oprezan. Ne paničan, već oprezan. Kao što je oprezan i ministar Beroš koji, iako ljudski sretan zbog nula pacijenata u Zaraznoj, ipak neće ukidati obveznu trijažu u hrvatskim bolnicama. Nova žarišta pojavljivat će se, a svojim oprezom smanjit ćemo ih na najmanju moguću mjeru i onemogućiti da se razbuktaju u neki drugi pandemijski val.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije