Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalna politika

Virovitičko-podravska županija ima najracionalniju upravu

tolusic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.11.2013.
u 13:37

Na plaće odlazi oko pet milijuna kuna godišnje, što je manje od pet posto proračuna

Lokalna politika dobila je ovih dana pohvalu - jeftiniji su, racionalniji i efikasniji od drugih županija na temelju broja djelatnika zaposlenih u županijskoj upravi u odnosu na broj stanovnika. Povod su podatci Ministarstva financija i Ministarstva uprave, prema kojima Virovitičko- podravska županija koja ima oko 85.000 stanovnika zapošljava „samo“ 43 zaposlenika u osam županijskih odjela. Slovi zbog toga kao najmanja i najracionalnija županijska uprava u Hrvatskoj. – Kao uprava imamo najmanji broj zaposlenih.

Na plaće odlazi oko pet milijuna kuna godišnje, što je manje od pet posto proračuna. Od 2008. godine proračun nam je u suficitu, sve projekte sami financiramo i nastojimo svaki kadar maksimalno iskoristiti i izbjeći suvišne troškove – objašnjava rezultate župan T. Tolušić. Županija je prije tri godine racionalizirala troškove, otpušteno je ili umirovljeno deset djelatnika. Plaće su smanjene u prosjeku između 17 do 27 posto, čime je pritisak na županijski proračun, koji ove godine iznosi 130 milijuna kuna, smanjen za oko dvadeset posto. No unatoč tome, percepcija je građana, raditi u županijskoj upravi se itekako isplati. Institucija je to koja poštuje sve obveze iz kolektivnog ugovora, isplaćuju se jubilarne nagrade, putni troškovi, osigurani dodatci na plaću. Prosječna plaća za srednju stručnu spremu iznosi između 3.000 i 3.900 kuna, za višu stručnu spremu plaća iznosi oko 4.500 kuna, za visoku stručnu spremu od 5.200 do 5.500 kuna. Županijski pročelnici primaju između 8.200 i 8.500 kuna mjesečno.

Plaća župana Tomislava Tolušića s deset godina iskustva iznosi mjesečno 17.100 kuna. Plaće za njegova tri zamjenika kreću se u približnom iznosu - Sanja Bošnjak prima 16.100 kuna, Zdravko Dijaković 16.300, kuna a Igor Pavković 14.400 kuna mjesečno. Putni troškovi za 43 djelatnika iznose 350.000 kuna, a lani je za uskrsnice, božićnice i jubilarne nagrade isplaćeno oko 80.000 kuna. Oko 30.000 kuna troši se godišnje na gorivo za službeni automobil i njegovo redovno održavanje.

– Sva se prava isplaćuju u skladu s financijskim sredstvima. Ove godine to znači da neće biti božićnice, no jubilarne nagrade nećemo dirati. Ako uspoređujemo druge županije, najmanje nas je i mislim da radimo maksimalno na svojim obvezama jer je svakodnevni život građana vezan prije svega uz županiju, a ne nužno grad ili općinu – smatra Tolušić. Županijske uprave u Hrvatskoj danas zapošljavaju oko 1900 djelatnika, broj bi mogao biti i mani, slaže se. – No previše je ljudi zaposleno i Ministarstvu poljoprivrede, čak pet tisuća, Ministarstvo uprave je potpuno nepotrebno, a jedna Agencija za opremu pod tlakom troši više nego naša županija za plaću svih djelatnika – poručuje Tolušić.

>> Županijski HDZ najavio da će glasovati 'Za' na referendumu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije