Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i u saboru o povorci

Vinković u Saboru: RH je katolička zemlja, a ne zemlja pedera

zoran vinkovic
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
31.05.2012.
u 12:51

Da sam gradonačelnik Splita, i ja bih to zabranio, rekao je HDSSB-ovac Zoran Vinković, gradonačelnik Đakova, pa zaradio opomenu Jadranke Kosor

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova tijekom prošle godine radio je na ukupno 1.391 predmetu, 315 zaprimljeno je po pritužbama građana, 25 predmeta otvoreno je na inicijativu pravobraniteljice zbog kršenja načela ravnopravnosti spolova u odnosu na pojedince i 1.051 predmet radi praćenja primjene Zakona o ravnopravnosti spolova, izvijestila je danas zastupnike u Hrvatskom saboru pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Žene su i dalje više diskriminirane, u čak 64 posto slučajeva, dok su muškarci u 23 posto slučajeva.

76,6 posto pritužbi odnosilo se na spolnu diskriminaciju, a najviše pritužbi dolazi od osoba u dobi od 35 do 44 godine. Zbog svega toga pravobraniteljica je uputila ukupno 120 pisanih upozorenja i 207 preporuka.

Najveći broj pojedinačnih pritužbi dolazi iz područja zapošljavanja, a zabrinjavajuće je visok broj pritužbi zbog spolnog uznemiravanja u području zapošljavanja i radnih odnosa, što čini 42,5 posto svih pritužbi u tom području. Od svih novozaposlenih žena, samo njih 8,4 posto sklopilo je ugovor na neodređeno vrijeme u 2011. godini, a žene i dalje čine većinu nezaposlenih i rade u potplaćenom sektoru, pa tako godišnje ostvare 6.588 kuna manje od muškaraca.

Položaj seksualnih i rodnih manjima i dalje je nepovoljan, a lani su počinjeni česti zločini iz mržnje pa nema jasnog napretka u poboljšanju ljudskih prava.

Katolička, normalna zemlja

– Učestalo nasilje i zločin iz mržnje prema LGBT osobama svjedoče o postojanju homofobije u hrvatskom društvu, no još uvijek se ne primjećuje jasan napredak u poboljšanju zaštite njihova temeljnog ljudskog prava zajamčenog Ustavom i zakonima – kazala je Ljubičić. S pravobraniteljicom složio se i HNS koji je osudio odluku Grada Splita o određivanju rute kojom će se moći kretati skorašnja povorka LGTB osoba, kojoj je zabranjeno okupljanje na splitskoj rivi. HDSSB-ov Zoran Vinković bio je pak radikalniji te je podržao odluku splitskih gradskih vlasti, protiveći se "promociji bolesti i nastranosti u Hrvatskoj i provokaciji 99-postotne većine u državi.

– Ovo je katolička, normalna zemlja, a ne zemlja pedera i istospolnih zajednica – rekao je Vinković, za što ga je opomenula predsjedavajuća Jadranka Kosor te upozorila da je u Hrvatskoj zakonom zabranjena diskriminacija po bilo kojoj osnovi, svuda, a posebno u Saboru. HNS-ov Boris Blažeković upozorio je da poruke poput Vinkovićevih potiču na nasilje prema LGTB osobama, ocijenivši nedopustivim da se takvo što događa u Saboru. Ipak, ni ovo nije bilo dovoljno Vinkoviću, koji je nastavio s nedopustivim govorom.

– Još je u Bibliji zapisano da, kad bi se mužjaci i mužjaci parili, ženke i ženke, ni mi, ni vi ovdje ne bismo sjedili. Da sam gradonačelnik Splita, i ja bih to zabranio. Ako im se to sviđa, neka to rade između svoja četiri zida. Kao gradonačelnik Đakova ne bih dozvolio nikakvu paradu – rekao je Vinković te dodao kako za "lezbače još nemamo hrvatsku riječ". Na ovo je reagirao Klub zastupnika HNS-a koji je zbog takvog govora zatražio stanku od deset minuta, a pridružili su im se klubovi zastupnika Hrvatskih laburista i nacionalnih manjina, no i HDSSB-a.

Đakovština i Jadrankamen

– Sada smo čuli homofobiju, prostačke izraze o ljudima, nešto što nije dostojno ni birtije, a kamo li Sabora. U suprotnosti je sa svim zakonima, čuli smo skandalozne stavove gradonačelnika jednog grada, Đakova, koji unaprijed traži zabranu okupljanja ljudima koji se bore za svoja prava – rekao je HNS-ov Igor Kolman te dodao kako ova tema nije stvar sviđanja ili nesviđanja, zastupnici su predstavnici hrvatskih građana i države pa se "ovakvi prostački istupi ne smiju događati". Vinković je reagirao kako nije riječ o prostačkim iskazima ni homofobiji.

– Ja nisam ni prostak ni homofob, nije moj govor govor mržnje, kolega Kolmane, to je govor nasilja koji više govori o vama. Iznio sam političko razmišljanje. Kao gradonačelnik Đakova zabranio bih takvu povorku koju moraju pratiti policija i interventne snage – rekao je Vinković te zapitao bi li itko dopustio povorku BBB-a u Splitu ili Torcide u Zagrebu prije derbija. Kao politička stranka protivimo se istospolnim zajednicama i njihovu usvajanju djece jer to nije u duhu hrvatskog naroda ni Ustava, tvrdi Vinković te dodaje kako je demokracija iskazivanje mišljenja, a ne pozivanje na linč.

– Nisam zabranio okupljanje radnicima Đakovštine, ali vi jeste slali interventnu policiju na radnike Jadrankamena – kazao je te zaključio kako u hrvatskom jeziku nema inačice  za "gejeve", pa ih može zvati veseljaci. Na Vinkovićeve izjave reagirao je SDP-ov Šime Lučin koji je ispravio njegov navod da iskazivanje svoje osobnosti nije u duhu hrvatskog Ustava.

Bečić: U Splitu nisu dobrodošli

– U Ustavu piše da svi imamo jednaka prava. Mislim da će "gej povorke" biti sve potrebnije jer ova je rasprava u Saboru dokaz da u hrvatskom društvu postoji mnogo homofobije i da ćemo se morati boriti protiv nje – ustvrdio je Lučin, dok je SDP-ov Marin Jurjević kazao kako je netočno da "gej povorka" u Splitu provocira bilo koga.

– Provokatori su oni koji će ih eventualno pokušati onemogućiti da na miran način iznesu svoje mišljenje – primijetio je Jurjević.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista je rekao da su, poput LGBT populacije danas, prije stotinu godina žene izlazile na ulice i tražile svoje prava, a da su muškarci tada, kao i neki danas, govorili da im ti prosvjedi ugrožavaju prava.

– Svi imaju pravo na okupljanje, prosvjede i na povorke. Zalažemo se za potpunu slobodu, izražavanje mišljenja "za" i "protiv" prosvjeda, ali smo protiv izražavanja misli koje pozivaju na mržnju i nasilje – poručio je Vukšić te dodao kako svi možemo biti različitih svjetonazora, ali se moramo međusobno tolerirati.

I predsjednica Gradskog vijeća Splita i saborska zastupnika Nevenka Bečić komentirala je gay pride.

– Većina građana Splita ima svoj stav i taj su stav izrazili na prošlogodišnjem skupu. No, ako se netko želio organizirati, nitko ga u gradu Splitu nije sprečavao. Određene su Prokurative kao mjesto gdje se ta skupina može kretati i time je sve rečeno. Ali u Gradu Splitu svakako nisu dobrodošli. To je mišljenje većine građana s kojim se i ja slažem – rekla je Bečić novinarima.

Komentara 521

VT
vozac-traktora
15:46 31.05.2012.

Vinković ftw!

FI
Fisherman
18:55 01.06.2012.

Vinkovicu ti si moj idol

NO
novahrvatska
13:19 31.05.2012.

Ašto reći?! Bravo Vinkoviću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije