Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA PLOČA

Vinkovci, najstarije naselje u Europi

vinkvci
13.09.2016.
u 15:46

Dosada provedena znanstvena istraživanja pokazala su kako se na području ovoga grada, na istoku Hrvatske, u kontinuitetu živi više od 8.300 godina

S početkom ovoga tjedna građani su na ulazu u Vinkovci primijetili ploču s natpisom „Vinkovci, najstarije naselje u Europi“. Na ovaj način vinkovački turistički djelatnici građanima, a prije svega turistima, žele ukazati na činjenicu, koja je i znanstveno potvrđena, kako su Vinkovci najstarije urbano naselje u Europi.

Dosada provedena znanstvena istraživanja pokazala su kako se na području ovoga grada, na istoku Hrvatske, u kontinuitetu živi više od 8.300 godina. Kroz arheološka istraživanja dokazano je kako naselje počinje živjeti još u vrijeme neolitika i to s pojavom prvih zemljoradnika 6.200 godina prije Krista. Od tada Vinkovci se kontinuirano razvijaju i rastu. Na području grada pronađeno je i na tisuće arheoloških nalaza, a Vinkovci se mogu pohvaliti i kako su na njihovom području rođena dva rimska cara, Valentijan i Valens.

>> U sklopu Vinkovačkih jeseni održava se i Vinkovački jesenski Sajam gospodarstva

>> Ivan Zak oduševio tisuće Vinkovčana

Komentara 13

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:03 13.09.2016.

Sve pohvale za Vinkovčane. I treba se ponositi ovom činjenicom. Gori lampa nasrid Vinkovaca ...

DH
dalibor.hren
16:12 14.09.2016.

Postoje i živi svjedoci!

Avatar superhik74
superhik74
18:17 13.09.2016.

Natpis je tocan, jer su u Vikovcima ostali samo 80-togodisnjaci s obzirom da su svi mladi vec pobjegli preko granice, tako da je po prosjecnoj starosti stanovnika daleko najstarije naselje u Europi, mozda i na svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije