Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup

Vinkovci domaćin 47. savjetovanja hrvatskih arhivista

Vlatka Lemić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
22.10.2014.
u 15:30

– Zakon o arhivskom gradivu i arhivima donesen još 1997. i u međuvremenu je doneseno niz novih propisa, poput onih o zaštiti i tajnosti podataka i mnogih drugih – rekla je Vlatka Lemić

Vinkovci su do petka domaćini 47. savjetovanja hrvatskih arhivista na kojemu je glavna tema "Dostupnost arhivskog gradiva" na kojemu će stručnjaci iz ovog područja raspravljati o zakonskim okvirima dostupnosti arhivskoga gradiva, odnosu arhiva i korisnika, dostupnosti gradiva u online okruženju, dostupnosti gradiva izvan arhiva te položaju i statusu arhivske struke.

Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva govorila je o dostupnosti arhivskog gradiva što je "otvorena tema koja se svakodnevno mijenja, a ima široki pravni, upravni, politički i društveni kontekst" te pozvala na potrebu razvijanja stručnih standarda i praćenja novih tehnologija.

– Zakon o arhivskom gradivu i arhivima donesen još 1997. i u međuvremenu je doneseno niz novih propisa, poput onih o zaštiti i tajnosti podataka i mnogih drugih – rekla je Vlatka Lemić i najavila da se u budućnosti može stvoriti novi zakonski okvir koji bi regulirao pitanje arhiva u čemu i struka mora dati svoj doprinos. Predsjednik Hrvatskog arhivističkog društva, Dražen Kušen podsjetio je da se ove godine obilježava 60. obljetnica postojanja i djelovanja arhivističkog društva i 20. obljetnica postojanja društva pod njegovim sadašnjim imenom te da će društvo "svojim suvremenim razmišljanjem i radom ostati na tragu svega onoga što su prije nas poticali naši prethodnici u arhivskoj struci u Hrvatskoj". Sudionici skupa će posjetiti znamenitosti Vukovara.

>>Predstavljena knjiga 'Brodska imovna općina' o ustroju prvih modernih šumarskih organizacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije