Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

Predstavljena knjiga 'Brodska imovna općina' o ustroju prvih modernih šumarskih organizacija

Brodska imovina općina
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
05.06.2014.
u 23:30

Pored toga što su imovne općine skrbile o uzgoju i iskorištavanju šuma, one su opskrbljivale stanovništvo graničarskog područja besplatnim ogrjevnim i građevnim drvetom za gradnju kuća, mlinova i drugih objekata

U Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu predstavljena je knjiga "Brodska imovna općina", objavljena u nakladi Državnog arhiva u Vukovaru i Hrvatskog instituta za povijest - Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Objavljivanje ove vrijedne knjige ostvareno je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. 

Knjiga govori o ustroju prvih modernih šumarskih organizacija na području koje je pokrivala bivša graničarska Brodska pukovnija, te o neraskidivim sponama koje su te šumarske organizacije povezivale s javnim životom slavonskoga kraja. Pored toga što su imovne općine skrbile o uzgoju i iskorištavanju šuma, one su opskrbljivale stanovništvo graničarskog područja besplatnim ogrjevnim i građevnim drvetom za gradnju kuća, mlinova i drugih objekata.

Drvnom građom, pa i novčanim sredstvima, pomagale su općinske i druge javne gradnje, a Brodska je imovna općina, kao materijalno najbogatija imovna općina, imala i svoju zakladu kojom je novčano potpomagala školovanje djece, sudjelovala u osnivanju poljoprivrednih škola i drugih ustanova, financirala je izgradnju objekta Šumarskog doma u Zagrebu, a neko je vrijeme bila i vlasnikom pleterničkoga vlastelinstva, gdje je dala izgraditi brojne gospodarske objekte. Stranice knjige svjedoče o bogatoj povijesti šumarstva Slavonije i važnosti koje su šume imale u gospodarstvu, ali i u javnome životu od 19. stoljeća do današnjih dana. Vrijednost joj daje i činjenica što obrađuje arhivsko gradivo jedine dokumentarno sačuvane imovne općine u Hrvatskoj.

Knjigu su priredili arhivisti Zlatko VircStjepan Prutki, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru​, koji je o toj vrijednoj povijesnoj knjizi rekao

- Ovo je tek prva knjiga iz edicije gradiva fonda Brodske imovne općine koja obrađuje upravo one administrativne cjeline koje sadrže najpotpunije povijesne informacije, a to su u ovom slučaju zapisnici sjednica i zastupstva skupštine i gospodarstvenog odbora. Oni su sačuvani gotovo u cijelosti od 1873 do 1942. godine, a knjiga obrađuje jedno kratko razdoblje od svega petnaestak godina. Bez obzira na to kratko povijesno razdoblje gotovo da je tisuću stranica bilo premalo da bi se u nju saželo sve ono bitno. O kolikom obimnom gradivu se ovdje radi kazuje podatak da je u prvoj knjizi zapisnika Brodske imovne općine obuhvaćeno i tek obrađeno pet arhivskih knjiga izvornika iz serije od čak 73 zapisnika. Nadamo se da je ovo početak objavljivanja zanimljive arhivske građe, ne samo za Vinkovce već i za Slavonski Brod i cijelo ovo područje, istaknuo je Stjepan Prutki.

>> Mali kazališni dani u Slavonskom Brodu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije