Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ministrica Šikić ne razumije problematiku resora na čijem se čelu nalazi, nek se suzdrži od izjava'

Vilim Ribić oštro je iskrtizirao ministricu zbog izjave da nakon donošenja novog zakona o plaćama u javnoj upravi više neće biti potrebni kolektivni ugovori
19. veljače 2016. u 15:53 5 komentara 956 prikaza
nada šikić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izjavu ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić da nakon donošenja novog zakona o plaćama u javnoj upravi više neće biti potrebni kolektivni ugovori, sindikalni čelnici suredom iskritizirali ocjenivši je kao nerazumijevanje problematike i nesnalaženje u resoru.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra kako ta izjava pokazuje da ministrica Šikić ne razumije ulogu kolektivnih ugovora. "Ministrica je pokazala da ne razumije problematiku resora na čijem se čelu nalazi i zamolio bih ju da se suzdrži od izjava na nekoliko mjeseci", poručio je Ribić.

Ministri opet uče na funkcijama

Ponovno imamo situaciju da ministri uče na funkcijama, u ministarstva su imenovani ljudi koji doista koji ne razumiju problem i to je neodgovorno od potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i Bože Petrova. "To je kao da mi s ulice skupimo i postavimo nekoga s kim smo si dobri da vodi, primjerice, energetiku", kaže Ribić.

Tako je bilo i s prošlom vlašću, i bivši ministri znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić došli su na mjesta o kojima nisu ništa znali, samo je pitanje hoće li novi ministri shvatiti da ne znaju, pa će tražiti pomoć, ili će misliti da su svemogući i bogomdani. Najgora je vrsta neznanja za koju se misli da je znanje, ustvrdio je Ribić.

Predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša ocijenio je ministričinu izjavu kao "lošu interpretaciju" jer kolektivni ugovori ne reguliraju samo dodatke na plaću. Njima se uređuje i osnovica za plaće, politika plaća, materijalna prava poput božićnica, regresa, jubilarnih nagrada i otpremnina, te trajanje dnevnog, tjednog i godišnjeg odmora. Zar ministrica rada sva ova pitanja misli riješiti Zakonom o plaćama? 

Sindikat protiv nagrađivanja koje bi dovelo do pada plaća

Nismo protiv nagrađivanja onih koji dobro rade, ali ako je utvrđena masa plaća onda se nekome treba uzeti da bi se nekoga nagradilo. To ne podržavamo jer može dovesti do daljnjeg pada plaća, što je nedopustivo i neprihvatljivo sa sindikalnog i ekonomskog stanovišta, kazao je Pleša

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić podržava donošenje novog zakona o plaćama, ali upozorava da nema zemlje u Europskoj uniji u kojoj policijski službenici nemaju kolektivni ugovor. 

Kolektivni ugovori neće se moći ukidati, pogotovo ne za policiju i državne službenike, jer nitko ne može napraviti tako savršen zakon o plaćama da ne bi bio potreban kolektivni ugovor, poručio je Jagić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak upozorava kako bi izjava ministrice da više neće biti potrebni kolektivni ugovori trebala zabrinuti ne samo sindikalnu scenu, nego i sve radnike u Hrvatskoj.

Kolektivno pregovaranje propisano međunarodnim konvencijama

Ne mogu se zakonom o plaćama uređivati područja za koje je ustavom i zakonima propisano kolektivno pregovaranje, ističe Topolnjak uz pitanje: što slijedeće možemo očekivati od Vlade -  ukidanje prava na kolektivno pregovaranje ili ukidanje sindikata?

Pravo na kolektivno pregovaranje nije diskreciono pravo ili slobodna volja nijednog ministra, nego pravo utemeljeno na Ustavu i zakonskim propisima, koje je bilo i uvjet za ulazak Hrvatske u EU, pa ako i bude ukinuto ostat će kao pravo propisano međunarodnim konvencijama koje obvezuju Hrvatsku, ističe Topolnjak.

Sličnim se upozorenjem oglasio i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koji navodi da je Vlada dužna poštivati temeljne konvencije Međunarodne organizacije rada, čijom je Hrvatska punopravnom članicom, poput Konvencije 87. o slobodi udruživanja i kolektivnog pregovaranja i Konvencije 98. o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje. Ministrica čije je područje odgovornosti stvaranje poticajnog okruženja za slobodu organiziranja i kolektivnog pregovaranja, te razvoj bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga, ne smije si dozvoliti ovakve izjave, poručuje SSH i poziva Vladu na hitnu uspostavu dijaloga sa socijalnim partnerima.

>>Mirovinci žele ulagati u HAC, HEP i hotele, Orešković im još ne nudi ništa

>>Premijer Orešković sastao se s predstavnicima društava za upravljanje mirovinskim fondovima

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Ovih sindikalaca mi je vec dosta.... Ne vjerujen da nema drugih koji mogu obavljati te poslove nego gledamo I slusamo iste njuške već desetljećims.... kao Stazića u saboru

 • kajinx:

  Ribiću, ne sjećam se da si ikada kritizirao izumioce Plana 21. Nas ne zanima tvoje mišljenje. Get a job!

 • ddh:

  Sve sindikate treba raspustiti ili zabraniti, jer ovakvi kakvi jesu, ti sindikati su postali privatne pecenjare raznih Ribica i inih koji kao i svi drugi paraziti zive na grbaci onih koji rade, i koji sprecavaju bilo kakvo ozdravljenje drzave. Sindikati ... prikaži još! bi mogli slobodno u utrku sa prostakom Milanovicem i njegovom prostackom partijom, u utrku tko ce vise nastetiti Hrvatskoj. I to bi onda vjerojatno bila jedna mrtva trka.