Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vili Beroš i neverbalno odaje raste li broj oboljelih

Komunikologinja i politologinja Smiljana Leinert Novosel ističe da su svi članovi Nacionalnog stožera odlični u komunikaciji
30. ožujka 2020. u 15:00 32 komentara 101417 prikaza
Ministri Krstičević i Beroš obišli ekspedicijski kamp kod KB Dubrava
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/6

Neki kao da se rode s licem koje ne odaje ništa ni kad im je teško ni kad im je lako, ali takvo lice zasigurno nije ono ministra zdravstva Vilija Beroša. Premda je kao član Nacionalnog stožera odličan u svakodnevnoj komunikaciji s javnošću, po Beroševu licu i prije nego što progovori možemo prepoznati je li taj dan više ili manje oboljelih.

Koronavirus Italija NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI ‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’

Beroš, nesvjesno, neverbalno odaje kakvo je stanje s COVID-19 još dok prilazi pozornici, za razliku od ministra Davora Božinovića koji ne odaje ništa dok ne progovori. No za Božinovića je zbog posla koji obavlja prirodno da ima istrenirano, bezizražajno lice, osobito pred kamerama.

Komunikologinja i politologinja Smiljana Leinert Novosel ističe da su svi članovi Nacionalnog stožera odlični u komunikaciji. Na licu im se vidi kad su umorni, no vrlo se kontrolirano ponašaju i ne vide se kod njih velike ekspresije ni tuge ni veselja, jedino se primijeti malo veća relaksacija na licu i u držanju kad su vijesti prihvatljivije. No Beroševo lice malo više odaje kakvo je stanje.

– Za razliku od ministra Božinovića, kojem u službenoj komunikaciji mimika na licu nije jako izražena, kad je riječ o ministru Berošu više se zamjećuje kad je relaksiraniji, kad je stanje dobro, a kad lošije od predviđenoga.

GRAĐANI U STRAHU Zagrepčani šokirali EMSC dojavama o potresu: 'Ovo se dogodilo prvi put u povijesti'

Neverbalna komunikacija nesvjesna je i te nesvjesne gestikulacije i mimika na licu Berošu pobjegnu. I lijepo je vidjeti da mu pobjegnu – kaže komunikologinja i politologinja Smiljana Leinert Novosel. Nesvjesno odavanje (ne)zadovoljstva situacijom vidljivije je kod ljudi koji nisu političari i koji su manje vješti u službenoj komunikaciji, premda i Beroš kao liječnik vodi računa što će reći ljudima.

I na licima Krunoslava Capaka i Alemke Markotić mogu se bolje iščitati prognoze nego na licima političara, napominje Leinert Novosel. 

VIDEO Intervju s ministrom Berošem

Hilal Edebal
TREĆA OSOBA U AUTU
Stradala je u autu uz Dražena, izgubila pamćenje, a patnju je htjela okončati skokom sa 17. kata
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar fidelio
  fidelio:

  Razlika nije u vještini komunikacije, nažalost. Razlika je u tome koga boli srce, a koga boli neka druga stvar...

 • vlatx:

  Još nam samo nedostaje procjena nekog modnog gurua da nam kaže kako se oblače da zaokružimo cijelu sliku našeg kriznog stožera. Ovim člankom ste ministru i svima nama olakšali situaciju.

 • Deleted user:

  Inače ugledna politologinja je veliki simpatizer a vjerojatno i član SDP-a