Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIŽNICA Knjižničarka Edita Kutnjak Zalar stvara nesvakidašnje priče

Vilenjaci i vile sa zidova inspiracija za novu priču

14.11.2008.
u 17:09

Najbolje je razdoblje za posjet knjižnici Mjesec hrvatske knjige. U to se uvjerilo i petnaestak štićenika ludbreškog Sunca.

– Nismo prvi puta u knjižnici i poznajemo tete koje tu rade, Editu i Susanne. One su nas već i slikale pa smo se mi pojavili u priči – suglasni su mali posjetitelji.

Juha od bundeve
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladena Kerstnera mogli su čuti priču Juha od bundeve. Prije priče, knjižničarka Edita Kutnjak Zlatar iznenadila ih je svojom kratkom pričom naziva Čarobna priča iz knjižnice. Marljiva teta iz knjižnice, poznata mnogim malim Ludbrežanima, izradila je već desetak takvih priča.

Osim što radi kao knjižničarka E. Kutnjak Zalar je i majka triju djevojčica, no uza sve to pronađe vremena za stvaranje priča.

Pritom joj pomaže i Susanne Juričan koja radi kao vanjski suradnik u knjižnici. Svaka priča koju naprave ima svoju poruku. Klincima je najzanimljivije kad se i sami pojave u priči jer knjižničarke ih naprave u photoshopu, a prezentiraju ih u powerpointu.

Upravo su se mališani iz Udruge Sunce nekoliko puta našli i kao glavni junaci različitih priča.

– Zanimljive su reakcije djece kad sebe ugledaju usred priče. Ponekad su zbunjeni, a nekad jedva zaustave silne smijeh – objasnila je Edita. Nakon takvih reakcija djece Edita Kutnjak Zlalar zaboravlja dane i sate što provedene u izradi jedne priče koja traje deset minuta.

Princeze za djevojčice
– Najviše volimo te priče. Jako nam se sviđaju – rekla je Iva Kelek. A i ostale djevojčice složile su se na kraju kako su im najdraže priče u kojima se kao glavni likovi javljaju princeze.

Ideje za priču uistinu nije teško pronaći u knjižnici. Kao tema za posljednju teti Editi poslužili su razni motivi vilenjaka, kojih je sve više na zidovima ove knjižnice. Iako baš ne voli računala, Edita se upravo na ovaj način priviknula na njih te kroz njih izražava svoju kreativnost.

A ludbreški mališani iz vrtića i osnovne škole, kao i djeca iz okolnih mjesta, rado dolaze u knjižnicu i uživaju u ovim nesvakidašnjim i modernim pričama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije