Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski premijer

Orban: Primio bih obitelj iz Sirije ako to ostale ne potakne na dolazak

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
12.09.2015.
u 21:45

Mađarski premijer predlaže da EU pomogne Turskoj, Libanonu i Jordanu s tri milijarde eura

Nakon sastanka takozvane Višegradske skupine koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka nije napravljen korak naprijed u dogovoru vezanom uz kvote migranata koje bi te države trebale primiti, no mađarski premijer Viktor Orban izašao je s novim prijedlogom za Europsku uniju. Orban, naime, predlaže da se državama koje okružuju ratom zahvaćenu Siriju pomogne s tri milijarde eura koje bi bile dovoljne da migranti ostanu tamo i ne dolaze u Europu.

Mađarski premijer prije svega je mislio na Tursku, Libanon i Jordan u kojima, prema njegovim riječima, nema ratnih sukoba i izbjeglice su sigurni, a istovremeno su bliže svojim domovima u koje se nakon okončanja rata u Siriji mogu lakše vratiti. Što se financiranja pomoći Turskoj, Libanonu i Jordanu tiče, Orban je kazao da se to može jednostavno riješiti tako da svaka država članica Europske unije u proračun uplati jedan posto više od onoga što trenutačno uplaćuje.

Na pitanje novinara njemačkog Bilda bi li i sam primio jednu izbjegličku obitelj iz Sirije mađarski premijer odgovorio je: "Da, ako to ostali ne bi shvatili kao poziv da dođu u Europu. To u ovom trenutku nije preporučljivo."

– Moramo otvoreno reći kako migranti koji dolaze iz država koje okružuju Siriju ne bježe iz sigurnosnih razloga. Tamo nema ratnih sukoba. Oni dolaze zbog želje za boljim životom i ekonomskom sigurnošću, a toliki broj njih države Europe ne mogu prihvatiti – poručio je Orban dodavši kako će od idućeg tjedna vojska i policija, koje se raspoređuju uz granicu sa Srbijom, privoditi sve ilegalne migrante i vraćati ih odakle su došli.

>> Zapad će tvrdoglavom istoku nametnuti izbjegličke kvote?

>> 'Mađarska uz granicu gradi veliki tranzitni logor za 10.000 izbjeglica'

Komentara 31

Avatar Maryo
Maryo
23:28 13.09.2015.

Bravo, Orban.

CU
cupus
09:47 14.09.2015.

Gdje vi vidite OBITELJI ??? Masa mladih muškaraca koja želi u EU a nebi pomogli svojoj zemlji da se oslobodi!!!??? Sve vratiti osim žena, djece i starijih!!

BO
Borivoje
10:30 13.09.2015.

ako si spreman sam primiti obitelj, zasto sprecavas drugima pomoc ?!...to je fasizam isto kao nacisticki rezimi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije