Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egzodus se pojačava

Zapad će tvrdoglavom istoku nametnuti izbjegličke kvote?

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.09.2015.
u 21:00

Četiri države tzv. Višegradske skupine šefu njemačke diplomacije Steinmeieru poručile: Zadržat ćemo kontrolu nad brojem prihvata!

Njemački i luksemburški ministri vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i Jean Asselborn, kao predstavnici najmoćnije članice EU i zemlje koja predsjeda Vijećem EU, nisu jučer uspjeli nagovoriti svoje kolege iz Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke da promijene negativan stav i pristanu na kvote po kojima bi se što prije rasporedilo 160.000 izbjeglica i uveo stalni mehanizam premještanja migranata iz bilo koje države EU koja se u budućnosti nađe pod pritiskom.

Bježe pred pendrecima

Četiri države tzv. Višegradske skupine namjeravaju u ponedjeljak na sastanku Vijeća EU za unutarnje poslove u Bruxellesu biti čvrsto protiv izbjegličkih kvota, no mogle bi biti preglasane jer se odluka donosi tzv. kvalificiranom većinom. To je većina koja pokriva više od 55 posto država članica i više od 65 posto stanovništva EU, a zemlje srednje i istočne Europe koje se protive kvotama nemaju toliku većinu. No, dužnosnici institucija EU strahuju da bi takvo preglasavanje bilo loša poruka o tome da se EU po pitanju solidarnosti prema izbjeglicama podijelio na zapad i istok.

– Uvjereni smo da kao države trebamo zadržati kontrolu nad brojem ljudi koje možemo prihvatiti i pružiti im potporu – rekao je Lubomír Zaorálek, češki ministar vanjskih poslova, na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegom iz Mađarske, Poljske i Slovačke, koja je uslijedila nakon sastanka četvorke s ministrima vanjskih poslova Njemačke i Luksemburga jučer u Pragu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je da će sazvati izvanredan summit premijera i predsjednika EU ako se ne pronađe rješenje na razini ministara unutarnjih poslova, koji o tome odlučuju u ponedjeljak.

Dok su diplomati iz zemalja Višegradske skupine odbijali popustiti na sastanku u Pragu, austrijske vlasti objavile su da je oko 8000 migranata prešlo mađarsko-austrijsku granicu u četvrtak, a 3600 jučer ujutro, s time da se do kraja dana sinoć očekivalo da brojka ponovno bude oko 8000. Prema podacima UNHCR-a, oko 7600 migranata prešlo je iz Grčke u Makedoniju od srijede predvečer do četvrtka predvečer, što je dosad najveći zabilježen priljev u 24 sata.

Videosnimke s grčko-makedonske granice pokazuju dramatične scene izbjeglica koje po blatu i pljusku bježe od policijskih pendreka.

Na granici Mađarske i Srbije, koju je prema podacima mađarske vlade ove godine ilegalno prešlo više od 145.000 migranata, mađarske vlasti drže izbjeglice kao "stoku u torovima", prenosi BBC izjavu izvršnog direktora organizacije za ljudska prava Human Rights Watch.

Gábor Gyulai iz Mađarskog helsinškog odbora za ljudska prava u intervjuu za današnji Obzor Večernjeg lista upozorava da će Orbanova vlada sljedeći tjedan od parlamenta dobiti ovlasti za uspostavljanje logora na granici u kojima će migranti automatski masovno biti pritvarani, a čuvat će ih vojnici s dozvolom da pucaju u slučaju incidenata. – Vlada se nada da će to preusmjeriti val izbjeglica na Hrvatsku i Sloveniju – kaže Gyulai.

Irska se sama ponudila

Hrvatska na sastanak Vijeća u EU u ponedjeljak dolazi sa stavom da je spremna prihvatiti prijedlog Europske komisije, predstavljen u srijedu, prema kojemu bi od 120.000 Hrvatska primila 1064 sirijskih, eritrejskih i afganistanskih izbjeglica iz Italije, Grčke i Mađarske. No, taj je prijedlog već promijenjen jer je, samo dan nakon Komisijina prijedloga koji nije uračunao Irsku, Irska odlučila da će sudjelovati u zbrinjavanju po europskim kvotama iako, kao i Velika Britanija i Danska, nije dužna sudjelovati. Spremnost Irske da od 120.000 zbrine njih 2900 znači da se ravnomjerno smanjuje kvota za ostale države koje sudjeluju u raspodjeli, pa i za Hrvatsku.

No, dužnosnici EU ne gaje iluzije da će zbrinjavanje 160.000 izbjeglica, čak i ako se glatko i brzo dogovori, riješiti veliku izbjegličku krizu u Europi.

>> Plan Vlade za zbrinjavanje nesretnika: Izbjeglice šalju u Dugave i Kutinu

Komentara 34

TH
than
00:18 13.09.2015.

Idemo opet taj pojam izbjeglice... Izbjeglicama je svejedno gdje ce pobjeci. Samo da je sigurno. Ovima tu nije sigurna niti Turska, niti Grcka, niti Makedonija, niti Srbija, nidi Madjarska.... Istina, da se ne mogu sjetiti gdje se rat odvija u tim drzavama. Ovo su obicni ekonomski migranti.

L3
luka_37
00:23 13.09.2015.

Žalosno je što sa Europom vladaju Njemačka i Francuska...njihova riječ je svetinja i tako mora biti...Svaka čast Orbanu i kompaniji samo je žalosno što i mi ostali imamo jad i bjedu od vladajuće elite koja bi prodali guzicu za malo pažnje nekog birokrata iz EU...Ono što narod misli...a u Hrvatskoj očito iz 90% komentara koji su protiv primanja ijednog muslimana...naša Vlada uopće ne sluša...

Avatar Idler 3
Idler 3
23:40 12.09.2015.

Ovaj problem EU je vrlo lahko rješiv - nek ideju u te "humane" zemlje koje ih očeju primit i stvar rješena. Mi ih ne želimo isto kak i taj "mrski istok" bez obzira kaj aktualna vlast propagira. Uostalom Milanović i njegvi nisu nigdar it predtavljali građane svoje zemlje pa tak nit u ovom slučaju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije