Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Val imigranata

Orban o zatvaranju granice za izbjeglice: Konzultirat ćemo se s državama u regiji

Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) and Austria's Vice Chancellor Reinhold Mitterlehner
Foto: Reuters/PIXSELL
25.09.2015.
u 13:11

Orban je rekao da će, kada druge države budu spremne, uvesti pravila koja će osigurati da prelazak hrvatsko-mađarske granice bude "u skladu sa pravilima Europske unije"

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u Beču da će održati konzultacije sa drugim državama u regiji i sa UN-om prije nego odluči za izbjeglice zatvoriti granicu sa Hrvatskom, piše AP. Orban je kazao da će tražiti potporu za ogradu i jednom, kada druge države budu spremne, uvest će pravila koja će osigurati da prelazak hrvatsko-mađarske granice bude "u skladu sa pravilima Europske unije".

Orban, koji je danas razgovarao sa austrijskim kolegom Wernerom Faymannom, očekuje da će ogradu na granici s Hrvatskom završiti za nekoliko dana. Orban je sugerirao kako se Faymann na sastanku protivio ideji otvaranja "tranzitnog koridora" za izbjeglice od hrvatsko-mađarske granice prema Austriji i Njemačkoj.

Orban je rekao da će glavno pitanje biti kako zaustaviti rijeku migranata na hrvatskoj granici.

- To je veliki pitanje idućih nekoliko dana i tjedana i ja pokušavam naći pristaše za to - rekao je Orban, prenosi Reuters. Dodao je da će Mađarska donijeti odluku o zatvaranju granice s Hrvatskom tek nakon konzultacija kojima će pokušati dobiti podršku za taj potez.

Iz Faymannovog ureda izvijestili su da su on i Orban dogovorili suradnju iz dana u dan koja je nužna za upravljanje tijekom migranata između zemalja. Ured socijaldemokratskog kancelara naglasio je da Europa ima zajedničke standarde za prihvat i procesuiranje tražitelja azila koji se moraju poštovati.

Reinhold Mitterlehner, konzervativni vicekancelar, pozvao je pak na bolje dijeljenje informacija o dolasku migranata na austrijsku granicu. Iz njegova ureda rekli su da Mađarska ogradom na granici sa Srbijom štiti svoju vanjsku granicu i to se mora poštovati. Ogradu na hrvatskoj granici nazvao je bilateralnim pitanjem Mađarske i Hrvatske.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Prva procjena EK: Hrvatska je kršila SSP mjerama protiv Srbije. Traže objašnjenje Vlade!

Komentara 20

TR
trpimirprvi
14:19 25.09.2015.

Dakle, kada se Austrija i Mađarska dogovore, zatvara se mađarska granica prema Hrvatskoj i za pretpostaviti je da će to napraviti i Slovenci, a onda se mi trebamo nositi sa 100 tisuća, a možda i milijuna izbjeglica. A naš Zoki je humanist, na...... smo!

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
14:46 25.09.2015.

Najzalosnije je da se dvije najvece stranke prepucavaju umjesto da zauzmu zajednicki stav pa pobogu mi smo sami sebi neprijatelji i ne shvacam te politicare danas govore jedno sutra drugo a svi nas gaze a uostalom nikad nismo ni bili slozni jedino u domovinskom ratu al neka popusti i sdp i hdz i nek izbace iz svojih redova provokatore i nek sjednu za stol otkud im pravo pametovat mimo naroda kojeg nitko nista ne pita

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
14:31 25.09.2015.

pa kad HR izgradi ogradu na HR srbpskoj granici cije je to onda pitanej..ahhahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije