Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Vijećnici općine Borovo osudili oskvrnuće spomenika

spomenik redarstvenicima, borovo (1)
Branimir Bradarić/VLM
10.05.2012.
u 12:17

Vijećnici su jednoglasno osudili čin vandalizma, ali i izrazili nezadovoljstvo što je spomen-ploča Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata postavljena bez znanja općinskih tijela

Oskvrnuće spomen-obilježja dvanaestorici hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu bila je središnja tema izvanredne sjednice Općinskog vijeća Borova.

Vijećnici su jednoglasno osudili čin vandalizma, ali i izrazili nezadovoljstvo što je spomen-ploča Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata postavljena bez znanja općinskih tijela. Sporan je i natpis na ploči koji, kako je rečeno na sjednici, vrijeđa pripadnike srpske nacionalne manjine, nameće jednostranu istinu te nameće osjećaj kolektivne krivnje.

– Tim sadržajem daju se neke političke kvalifikacije i prejudiciraju činjenice koje nisu utemeljene i dokazane. Na građane ovog mjesta pokušavaju se natovariti teške optužbe da smo svi teroristi i da su ovdje izvršeni ratni zločini – rekao je vijećnik Danko Nikolić. Vijećnike zabrinjava i činjenica što je postavljanje spomen-ploče izvršeno u nazočnosti visokih državnih dužnosnika, koji su se na taj način suglasili s postavljanjem spomen-ploče, kao i s njenim sadržajem. Sjednici je nazočio i načelnik općine Borovo Rade Bosić koji je rekao da je proteklih godina nazočio ceremoniji polaganja vijenaca, ali da ove nije jer je doznao za postavljanje ploče mimo utvrđenog i na pozivnici navedenog protokola.

– Smatram da spomen-ploči koju je postavilo Udruženje specijalne policije, a na kojoj stoji da su srpski teroristi iz zasjede počinili masakr nad zarobljenim i ranjenim hrvatskim redarstvenicima nije mjesto u Borovu. Smatram da ploča s tako ispisanim tekstom ne pripada ovom mjestu nego onima koji nisu tu već u Hagu ili bilo kojem drugom zatvoru – rekao je Bosić. Donesen je zaključak u kojem se osuđuje oskvrnuće spomenika poginulim hrvatskim policajcima i izražava podrška nadležnim tijelima kaznenog progona na otkrivanju i kažnjavanju počinitelja ovog necivilizacijskog čina.

– Kao legitimni predstavnici svih građana općine Borovo članovi Općinskog vijeća izražavaju pijetet prema svim žrtvama i spremnost da se gradi suživot svih njihovih građana. Isto tako, opredijeljeni su da se ratne rane i međusobni sukobi iz prošlosti ne oživljavaju i ne produbljuju, već da se gradi prosperitetna zajednica svih građana, bez obzira na nacionalne, vjerske, socijalne i druge različitosti, čemu događaji od 2. i 7. svibnja ne doprinose te se najodlučnije osuđuju i odbacuju kao neprihvatljivi – navodi se u priopćenju Općinskog vijeća Borovo.

Komentara 14

OB
-obrisani-
12:39 10.05.2012.

Može li se uopće neku prevrtljivu većinu ljudi ikada ućiniti odgovornim. Naše redarstvenike nisu napali marsovci već \"srpski teroristi\" mučki iz zasjede. Poslije su sukladno svojim četničkim folklornim običajima nastavili masakrirati preživjele. Vukovar i ostala mjesta u Hrvatskoj nije napalo pleme Hutu iz Ruande već domicilni srbi potpomognuti sa srbima iz Srbije i BiH, oni isti koji i danas nepriznaju Hrvatsku svojom Domovinom, a tako i uće svoju djecu. Kao i dosad sa takvima znamo se nositi niti ćemo ostati dužni. Živila Hrvatska.

BI
biker77
12:39 10.05.2012.

Izgleda da su zarobljeni policajci sami sebe izmasakrirali i da su to učinili neki tamo u hagu :( Ne mogu vjerovati kakve se gluposti dozvoljavaju , to su učinila \" navodno \" djeca koja su odgajana u duhu ljubavi ii tolerancije . Na žalost , četnićki pokret još živi u srcu hrvatske, kada je neka budala išarala srpski spomenik ustala je cijela vlada RH sa osudama a kad se išara hrvatski spomenik , muk . Ispada da nesmijemo ništa reči , i da smo zaista sami sebe poklali :(

NO
NoćnaStraža
12:36 10.05.2012.

Istina boli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije