Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP odbacuje navode Vijeća Europe o nasilju nad migrantima

Ministarstvo unutarnjih poslova ove je godine zabilježilo 3200 ilegalnih prelazaka granice, četvrtinu više nego lani
05. listopada 2018. u 11:01 34 komentara 1686 prikaza
migranti u Maljevcu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je Vijeće Europe (VE) zatražilo u petak da Hrvatska zaustavi kolektivno protjerivanje i policijsko nasilje nad ilegalnim migrantima, na što već duže vrijeme upozoravaju domaće i strane nevladine organizacije, sada se oglasio i MUP koji u potpunosti odbacuje navode o nasilju nad migrantima.

Njemačka TEMELJ ZAKONA O MIGRANTIMA Tko zna njemački i ima neki zanat, moći će u Njemačkoj ostati bez dodatnih uvjeta

MUP u priopćenju napominje kako radi potpunog izvješćivanja javnosti treba navesti da je Mijatović od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića 3. listopada dobila detaljan odgovor o načinima postupanja hrvatske granične policije, pristupu međunarodnoj zaštiti u Hrvatskoj, te naporima koje Hrvatska ulaže u očuvanje zajedničkih europskih politika.

"Republika Hrvatska kao članica Europske unije i kao zemlja koja u dogledno vrijeme namjerava postati članicom Schengenskoga prostora ima suvereno pravo kontrole ulaska stranih državljana na svoj teritorij, kao i obvezu zaštititi državnu granicu od nezakonitih prelazaka", stoji u priopćenju.

migranti u Maljevcu TOMISLAV KRASNEC Kako biti human, a ne zaratiti sa susjedima

Udruge koje pomažu migrantima optužuju vladu za nehuman odnos snaga sigurnosti prema migrantima s Bliskog istoka koji preko Hrvatske pokušavaju stići do bogatijih zemalja zapadne Europe.

Zagreb te optužbe odbacuje, tvrdeći da ima jednu od najobučenijih europskih policija koja profesionalno čuva hrvatske, ujedno vanjske granice Europske unije.

Ocjenjujući informacije nevladinog sektora "dosljednima i utemeljenima", čini se da povjerenica za ljudska prava VE-a Dunja Mijatović više vjeruje domaćim aktivistima, UNHCR-u i pučkoj pravobraniteljici.

Martin Sellner Martin Sellner Novo lice i modni mačak europske ultradesnice

"Pozivam hrvatske vlasti da otvore hitne, učinkovite i neovisne istrage svih zabilježenih slučajeva kolektivnog protjerivanja i navoda o nasilju nad migrantima, kao i ostalih kaznenih djela poput krađe te da poduzmu sve nužne mjere kako bi se takvo ponašanje zaustavilo i spriječilo", napisala je Mijatović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću.

"Također pozivam vlasti da svima koji žele zatražiti azil osiguraju pošten i učinkovit postupak", dodala je.

Prema UHNCR-u, Hrvatska je od početka 2018. kolektivno protjerala 2500 migranata. Njih 1500 prijavilo je da im nije bilo omogućeno zatražiti azil, a 700 se požalilo na premlaćivanje te na krađu novca i mobitela.

Migranti se skrivali u teretnom vlaku Branimir Pofuk Strah od izbjeglica savršen je način da ne vidimo zlo i štetu koju Hrvatskoj nanose Hrvati

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović navela je u izvješću za 2017. da Vlada nije odgovorila na njezine zahtjeve za informacijama o istragama o policijskom nasilju nad migrantima.

Mijatović u pismu premijeru kaže da je svjesna izazova s kojima se Hrvatska susreće, ali ističe da svi napori u upravljanju migracijama moraju biti u skladu s vladavinom prava i obvezujućim međunarodnim pravnim načelima.

"To se posebno odnosi na apsolutnu zabranu mučenja te nehumanog i ponižavajućeg ponašanja ili kažnjavanja prema članku 3. Europske konvencije o ljudskim pravima te zabranu kolektivnog protjerivanja (članak 4. protokola 4 konvencije) koji se odnosi podjednako i na tražitelje azila i na ilegalne migrante", rekla je Mijatović.

bizarno Kontroverzna glumica optužila izbjeglice za trgovinu djecom

Bježeći pred ratovima, siromaštvom i progonima, ilegalni migranti rutom od Grčke, Albanije te BiH i Srbije pokušavaju preko Hrvatske stići do bogatijih zemalja Europske unije.

Ministarstvo unutarnjih poslova ove je godine zabilježilo 3200 ilegalnih prelazaka granice, četvrtinu više nego lani.

"Ovo je jedna od najsposobnijih i obučenijih graničnih policija u Europi. 6500 ljudi fleksibilnih i profesionalnih. Znamo se nositi s kriznim situacijama', rekao je nedavno ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sirijac traži se Sirijac koji traga za kćeri pobjegao iz zagrebačkog centra za azilante

'Hrvatski policajci rade po zakonu. Zakon je takav da policija štiti granicu od državnih migracija. Ne samo da je to hrvatski zakon, to je i šengenski zakon', istaknuo je.

Vijeće Europe međunarodna je organizacija 47 država članica šire europske regije čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu.

Najveći doseg organizacije sa sjedištem u Strasbourgu je donošenje Europske konvencije o ljudskim pravima iz 1950. koja služi kao osnovni pravni dokument Europskom sudu za ljudska prava.

>> Pogledajte izjavu policije o migrantu koji je na granici napao policajca kolcem

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Deleted user:

  Kad piše "ne vladine" misli se na antihrvatske. To su sve djeca komunjara, udbaša, srba i soroševci koji jedva čekaju da blate HRvatsku.. ali Plenković im šalje lovu, pa neka ga onda i blate!

 • Vlaskoulicanec:

  A kaj bi trebali: servirati im kavu i kolače??? Tjeraj tu bagru!!!

 • Avatar MarkoHR
  MarkoHR:

  "IZBJEGLICE".. U velikoj većini slučajeva uopće se ne radi o izbjeglicama, nego o migrantima, mladim muškim osobama koje se žele domoći lagodnog života u bogatim i razvijenim zemljama zapadne Europe..