Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vijeće Europe: Hrvatska je dobro zbrinula migrante

Hrvatske vlasti planiraju otvoriti dva nova centra za prijem u 2019., gdje bi privremeno bila zbrinuta djeca bez pratnje.
24. travnja 2019. u 14:24 8 komentara 706 prikaza
Migranti u kampu Borići u Bihaću
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska je dobro zbrinula migrante, ali postojeći kapaciteti nisu dovoljni za djecu migrante bez pratnje, navodi se u izvještaju Vijeća Europe objavljenom u srijedu.

Ilustracija KAKVA ZABUNA Splitskoj policiji prijavili da su vidjeli veliku grupu migranata, objavili su o kome se radi

"Hrvatske su vlasti uspjele pružiti prilično dobre materijalne uvjete prijema za odrasle i djecu. Istovremeno su svjesni da postojeće smještajne institucije nisu primjerene za migrante i djecu izbjeglice bez pratnje", stoji u izvještaju Tomáša Bočeka, posebnog izaslanika Vijeća Europe za migracije i izbjeglice.

Hrvatske vlasti, zbog navedenog, planiraju otvoriti dva nova centra za prijem u 2019., gdje bi privremeno bila zbrinuta djeca bez pratnje.

Migranti u kampu Borići u Bihaću
1 / 9
Na GP Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu

"Dok utočište i osnovne usluge pružaju različiti dionici, vlasti bi trebale bolje koordinirati pomoć migrantima i izbjeglicama te provesti standarde za primjerene i sigurne prihvatne centre za žene i djecu, pogotovo za djecu bez pratnje u Bosni i Hercegovini", rekao je Boček, čiji izvještaj obrađuje položaj migranata u BiH i Hrvatskoj, a temelji se na podacima prikupljenima u misijama Vijeća Europe u ove dvije zemlje, od 24. do 27. srpnja te od 26. do 30. studenog prošle godine.

Eurotunnel Na putu za Englesku Krijumčari pokušali migranta kroz Eurotunnel prevesti u lijesu

Hrvatska je 2018. nastojala spriječiti nelegalne prelaske granice, pri čemu su, neke nevladine organizacije, optuživale hrvatsku policiju za pretjeranu upotrebu sile.

"Važno je da su operacije upravljanja granicom sukladne s ljudskim pravima te da ne sprječavaju identifikaciju ljudi koji traže međunarodnu zaštitu", stoji u izvješću Vijeća Europe.

Migranti/Ilustracija INCIDENT Skupina migranata pokušala upasti u američku ambasadu u Podgorici

Boček predlaže da Hrvatska osnuje mehanizme koji bi provjeravali slučajeve "maltretiranja" na granici.

Vijeće Europe također potiče Hrvatsku i BiH da razviju alternative postojećim prihvatilištima za migrante.

Video - Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika

Hrvatska je 2018. registrirala preko 7.500 ljudi, od kojih je 352 tražitelja azila ostalo u zemlji, dok je BiH 2018. registrirala 24.000 migranata, 20 puta više nego u prethodnoj godini, a trenutno se u toj zemlji nalazi još 4-5 tisuća migranata koji žele prijeći u Hrvatsku, navodi se u izvještaju.

U izvješću se navodi i da je Razvojna banka Vijeća Europe i EU sufinancirala izgradnju novih prihvatnih centara u BiH.

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Avatar Grunf
  Grunf:

  ako mene pitaju i predobro. Nisu to zaslužili

 • Markos:

  Tragac@ To sto ti ne znas, da citas sto su rekli oni kompetentni, da o tim stvarima govore sto i kako jest iskljucivo tvoj problem...A ono, da pisas u hlace...pa eto pisaj i dalje ali nas to ne zanima.

 • tragac:

  Naslov je za upisati se od smijeha. Hrvatska na sve nacine pokusava i Vraca migrante u Bosnu. policija ih maklja i izbacuje ko vrece krompira. pojedini imaju srecu da dobiju krov nad glavom. Kako se brzo zaboravi kada se trazilo ... prikaži još! utociste u austriji, Njemackoj ili Svici 92 god.