Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vijeće bez kvoruma, rektor Boras smijenit će Previšića

Sam dolazak na sjednicu, kažu članovi Fakultetskog vijeća, bio je neugodan, kontrolirali su ih zaštitari, što je 'presedan'
22. rujna 2016. u 18:45 36 komentara 2535 prikaza
filozofski
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Do 3. listopada, roka koji su mu studenti i dio profesora dali na plenumu u srijedu uvečer da podnese ostavku, aktualni dekan Filozofskog fakulteta vjerojatno će biti bivši dekan. Naime, s nestrpljenjem iščekivana sjednica Fakultetskog vijeća, koja je održana danas, srušila je iluzije dekana Previšića da bi na toj funkciji mogao ostati. Na sjednici nije moglo sudjelovati 13 predstavnika studenata jer je Studentski zbor raspušten. No došli su preostali članovi Fakultetskog vijeća, profesori, prodekani i sam dekan koji je inzistirao na održavanju sjednice iako su ga upozorili da je ona nelegalna i nestatutarna. Kako nije odustajao, velika većina članova Vijeća pročitala mu je svoju izjavu i napustila sjednicu. Dekan Previšić tako je ostao bez kvoruma, čime je prema riječima naših sugovornika nastupila kriza upravljanja, što je indirektno potvrdio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras.

– Nije bilo kvoruma i Fakultetsko vijeće ne funkcionira što Senat sveučilišta i ja kao rektor moramo hitno razmotriti. Na putu sam, ali ću preko vikenda obaviti telefonske konzultacije s članovima Senata i početkom idućeg tjedna donijet ćemo odluku. Pokazalo se da ne djeluju institucije sustava – kazao nam je Boras. Na pitanje kakva će biti odluka nije odgovorio, ne želeći prejudicirati. Dodao je tek da su mu na prvom mjestu interesi studenata, nastavnika i istraživača i da će se ponašati u skladu s tim te da je kao dekan Filozofskog fakulteta i danas kao rektor ostvario dobru suradnju sa studentima.

vlatko previšić Previšić sve prijavio Prijetnja smrću dekanu Filozofskog: Poslali su i fotomontažu ISIL-ovca s nožem u ruci pred egzekuciju Filozofski fakultet u Zagrebu Sjednica Fakultetskog vijeća Filozofski Fakultet nastavlja biti talac autokratskog vladanja dekana Previšića

Zaključao knjižnicu

Iako nije precizirao daljnje postupke, velik dio akademske zajednice od rektora Borasa i Senata sveučilišta očekuje da smijene dekana Vlatka Previšića ako on sam do tada ne podnese ostavku. Treća mogućnost, uvjeravaju nas, ne postoji.

Prije nego što su napustili sjednicu Fakultetskog vijeća, većina njegovih članova dala je izjavu u kojoj su dekanu jasno kazali da “ovakvo upravljanje fakultetom predstavlja sramotno i skandalozno narušavanje ugleda institucije i onemogućavanje njezina normalnog funkcioniranja. Zatvaranje fakultetske knjižnice i izbacivanje nastavnika i studenata kroz sporedne ulaze predstavlja posljednju točku urušavanja temeljnih načela akademskog djelovanja”, pročitali su dekanu, što je on, prema dojmu prisutnih, prilično mirno primio. Kazali su mu i da im je neprihvatljivo angažiranje zaštitara i da se ovih dana ispisuju “neke od najtamnijih stranica u povijesti fakulteta”. A sam dolazak na sjednicu, kažu članovi Fakultetskog vijeća, bio je neugodan, kontrolirali su ih zaštitari, što je, kaže predsjednik raspuštenog Studentskog zbora, “presedan”.

Što hitnija odluka

– Jasno je da je nastupila kriza upravljanja i pozivamo rektora Borasa da opozove dekana – kaže predsjednik raspuštenog Studentskog zbora Mislav Žitko. Slična su i očekivanja profesora. – Dekan mora dati ostavku kako bi se omogućio normalan rad na fakultetu – kratko je komentirao prof. dr. Neven Budak.

Prodekanica Branka Galić kaže da je sada jasno da je većina članova Vijeća za Previšićevu smjenu. – Sad je na rektoru Borasu da ga razriješi ili na dekanu da sam ode – kaže. Profesorica Gordana Kuterovac Jagodić priznaje da su svi zabrinuti zbog stanja na fakultetu i da nisu očekivali da će sve tako eskalirati.

– Dekan se nada da će se promjenom dijela članova Vijeća situacija okrenuti u njegovu korist. Ali mi od rektora i Senata Sveučilišta očekujemo da ga hitno razriješe, prije nego što počne nova akademska godina 1. listopada – kaže prof. Kuterovac Jagodić.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • zlako:

    Ljevičari ko ljevićari.Samo misle i rade zlo.Svega dobrog su se odrekli i vragu dušu prodali.

  • bakulušić:

    Slušajući vijesti Media servisa preko brojnih radio-stanica, sjetih se beogradske "Politike" i Miloševićeve "jogurt-revolucije". Ista špranca! Što je i čiji je Medija-servis i da li nadležna tijela u Hrvatskoj prate tko i kako emitira vijesti?

  • grgaman:

    Dati otkazi protuhrvatskoj jugocetnickoj kasti na FF