Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA OKOLIŠA ILI OPASNOST ZA LJUDE

VIDEO Ubijen medvjed od kojeg je strahovala Slovačka: Prvi put korišten dron za identifikaciju životinje

CCTV footage shows bear running around during attack in Slovakian village
Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/REUTER
1/2
28.03.2024.
u 10:01

Dvoje ljudi, 49-godišnja žena i 72-godišnji muškarac, završili su na bolničkom liječenju, dok je preostalo troje napadnutih, uključujući 10-godišnju djevojčicu, zadobilo lakše ozlijede

Slovački ministar okoliša Tomáš Taraba objavio je kako je u utorak ubijen medvjed nakon što je dron potvrdio da je riječ o životinji koja je napala i ozlijedila petero ljudi 17. ožujka u gradu u sjevernom dijelu Slovačke. Snimke medvjeda kako napada slučajne prolaznike u mjestu Liptovský Mikuláš obišle su svijet, baš kao i svjedočanstva napadnutih.

Dvoje ljudi, 49-godišnja žena i 72-godišnji muškarac, završili su na bolničkom liječenju, dok je preostalo troje napadnutih, uključujući 10-godišnju djevojčicu, zadobilo lakše ozlijede. Lokalni mediji citirali su Državni zavod za zaštitu prirode koji je naveo da je dron snimio fotografije i videozapise medvjeda visoke rezolucije, koje je poseban biometrijski softver zatim usporedio sa snimkom napada u gradu Liptovský Mikuláš.

"Detaljna fiziološka usporedba omogućila je interventnom timu da točno identificira i uspješno eliminira problematičnog medvjeda", rekli su iz zavoda, dodajući da je ovo prvi put da je korištena tehnologija, piše The Guardian.

'Tata, pazi medo'

Napad medvjeda u slovačkom gradu Liptovský Mikuláš.zgrozio je i prestravio javnost. A svjedočanstvo jednog od napadnutih govori o tome koliko je to bilo strašno iskustvo. Filip Biškupič otkrio je kako nije vjerovao svojem sinu kad mu je rekao: "Tata, pazi – medo!" jer dječak voli neslane šale. No, samo nekoliko sekundi kasnije shvatio je kako je dječak smrtno ozbiljan. Medvjed ga je snažno udario s leđa i izbacio na taj način s bicikla, a kad je Biškupič dignuo glavu, shvatio je da se nad njime nadvio medvjed.

I dok ih je dječak gledao u užasu, mladi medvjed počeo je gristi i grebati mu oca svojim pandžama. "Moj instinkt je bio da pokrijem lice i vrat rukama i dignem se što jače mogu", rekao je gospodin Biškupič za Daily Mail.

Iako je napad trajao 30-ak sekundi, činilo se još i dulje. "Dok je medvjed išao prema meni, mogao sam ga čuti kako duboko diše. Njegova snaga bila je nevjerojatna. Srećom, prilično sam visok i snažan  i bavim se puno sportom, pa mislim da mi je to pomoglo da preživim." Prolaznici su snimali napad medvjeda s mobitelima, ali nitko mu nije priskočio u pomoć. "Nisu mogli puno učiniti", slegnuo je ramenima Biskupić koji slobodno može taj dan pisati kao novi rođendan.

Sukob konzervatora i vlasti
 
Političari koji pripadaju vladajućoj stranci pozvali su na ublažavanje statusa medvjeda na slovačkom popisu ugroženih vrsta, tvrdeći da se s procijenjenom domaćom populacijom od 1275 medvjedi sada mogu loviti i ubijati. Ministarstvo okoliša reklo je da će, zajedno s Rumunjskom, predložiti ponovnu klasifikaciju vrsta na razini EU kako bi se omogućilo selektivno odstranjivanje, piše The Guardian.

Zbog pojačanih napora u zaštiti okoliša u srednjoj i istočnoj Europi od kasnih 1980-ih došlo je do povratka medvjeda u njihova prirodna staništa preko Karpata. Taj se prostor proteže od Rumunjske preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske. U Slovačkoj je u posljednjih nekoliko godina zabilježeno nekoliko napada medvjeda, uključujući i prvi sa smrtnom posljedicom tijekom više od jednog stoljeća kad je 2021. pronađeno tijelo 57-godišnjeg muškarca u središnjoj dolini Banskô s razbijenim kukom, vratom i šakom te tragovima medvjeda u blizini .

FOTO Znate li koje je najdulje selo u Hrvatskoj? 'Idem kod susjeda tamo može značiti i nekoliko kilometara'

CCTV footage shows bear running around during attack in Slovakian village
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije