Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Topnička bitnica spriječila je da četnici dođu u Vodice'

Petom korpusu iz Knina, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, koji je poduzeo rizičan proboj jakim snagama u smjeru Šibenskog mosta, vrijeme nije bilo saveznik
26. rujna 2019. u 08:03 16 komentara 9391 prikaza
Domovinski rat: Odbacivanje i potpuna obrana Šibenskog mosta
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/2

Odbacivanje i potpuna obrana Šibenskog mosta Hrvatske vojske u rujnu 1991. godine bio je jedan od ključnih događaja u Domovinskom ratu. U povodu njegove 18. godišnjice, donosimo vam video sa svjedočanstvima nekih od sudionika.

Domovinski rat Proboj na Šibenski most 'Srbi su pogodili kamion s eksplozivom. Udarni val me odbacio, osjetio sam veliku toplinu'

Petom. korpusu iz Knina, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, koji je poduzeo rizičan proboj jakim snagama u smjeru Šibenskog mosta, vrijeme nije bilo saveznik. Došli su do mosta, nisu ga prešli, a pokušaj proboja u Vodice radi desanta na Šibenik propao je.

Ostavši na platou oko mosta, bez kvalitetne obrane po bokovima i uz koncentraciju na malom prostoru, postaju lovina. Zarobljen je jedan transporter, izloženi su minobacačkoj vatri i jakoj topničkoj vatri sa Žirja, a zračna potpora neslavno je završila gubitkom triju aviona u sedam dana. Dana 21.rujna, pokrenut je napad malobrojnim izvidničkim snagama koje su oštetile jedan tenk i nanijele gubitke neprijateljskoj živoj sili koja se nalazila kod samog mosta.

Na ovim isturenim pozicijama bili su ročnici koji su danima trpjeli artiljerijsku vatru, nemotivirani i preplašeni. Ovaj pješački udar pokrenuo je brzo povlačenje neprijatelja s mosta. Neprijateljska vojska nastojala je zadržati dominantne pozicije u samom zaleđu i održati nadzor nad mostom, no dopremanje dodatnog teškog topništva iz Rogoznice postupno će otpuhnuti neprijateljske snage s ovih položaja, a most će ostati u funkciji. Do primirja, hrvatske snage potiskuju neprijatelja u dubinu sve do sela Dragišići, duboko u zaleđu.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

 

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Ključna osoba u obrani grada Šibenika bio je hrvatski vitez i haški uznik general Milivoj Petković,kojeg se "detuđmanizirana" RH-azija odrekla i ostavila ga da čami u haškom kazamatu.

 • KRALJ DMITAR ZVONIMIR:

  Putniče83 - živa istina!

 • kukie:

  sve sami 'hrvati' na portalu