Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Šibenik

VIDEO 'Topnička bitnica spriječila je da četnici dođu u Vodice'

Domovinski rat: Odbacivanje i potpuna obrana Šibenskog mosta
Foto: Studio23
1/2
26.09.2019.
u 08:03

Petom korpusu iz Knina, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, koji je poduzeo rizičan proboj jakim snagama u smjeru Šibenskog mosta, vrijeme nije bilo saveznik

Odbacivanje i potpuna obrana Šibenskog mosta Hrvatske vojske u rujnu 1991. godine bio je jedan od ključnih događaja u Domovinskom ratu. U povodu njegove 18. godišnjice, donosimo vam video sa svjedočanstvima nekih od sudionika.

Petom. korpusu iz Knina, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, koji je poduzeo rizičan proboj jakim snagama u smjeru Šibenskog mosta, vrijeme nije bilo saveznik. Došli su do mosta, nisu ga prešli, a pokušaj proboja u Vodice radi desanta na Šibenik propao je.

Ostavši na platou oko mosta, bez kvalitetne obrane po bokovima i uz koncentraciju na malom prostoru, postaju lovina. Zarobljen je jedan transporter, izloženi su minobacačkoj vatri i jakoj topničkoj vatri sa Žirja, a zračna potpora neslavno je završila gubitkom triju aviona u sedam dana. Dana 21.rujna, pokrenut je napad malobrojnim izvidničkim snagama koje su oštetile jedan tenk i nanijele gubitke neprijateljskoj živoj sili koja se nalazila kod samog mosta.

Na ovim isturenim pozicijama bili su ročnici koji su danima trpjeli artiljerijsku vatru, nemotivirani i preplašeni. Ovaj pješački udar pokrenuo je brzo povlačenje neprijatelja s mosta. Neprijateljska vojska nastojala je zadržati dominantne pozicije u samom zaleđu i održati nadzor nad mostom, no dopremanje dodatnog teškog topništva iz Rogoznice postupno će otpuhnuti neprijateljske snage s ovih položaja, a most će ostati u funkciji. Do primirja, hrvatske snage potiskuju neprijatelja u dubinu sve do sela Dragišići, duboko u zaleđu.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

 

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
11:18 26.09.2019.

Ključna osoba u obrani grada Šibenika bio je hrvatski vitez i haški uznik general Milivoj Petković,kojeg se "detuđmanizirana" RH-azija odrekla i ostavila ga da čami u haškom kazamatu.

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
10:15 27.09.2019.

Putniče83 - živa istina!

KU
kukie
11:27 27.09.2019.

sve sami 'hrvati' na portalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije